ένωση-δικαστών-εισαγγελέων-οι-απειλ-591752
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.05.2019 | 16:12

Ένωση Δικαστών & Εισαγγελέων: Οι απειλές του Ρουβίκωνα αποτελούν «κλασική φασιστική μέθοδο»

Η απειλή της ζωής δικαστικών λειτουργών που καλούνται να λάβουν μια απόφαση αποτελεί αποκρουστέα και εγκληματική πράξη, υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με αφορμή την ανάρτηση στο facebook του ηγετικού στελέχους του Ρουβίκωνα, Γιώργου Καλαϊτζίδη, με ευθείες απειλές προς τους δικαστές του τριμελούς συμβουλίου πλημμελειοδικών Βόλου που θα κρίνουν εντός της εβδομάδας την χορήγηση ή μη άδειας στον στέλεχος της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα και κάνει λόγο για «κλασική φασιστική μέθοδο».

Η ΕΔΕ σημειώνει ότι «στη Δημοκρατία υπάρχουν όρια για να μπορεί αυτή να λειτουργεί ως ιδανικό πολίτευμα για όλους και όχι για λίγους» και συνεχίζει: «Για πολύ καιρό τώρα η Ένωσή μας έδειξε αρκετά δείγματα ανεκτικότητας και κατανόησης σε κάθε μορφή διαμαρτυρίας ατόμων και συλλογικοτήτων που έγιναν ακόμα και μέσα σε δικαστήρια της χώρας».

Αναγνωρίζουμε – αναφέρει η ΕΔΕ – «τόσο το συνταγματικό δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση των ιδεών όσο και την κοινωνική ανάγκη της νόμιμης διαμαρτυρίας σε κάθε μορφή εξουσίας, φυσικά και της δικαστικής».

Ωστόσο «η απειλή της ζωής δικαστικών λειτουργών, που καλούνται να λάβουν μια απόφαση όχι μόνο είναι αποκρουστέα και εγκληματική πράξη, αλλά δυσφημεί και πλήττει ανυπολόγιστα τους έντιμους κοινωνικούς αγώνες που δόθηκαν και δίνονται καθημερινά σε όλα τα επίπεδα και σε όλο τον κόσμο μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας».

Δεν παραλείπει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σημειώσει ότι «η απειλή χρήσης βίας προκειμένου να καμφθεί η ελεύθερη βούληση των ατόμων συνιστά κλασική φασιστική μέθοδο. Είναι ωστόσο ατελέσφορη γιατί δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί απέδειξαν στην πράξη ότι δεν κάνουν εκπτώσεις στη συνείδησή τους».

Τέλος, η ΕΔΕ αναφέρει ότι «καθήκον της Πολιτείας είναι να περιφρουρήσει τους λειτουργούς της, να διασφαλίσει τις συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν την ανεπηρέαστη άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου και να καταδικάσει απερίφραστα τέτοιες απειλές που συνιστούν πρόκληση για τη Δημοκρατία».