εμυ-απότομη-αλλαγή-του-καιρού-έκτακτο-501170
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.10.2019 | 05:58

ΕΜΥ: Απότομη αλλαγή του καιρού -Έκτακτο δελτίο καταιγίδων

Φθινοπωρινό θα είναι το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες. Ο καιρός θα αλλάξει απότομα από την Πέμπτη και αναμένονται βροχές, καταιγίδες και πιθανότατα χαλάζι.

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, σύμφωνα με το οποίο αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το μεσημέρι στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και από αργά τη νύχτα στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο και κατά τόπους στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Ο καιρός θα είναι φθινοπωρινός και την Παρασκευή και τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού για την Παρασκευή

α. Τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι τις μεσημεριανές ώρες,

στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική και

κεντρική Μακεδονία, ενώ το απόγευμα βαθμιαία ο καιρός σε αυτές τις

περιοχές θα βελτιωθεί.

β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν, από τις

προμεσημβρινές ώρες την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν

πρόσκαιρα τη Θεσσαλία. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν από τις

βραδινές ώρες.

γ. Από νωρίς το απόγευμα θα ξεκινήσουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες

στο βορειοανατολικό Αιγαίο, που τη νύχτα θα επεκταθούν και στα

υπόλοιπα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Βελτίωση

του καιρού σε αυτές στις περιοχές αναμένεται από τις πρωινές ώρες

του Σαββάτου (05-10-2019).

Η πορεία της κακοκαιρίας

«Αξιόλογη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός τα επόμενα 24ωρα με κύρια χαρακτηριστικά τις δυνατές βροχές και καταιγίδες, τις πιθανές χαλαζοπτώσεις και την πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στην κεντρική και την βόρεια Ελλάδα.Οι περιοχές που θα επηρεαστούν την πρώτη μέρα της κακοκαιρίας είναι το Ιόνιο και τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα. Και για να γίνουμε συγκεκριμένοι, θα εκδηλώνονται κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες στα Επτάνησα, στην κεντρική και δυτική Πελοπόννησο, στην κεντρική και δυτική Στερεά, στην Ήπειρο, στη δυτική Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Κάποια λίγα φαινόμενα που ενδεχομένως να εκδηλωθούν στις Κυκλάδες δεν είναι άξια εκτενούς αναφοράς γιατί θα είναι εξασθενημένα.

Η Παρασκευή η πιο δύσκολη ημέρα

Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) αλλά και στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Έτσι λοιπόν, πλην της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας, αναμένονται κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και στην ανατολική Πελοπόννησο, στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια, στις Σποράδες, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έως και τα Δωδεκάνησα προς το ξημέρωμα του Σαββάτου.

Προσοχή στις παρακάτω περιοχές:

Λόγω της ιδιαίτερης δυναμικής που θα έχουν κατά τόπους τα φαινόμενα, κρίνω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις παρακάτω περιοχές εξαιτίας της ενδεχόμενης σφοδρότητας των καταιγίδων. Καλύτερα να προετοιμαστούμε για κάτι ισχυρό και ας μην έρθει έτσι όπως δείχνει παρά να μην είμαστε καθόλου ενημερωμένοι :

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ :

Ιόνιο

Ήπειρος

Δυτική Στερεά

Δυτική Πελοπόννησος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Θεσσαλία

Στερεά Ελλάδα (συν την Αττική)

Πελοπόννησος

Εύβοια

Σποράδες

Βορειοανατολικό Αιγαίο

Οι άνεμοι σε πρώτη φάση δεν θα προβληματίσουν

Κατά τη διάρκεια της 2ήμερης μεταβολής του καιρού δεν φαίνεται ότι θα προκληθούν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5-6 και τοπικά στο Ιόνιο τα 7 μποφόρ. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των ισχυρών καταιγίδων, ίσως κατά τόπους ενισχυθούν και οι άνεμοι. Εκεί χρειάζεται προσοχή.

Το Σάββατο εξασθενούν τα φαινόμενα -Ενδεχόμενο νέων βροχοπτώσεων την από την Κυριακή

Το Σάββατο ο καιρός θα βελτιωθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας χωρίς να λείψουν όμως οι βροχές νωρίς το πρωί στο ανατολικό Αιγαίο και αργά το βράδυ στα βορειοδυτικά της χώρας.

Πιθανή νέα κακοκαιρία από την ερχόμενη Δευτέρα

Υπάρχει ενδεχόμενο να έρθει νέο κύμα κακοκαιρίας από τη Δευτέρα. Αυτό όμως δεν μπορεί να αξιολογηθεί ακόμη σωστά μιας και οι μέρες είναι πολλές έως τότε. Θα σας ενημερώσω με νεότερα στοιχεία.