ενώπιον-της-ιεράς-συνόδου-ο-παπάς-που-α-462493
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.04.2018 | 10:26

Ενώπιον της Ιεράς Συνόδου ο παπάς που απατούσε την παπαδιά

Ιερέας ο οποίος εκ των πραγμάτων φαίνεται πως δεν ήταν πιστός ούτε στον Χριστό αλλά ούτε και στην πρεσβυτέρα, αφού φέρεται να διατηρούσε στενές, έως πολύ στενές σχέσεις, με παντρεμένη γυναίκα, ίσως γλυτώσει την καταδίκη από την Ιερά Σύνοδο. Αυτό μπορεί να γίνει αν ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος τον «συνέλαβε» εκτός έδρας να επιδίδεται σε «εξωσχολικές δραστηριότητες», δεν επιμείνει στην καταδίκη του.

Πάντως, ο εν λόγω ιερέας φέρεται να έχει τις πλάτες μέλους της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος και καλύπτει τον θερμόαιμο κληρικό, γι’ αυτό και το θέμα δεν προχωρεί προς εκδίκαση με την ταχύτητα που αναμενόταν, ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με το ”Φιλελεύθερο”, παρόλο ότι το να διατηρεί κάποιος εξωσυζυγική σχέση δεν θεωρείται έγκλημα καθοσιώσεως για τους κοινούς θνητούς, για τους ιερείς αποτελεί θέμα που άπτεται της ηθικής, γι’ αυτό και σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος να ακούσει τη φράση «κοντός ψαλμός αλληλούια» και να σταλεί στο σπίτι του.

Η καταγγελία, που έφερε τον κληρικό να παραβιάζει την έκτη εντολή («ου μοιχεύσεις»), προήλθε από τον σύντροφο της νεαρής γυναίκας, ο οποίος αποτάθηκε στον μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο. Ο Πάφου Γεώργιος μετέβη στον χώρο όπου ο ιερέας και ερωμένη φέρονταν να συνευρίσκονται, όπου έγινε αντιληπτό το όχημα του (κατά τας γραφάς) ατίθασου ιερέα. Ο ιερέας, ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά, εξήλθε της ερωτικής φωλιάς και όπως διέρρευσε, όλες οι ενδείξεις, το παρουσιαστικό και οι αντιδράσεις του συνέκλιναν ή και συνηγορούσαν στο ότι η αναστάτωση προερχόταν μάλλον από πράξεις παρά από παραλείψεις του ιερέως. Η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον της Ιεράς Συνόδου εδώ και καιρό, όπου και εκκρεμεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όλο θέμα δεν αποκλείεται να τεθεί προσεχώς ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση ως προς το τι δέον γενέσθαι. Ύστερα και από τα τελευταία γεγονότα, μέλη της Συνόδου δεν αποκλείεται να θέσουν θέμα λήψης τελεσίδικης απόφασης.

Κατά καιρούς, η Ιερά Σύνοδος προχώρησε ακόμη και σε καθαιρέσεις κληρικών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν ηθικά κωλύματα, ειδικά σε περιόδους αντιπαράθεσης στους κόλπους της.

Δύο τέτοιες περιπτώσεις κατεγράφησαν το 2001 όταν καθαιρέθηκαν δύο αρχιμανδρίτες, εκ των οποίων ο ένας φερόταν να διατηρούσε σεξουαλικές σχέσεις με γυναίκα ενώ ο άλλος με άνδρες. Εξάλλου, για ηθικό παράπτωμα τιμωρήθηκε και αρχιμανδρίτης, ο οποίος διεκδικούσε μητροπολιτική έδρα.

Τα τελευταία 20 χρόνια κατηγορήθηκαν και άλλοι ιερείς ή και αρχιμανδρίτες για ηθικά παραπτώματα, αλλά είτε αθωώθηκαν είτε οι καταγγελίες εκκρεμούσαν για μακρό χρονικό διάστημα μέχρι που ξεχάστηκαν.