ενφια-20-000-ευρώ-σε-ορφανοτροφείο-θηλέων-94948
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.09.2016 | 13:00

ΕΝΦΙΑ 20.000 ευρώ σε ορφανοτροφείο θηλέων

ΕΝΦΙΑ 20.000 ευρώ καλείται να πληρώσει το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Μέλισσα» και κινδυνεύει να οδηγηθεί σε οικονομική ασφυξία.

Όπως εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η πρόεδρος του ιδρύματος Θεοφανώ Παπαζήση, ο ΕΝΦΙΑ ισοδυναμεί περίπου με το ήμισυ της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνουν (την φετινή δεν την έχουν λάβει ακόμη).

«Είναι σαν να μας δίνει το κράτος ένα χρηματικό ποσό για να μας ενισχύσει και στη συνέχεια να ζητά να του επιστρέψουμε πίσω τα μισά» σημείωσε η πρόεδρος του Ιδρύματος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους προς εκμετάλλευση είναι παλιά και τα έσοδα μικρά. Ανάμεσα στα ακίνητα που τους ανήκουν είναι και το γνωστό νεοκλασικό, άνω των 100 ετών, που βρίσκεται στη Βασ. Όλγας 36, το οποίο στο παρελθόν στέγαζε το ίδρυμα.

«Μέχρι πριν από περίπου πέντε χρόνια τα φιλανθρωπικά ιδρύματα δεν πλήρωναν φόρους. Τώρα, εκτός από τους φόρους εισοδήματος, πληρώνουμε και ΕΝΦΙΑ. Εμείς όμως είμαστε ένα μικρό ίδρυμα που επιβιώνουμε με τα έσοδα αυτών των ακινήτων και κάποιες περιορισμένες πλέον δωρεές από τον κόσμο» υπογράμμισε η κ.Παπαζήση.

Τα παιδιά φιλοξενούνται στο ίδρυμα ύστερα από εισαγγελική παρέμβαση, όπου τους παρέχεται προστασία από ενέργειες κακοποίησης και παραμέλησης.

Φέτος στη «Μέλισσα» φιλοξενούνταν περίπου 25 κορίτσια, ορισμένα από τα οποία ενηλικιώθηκαν μέχρι το καλοκαίρι, όπως ανέφερε η κ. Παπαζήση. «Για τα παιδιά αυτά έχουμε μόνο μία παιδαγωγό, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, θα έπρεπε να υπάρχει μία παιδαγωγός ανά έξι παιδιά. Θέλουμε να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε μια πολυμελή οικογένεια και όχι ότι μπαίνουν σε κάποιον στρατώνα» πρόσθεσε.