εμυ-αναλυτικοί-χάρτες-για-το-πού-θα-χτυ-412461
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 22.02.2019 | 22:02

ΕΜΥ: Αναλυτικοί χάρτες για το πού θα χτυπήσει σε λίγες ώρες η «Ωκεανίς»

Σε εγρήγορση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για να αντιμετωπίσει την αυριανή κακοκαιρία. Η «Ωκεανίς» αναμένεται να φέρει σφοδρές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, ενώ η Αθήνα σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα θα βρεθεί στον θερμό τομέα της «Ωκεανίδας»

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Η κακοκαιρία «Ωκεανίς» που βρίσκεται προ των πυλών της χώρας θα φέρει χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου και αναμένεται να υπάρξει χιονόστρωση. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να συμβεί τελικά στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση της ΕΜΥ η Αττική θα βρεθεί στον θερμό τομέα της «Ωκεανίδας». Μάλιστα οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσο όρο πάνω από τα 600 μέτρα) και ενδεχομένως πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρα στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού.

H εξέλιξη της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις από την Παναγιώτα (Πάττυ) Σπηλιωτοπούλου για το OPEN TV, θα είναι ως εξής:

Την Παρασκευή  βαθμιαία από τα βόρεια θα αρχίσει να συννεφιάζει και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, που μέσα στη νύχτα θα ενταθούν στα κεντρικά και τα βόρεια. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Κεντρικής και Βόρειας χώρας και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 0 έως 13 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά από 6 έως 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 έως 16 βαθμούς, στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο από 7 έως 15 βαθμούς και στο Νότιο Αιγαίο από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής και από τα βόρεια η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μεγάλη πτώση, της τάξης των 10-12 βαθμών Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 4-5 μποφόρ στο Ιόνιο και στο Αιγαίο νοτιοδυτικοί 5-6 μποφόρ και από το βράδυ, βαθμιαία από τα βόρεια και κεντρικά τμήματα του Αιγαίου, θα στραφούν σε βορειο-ανατολικούς και θα ενισχυθούν σημαντικά, φτάνοντας και τα 8-9 μποφόρ.

Στην περιοχή της Αττικής, θα επικρατεί αρχικά ηλιοφάνεια, ενώ από το απόγευμα αναμένονται νεφώσεις και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς ξημερώματα Σαββάτου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής θα πέσει σημαντικά και οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί έντασης 4-5 μποφόρ και από το βράδυ, βόρειοι-βορειοανατολικοί 5-6 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη, αρχικά θα επικρατεί επίσης ηλιοφάνεια, από το μεσημέρι όμως και μετά αναμένουμε βροχές και το βράδυ χιονόνερο στα ορεινά και βαθμιαία σε χαμηλότερα υψόμετρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου, ενώ από το βράδυ θα σημειώσει σημαντική πτώση και άνεμοι θα πνέουν, αρχικά βορειοδυτικοί 3-4 μποφόρ και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενισχυθούν, φτάνοντας τα 5-6 μποφόρ.

Το Σάββατο θα επικρατεί κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τσουχτερό κρύο, με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, πυκνές χιονοπτώσεις από το ύψος της Λαμίας και βορειότερα ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες οι οποίοι θα φτάνουν και τα 9-10 μποφόρ στο Αιγαίο, τα δυτικά και ανατολικά ηπειρωτικά.

Στην Αττική, αρχικά θα εκδηλωθούν βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα, ενώ από το βράδυ αναμένουμε χιονοπτώσεις και στα βόρεια προάστια. Χιονοπτώσεις αναμένονται και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με πιθανότητα χιονόστρωσης.

Την Κυριακή αναμένουμε χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και νοτιότερα ακόμη και σε ημιπεδινές και πεδινές περιοχές, θυελλώδεις ανέμους 9-10 μποφόρ με έμφαση το Αιγαίο, τα ανατολικά, δυτικά και νότια ηπειρωτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, ενώ θα συνεχίσει να κάνει τσουχτερό κρύο και θα έχουμε παγετό στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά

Στην Αττική θα πέσουν χιόνια μέχρι και τα βόρεια προάστια, χιονόνερο ή βροχή στις υπόλοιπες περιοχές, θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι και τσουχτερό κρύο.

Στη Θεσσαλονίκη, σταδιακή υποχώρηση του χιονιά, θα εξακολουθήσει όμως να κάνει αρκετό κρύο, ακόμα και παγετό.