ένοπλες-δυνάμεις-ανοίγουν-πυρ-σε-όλο-τ-1099444
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 29.11.2022 | 08:21

Ένοπλες Δυνάμεις: Ανοίγουν πυρ σε όλο το Αιγαίο με «Αστραπή», «Κολοσσό» και «Βελλερεφόντη

Απόλυτη ετοιμότητα κάθε στιγμή, δυνατότητα άμεσης αντίδρασης μέρα και νύχτα και καθοριστικά πλήγματα στις εχθρικές δυνάμεις ώστε να μην έχουν κανένα περιθώριο αντίδρασης. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις, με φόντο τις τουρκικές απειλές και τις εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο.

Οι οδηγίες που έχει δώσει η στρατιωτική ηγεσία στα στελέχη των τριών Κλάδων είναι σαφείς: Ύψιστη ετοιμότητα, συνεχής εκπαίδευση και επίδειξη σημαίας σε όλα τα «καυτά» σημεία, από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο και από το Καστελλόριζο μέχρι τα Διαπόντια νησιά.

Στο πλαίσιο αυτό, Πολεμικό Ναυτικό, Στρατός Ξηράς και Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να στείλουν μήνυμα ισχύος τα επόμενα 24ωρα, με το ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΝ, το ΓΕΣ και το ΓΕΑ να σχεδιάζουν τρεις εξαιρετικά απαιτητικές εθνικές ασκήσεις, που επιβεβαιώνουν στην πράξη το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.

Έτσι λοιπόν, μια ακόμα μεγάλη ναυτική άσκηση «Αστραπή» ξεκινά από αύριο, Τετάρτη, με τα πλοία και τα υποβρύχια του Πολεμικού μας Ναυτικού να αναπτύσσονται σε κάθε γωνιά του Αιγαίο. Από τις 30 του μήνα μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, ο Στόλος μας θα βρίσκεται εκτός ναυστάθμων, με τις μονάδες κρούσης να είναι πανέτοιμες να ανοίξουν πυρ και να στείλουν μήνυμα ισχύος στην απέναντι πλευρά.

Η άσκηση αναμένεται να λάβει και διακλαδικά χαρακτηριστικά, μιας και στα σενάρια θα «παίξει» και η Πολεμική Αεροπορία, με μαχητικά αεροσκάφη αλλά και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη HERON.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα εκτελεστούν προκεχωρημένα γυμνάσια πυρών κατά στόχων επιφανείας και αέρος, σύνθετα γυμνάσια αεράμυνας, βολές τορπιλών από υποβρύχια κατά στόχων επιφανείας, διάφορα αντικείμενα πολέμου μεταξύ υποβρυχίων καθώς και πλήθος δραστηριοτήτων που απαντούν σε κάθε είδος απειλής.

Τι σημαίνει αυτό; Πως τα κανόνια και τα πυροβόλα των πλοίων αναμένεται να ακουστούν δυνατά στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κρήτης…

Όσον αφορά τον Στρατό Ξηράς, τα πυρά του αναμένεται να ακουστούν σίγουρα στα τουρκικά παράλια, μιας και στο μεγαλύτερο φρούριο των Δωδεκανήσων, την πανίσχυρη στρατιωτικά Ρόδο αναμένεται να εκτελεστεί την Παρασκευή (02/12) η άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22», με τη συμμετοχή αρμάτων μάχης, μηχανοκίνητων τμημάτων πεζικού, του πανίσχυρου πυροβολικού του νησιού και φυσικά υποστήριξη από αέρος με επιθετικά ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού, αλλά και μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Το σενάριο που έχει σχεδιάσει η ΑΣΔΕΝ αφορά αντεπίθεση και εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος του εχθρού έπειτα από αεροαποβατική ενέργεια.

Ο Στρατός Ξηράς αναμένεται όμως να ακουστεί και στο βόρειο Αιγαίο, στη Μυτιλήνη και μάλιστα… νύχτα! Η άσκηση «ΒΕΛΛΕΡΟΦΟΝΤΗΣ» αναμένεται να εκτελεστεί βράδυ, με τις μονάδες της 98 ΑΔΤΕ να ανοίγουν πυρ μέσα στο βαθύ σκοτάδι, στέλνοντας μήνυμα σε αυτούς που απειλούν ότι… θα έρθουν νύχτα!

Σήμερα, 29 Νοεμβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνεκπαίδευση ελληνικών και αιγυπτιακών μαχητικών, με τις δύο χώρες να διαμηνύουν πως η συνεργασία τους ισχυροποιείται συνεχώς, παρά τις προσπάθειες του Ταγίπ Ερντογάν να προσεγγίσει τον Στρατηγό Σίσι της Αιγύπτου.

Ο σχεδιασμός του ΓΕΕΘΑ ωστόσο δεν σταματά, μιας και έχει οργανώσει και άσκηση έρευνας και διάσωσης μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, με τη συμμετοχή ενός Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, σνδρών της ΔΕΠ, αλλά και ενός πλοίου της κυπριακής Εθνικής Φρουράς.