εορτολόγιο-ποιοι-γιορτάζουν-σήμερα-δ-863193
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.03.2023 | 06:00

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Δευτέρα 6 Μαρτίου

Το Εορτολόγιο της Δευτέρας 6 Μαρτίου 2023. Ποιοι Άγιοι Γιορτάζουν Σήμερα: Οι Άγιοι Τεσσαράκοντα δύο Μάρτυρες από το Αμόριο. Η Μνήμη Ευρέσεως Τιμίου Σταυρού μετά των Τιμίων Ήλων υπό της Αγίας Ελένης. Ο Όσιος Ησύχιος ο Θαυματουργός. Ο Όσιος Αρκάδιος. Οι Άγιοι Ιουλιανός και Εύβουλος οι Μάρτυρες. Β Εβδομάδα Νηστειών.

Δούς, Ἡσύχιε, σαυτὸν ἡσύχῳ βίῳ, Τέλους φθάσαντος, ἡσυχάζεις ἐκ βίου.

Ο Όσιος Ησύχιος καταγόταν από την αρχαία πόλη Άνδραπα (ή Άνδράκινα ή – κατά τον Μ. Γαλανό – Νέα Κλαυδιούπολη) της Γαλατίας.

Σε νεαρή ηλικία, φλεγόμενος από πόθο για τη μοναχική πολιτεία, εγκατέλειψε την πατρίδα του και κατέφυγε στα προς την θάλασσα μέρη της Αρδανίας, προς το όρος του Μαΐωνος, όπου έκτισε καλύβα και διέμενε καλλιεργώντας τους έρημους αγρούς που βρίσκονταν γύρω από το κελί του.

Για το άνυδρο του τόπου κατέβηκε στους πρόποδες του βουνού, όπου βρήκε πηγή νερού και εκεί έκτισε ναό αφιερωμένο στον Απόστολο Ανδρέα. Έζησε αυστηρό ασκητικό βίο και ο Θεός του δώρισε το χάρισμα της θαυματουργίας.

Ο Όσιος Ησύχιος κοιμήθηκε σε βαθύ γήρας με ειρήνη και ενταφιάσθηκε εντός του ναού, που είχε οικοδομήσει, πλησίον της δεσποτικής πύλης και μέσα σε λίθινη λάρνακα. Κατά το έτος 781 μ.Χ., ο Επίσκοπος Αμασείας Θεοφύλακτος μετέφερε το ιερό λείψανο αυτού στην Αμάσεια και απέθεσε αυτό στο δεξιό μέρος του Θυσιαστηρίου.

Η μνήμη του Οσίου Ησυχίου επαναλαμβάνεται και στις 10 Μαΐου.

Ποιοι Γιορτάζουν σήμερα

  • Ησύχιος, Ησύχης, Ησυχία.
  • Αέτιος, Θεόφιλος, Θεοφιλία, Κάλλιστος, Κρατερός, Κρατερία, Μελισσηνός, Μελισσηνή.

6 Μαρτίου η Εκκλησία μας τιμά την Εύρεση του Τιμίου Σταυρού μετά των Τιμίων Ήλων υπό της Αγίας Ελένης και την μνήμη του Οσίου Ησυχίου του Θαυματουργού.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο, το χάρισμα της θαυματουργίας και το Απολυτίκιο του Οσίου Ησυχίου.

Aπολυτίκιο Οσίου Ησυχίου

Ήχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Τὴν σὴν κλῆσιν σφραγίζων Πάτερ τῷ τρόπῳ σου, ἐν ἡσυχίᾳ διῆλθες τὴν σὴν ὁσίαν ζωήν, καὶ ἐδόξασας Χριστὸν τῇ πολιτείᾳ σου· καὶ θαυμάτων αὐτουργός, ἀνεδείχθης ἀληθῶς, Ἡσύχιε θεοφόρε, διὰ παντὸς ἱκετεύων, ἐλεηθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Χαίροις ἡσυχίας θεῖος πυρσός, Ἡσύχιε Πάτερ, καὶ θησαύρισμα ἀρετῶν· χαίροις τῆς Τριάδος, θεράπων θεοφόρος, καὶ πρέσβυς ἡμῶν μέγας, πρὸς τὸν φιλάνθρωπον.

πηγή: ekklisiaonline.gr