ένας-νεκρός-και-9-τραυματίες-μετά-τα-58-ρί-945149
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 27.09.2021 | 11:00

Ένας νεκρός και 9 τραυματίες μετά τα 5,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο Κρήτης

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη, στο Αρκαλοχώρι, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, νεκρός ανασύρθηκε από την εκκλησία στο Αρκαλοχώρι ένας άντρας ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες αποκατάστασης του ναού του Προφήτη Ηλία. Ο άτυχος εργάτης ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ είχε καταπλακωθεί από τη στέγη που κατέρρευσε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Ο εργάτης παραλήφθηκε από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρεται σε νοσοκομείο.

Ακόμη ένας εργάτης που ήταν μαζί του στο εκκλησάκι απομακρύνθηκε σώος.

Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος που είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.

Διαβάστε: Λέκκας: Αναπάντεχος ο σεισμός-Ο κόσμος να αποφεύγει τα παλαιά κτίρια

Οι πρώτες εικόνες από την στιγμή που κατέφθασαν πυροσβεστικές δυνάμεις στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που κατέρρευσε μετά τον σεισμό με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ένας εργάτης καταγράφηκαν από την κάμερα. Σε βίντεο ντοκουμέντο του cretalive.gr στο Facebook, δείχνει τις πρώτες στιγμές που επικράτησαν στο σημείο.

Στις εικόνες φαίνεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία του οποίου έχει καταρρεύσει ο τρούλος του, ενώ καταφθάνουν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις και άνδρες της ΕΜΑΚ στο σημείο.

9 τραυματίες

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία από τη δόνηση τραυματίστηκαν 9 άτομα, τα επτά με ελαφρές εκδορές, ενώ ακόμη δύο φέρουν κατάγματα και έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Μέχρι στιγμής στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Κάποιοι πολίτες για τους οποίους είχε αναφερθεί ότι είχαν παγιδευτεί σε φαρμακείο, απομακρύνθηκαν μόνοι τους με ασφάλεια.

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ μεταφέρεται με C130 για συνδρομή σε απεγκλωβισμούς και επιπλέον κλιμάκιο αρμοδίων υπουργών θα μεταβεί εντός της ημέρας για να αυτοψία ζημιών στα χωριά της περιοχής που επλήγη από το σεισμό.

Δέκα λεπτά αργότερα έγινε μετασεισμός 3,7 ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο και ακολούθησε μετασεισμός 4,5 ρίχτερ.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι εκκενώθηκαν με ασφάλεια όλα τα σχολεία και έχουν καταγραφεί κάποιες ζημιές.

Σημαντικές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης αλλά και κτίσματα καταγράφονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, στην ευρύτερη περιοχή της διοικητικής περιφέρειάς του. Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έλεγχος για την κατάσταση των κτιρίων των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ μεταβαίνει στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Εμμανουήλ Φραγκάκη και τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα και μεταβαίνει στην περιοχή με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου και τον Γενικό Διευθυντή Συντονισμού, Φοίβο Θεοδώρου για τον συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων.