ενα-εκατομμύριο-λιγότερους-καπνιστέ-69026
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 19.02.2020 | 08:55

Ενα εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές στην Ελλάδα θέλει η Παπαστράτος

Τον φιλόδοξο στόχο, ένα εκατομμύριο καπνιστές να εγκαταλείψουν το τσιγάρο στη Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2021, θέτει η εταιρεία Παπαστράτος ΑΒΕΣ, έχοντας την πλήρη στήριξη της μητρικής εταιρείας Philip Morris International.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στελέχη της εταιρείας παρουσίασαν σε εκπροσώπους επιχειρηματικών και θεσμικών φορέων τον πολύ φιλόδοξο στόχο της εταιρείας και το όραμά της για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος συνεχάρη την εταιρεία Παπαστράτος για την πρωτοβουλία της εναντίον του καπνίσματος, που φέρει τον τίτλο «Αφήνουμε το τσιγάρο στην προηγούμενη δεκαετία».

Όπως είπε, «η πρωτοβουλία της εταιρείας Παπαστράτος έχει πολλούς συμβολισμούς σε ό,τι αφορά το ίδιο το επιχειρείν, την υπευθυνότητα του επιχειρείν απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και το πως πρέπει να δραστηριοποιείται το επιχειρείν σε μια πραγματικά δημοκρατική ελεύθερη κοινωνία υπό όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης». Πρόσθεσε επίσης, ότι η δέσμευση της πολιτείας είναι δεδομένη και αυτό προκύπτει από τη νομοθεσία που έχει θεσμοθετήσει.

Ο κ. Παυλόπουλος, από το βήμα της εκδήλωσης, απηύθυνε έκκληση σε όλους και ιδίως στους νέους, λέγοντας «ας δούμε αυτόν τον αγώνα εναντίον του καπνίσματος, αυτή την αντίσταση απέναντι στη συνήθεια του καπνίσματος σαν μια άσκηση ελευθερίας, δηλαδή σαν ένα τρόπο που αποδεικνύουμε σε ένα συγκεκριμένο πεδίο ότι είμαστε πραγματικά ελεύθεροι άνθρωποι». Συνέχισε λέγοντας: «Εμείς οι Έλληνες έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη να γνωρίζουμε τι θα πει πραγματικά ελευθερία. Έχουμε πίσω μας μια φιλοσοφία η οποία θεμελίωσε την έννοια της ελευθερίας όπως την ξέρουμε σήμερα. Όλοι μας πρέπει σε αυτόν τον αγώνα εναντίον του καπνίσματος να δούμε μια αντίσταση απέναντι σε μια βλαβερή συνέπεια για εμάς τους ίδιους αλλά και απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Να δούμε την αντίσταση και την ελευθερία σε ό,τι αφορά την ανάγκη του να μην εθιστούμε καν στο κάπνισμα ή όταν έχουμε εθιστεί να έχουμε τη δύναμη να απεξαρτηθούμε».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι η εταιρεία Παπαστράτος είναι συμβατή με την νέα εποχή, είναι συμβατή με την ανάγκη να υπηρετηθεί η δημόσια υγεία. Όπως είπε, «η εταιρεία Παπαστράτος και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει είναι τέτοιες που δείχνουν ότι είναι συμβατή με την εποχή και σέβεται το ανώτατο αγαθό που είναι η υγεία του ανθρώπου».

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι προσπάθειες που γίνονται προς την ποιότητα ζωής και την καλύτερη υγεία της μέσης οικογένειας μέσα από μια εμβληματική μεταρρύθμιση του υπουργείου, πρέπει να διαφυλαχθεί και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η εταιρεία Παπαστράτος με σημαντικές πρωτοβουλίες στηρίζει αυτή τη προσπάθεια.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης αναφέρθηκε στον πολύ φιλόδοξο στόχο της εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι μαζί σαν κοινωνία πρέπει να πετύχουμε μέχρι το τέλος του 2021 ένα εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές στη χώρα μας». Όπως τόνισε: «Είναι ένας μεγάλος στόχος, αλλά ξέρουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ήδη τα τελευταία τρία χρόνια περίπου 300.000 άνθρωποι -πρώην καπνιστές- στην Ελλάδα άφησαν πίσω τους το τσιγάρο, είτε διακόπτοντας τη χρήση του, είτε πηγαίνοντας σε καλύτερες εναλλακτικές όπως ηλεκτρονικά τσιγάρα και θερμαινόμενα προϊόντα καπνού».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χαρπαντίδης, «αυτόν τον στόχο η Παπαστράτος δεν μπορεί να τον πετύχει μόνη της. Χρειάζεται ανοικτός, ειλικρινής διάλογος, αλλά παράλληλα χρειάζονται και δράσεις άμεσα. Εμείς ξεκινάμε καμπάνια ενημέρωσης 20.000 σημείων λιανικής πώλησης έτσι ώστε τα προϊόντα νικοτίνης να μην πωλούνται στους ανήλικους και συνεχίζουμε τις συνεργασίες μας με smoke free πρωτοβουλίες που έχουν σκοπό να θέσουν τέλος στο τσιγάρο, όπως η διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης και το οικονομικό φόρουμ Δελφών».

Ο επικεφαλής της Παπαστράτος υπογράμμισε ότι η εταιρεία σύντονα θα φέρει στην ελληνική αγορά και άλλα προϊόντα προκειμένου να δώσει στους καταναλωτές και άλλες εναλλακτικές να κόψουν το κάπνισμα, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «σε αυτό το ταξίδι δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι. Έχουν και άλλοι πολύ σημαντικό ρόλο, όπως είναι η Πολιτεία και οι Αρχές. Χρειάζεται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο έτσι ώστε τα νέα προϊόντα να αξιολογούνται από τις Αρχές για τη σωστή ενημέρωση των καταναλωτών, ενώ παράλληλα η ιατρική και επιστημονική κοινότητα πρέπει να μελετήσει τα νέα προϊόντα βάζοντας στο μικροσκόπιο τις επιστημονικές έρευνες που τους αφορούν».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ