εμβολιασμοί-ανησυχία-για-την-αποτυχί-941928
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 16.09.2021 | 09:48

Εμβολιασμοί: Ανησυχία για την αποτυχία του προγράμματος- “Παγώνει” & η Γ’ δόση στο γενικό πληθυσμό

Εμφανής και με στατιστικά στοιχεία είναι πλέον η αποτυχία του εγχειρήματος του εμβολιασμού, αναδεικνύοντας ζητήματα πολιτικής διαχείρισης.

Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, νέοι εμβολιασμοί δεν προγραμματίζονται μαζικά από τους πολίτες, ενώ ούτε τα κίνητρα δείχνουν να πιάνουν τόπο, με αποτέλεσμα να επικρατεί ερημιά στα εμβολιαστικά κέντρα.

Είναι ενδεικτικό ότι, παρά τις περί του αντίθετου διαβεβαιώσεις, βάζει λουκέτο το Mega εμβολιαστικό κέντρο στην Αχαΐα. 

Το τελευταίο διάστημα και παρά τις προσδοκίες για επιστροφή από τις διακοπές με… εμβόλια, οι νέοι εμβολιασμοί παραμένουν σταθεροί (περίπου 20.000-30.000 ημερησίως).

Με αυτά τα δεδομένα, χρειάζεται πάνω από ένα δίμηνο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ενός εκατομμυρίου νέων εμβολιασμών για να χτιστεί τείχος ανοσίας και με δεδομένη την αλλαγή του καιρού, τη λειτουργία των σχολείων και την επιστροφή σε κλειστούς χώρους, η κατάσταση μοιάζει… απογοητευτική για το χειμώνα που έρχεται.

«Αποτύχαμε», λέει η Παγώνη

Την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος παραδέχθηκε και η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μετά και το κλείσιμο εμβολιαστικών κέντρων. «Αποτύχαμε στο στόχο τέλος Αυγούστου να φτάσουμε στο 80%. Πρέπει να προσεγγίσουμε τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί. Καθυστερήσαμε σε αυτό το κομμάτι. Πρέπει να πλησιάσουμε τους γονείς για να εμβολιαστούν τα παιδιά. Ο στόχος είναι ο εμβολιασμός του 80% του πληθυσμού για ασφάλεια», είπε.

«Στέκονται και περιμένουν»

Όσον αφορά στα εμβολιαστικά κέντρα, όπως είπε η Ματίνα Παγώνη, όταν υπάρχει ερημιά όπως υπήρχε τις τελευταίες μέρες δεν έχει νόημα να απασχολείται προσωπικό και να στέκονται εκεί και να περιμένουν! Επομένως θα μπορούσαν να μειωθούν τα εμβολιαστικά εφόσον δεν υπάρχει προσέλευση και αυτό το προσωπικό να πάει και να προσφέρει υπηρεσίες εκεί που πραγματικά χρειάζεται».

Στα όριά τους οι σχέσεις Κυβέρνησης και Επιτροπής

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που αρκετοί Έλληνες επιστήμονες έχουν δεύτερες σκέψεις για την πραγματοποίηση τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, με την Κυβέρνηση ωστόσο να δείχνει αποφασισμένη να επεκτείνει το πρόγραμμα «Ελευθερία» συμπεριλαμβάνοντας την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό.

Όμως μέχρι τώρα η  Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έλαβε κάποια απόφαση για την αναμνηστική δόση στους πολίτες και μάλιστα, η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου έβαλε «φρένο» στα στα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου, πλην των ανοσοκατεσταλμένων, όσων διαμένουν σε Ομάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και των άνω των 60, η κα.Θεοδωρίδου τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς να σκεφτόμαστε για περαιτέρω αύξηση των ομάδων εμβολιασμού»!

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι η τρίτη δόση θα επεκταθεί στο σύνολο του πληθυσμού!

Η κατάσταση αυτή φανερώνει στην ουσία και το «χάσμα» που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Κυβέρνησης και Επιτροπής.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, από την πλευρά του, προσπαθώντας να “μαζέψει” την κατάσταση απάντησε ότι το θέμα της τρίτης δόσης στο γενικό πληθυσμό είναι ζήτημα που θα εξετάσει η επιτροπή… και ότι ίσως… μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έχουμε κάποια εισήγηση.

Για το ζήτημα της αποτυχίας του προγράμματος εμβολιασμού αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της και η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

Δείτε ακόμη:
Κορωνοϊός: Δυσάρεστα νέα για όσους εμβολιάστηκαν με Pfizer