εμποροϋπάλληλοι-η-ευθύνη-για-την-όποι-814253
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 08.12.2020 | 09:15

Εμποροϋπάλληλοι: Η ευθύνη για την όποια εξέλιξη της πανδημίας είναι της κυβέρνησης

«Καημός τους οι “αντοχές της οικονομίας” και οι “χαμένοι τζίροι”», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Τις τελευταίες μέρες είμαστε θεατές μιας συζήτησης – που ολοένα και φουντώνει – ανάμεσα σε  παράγοντες της αγοράς, την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ για το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο. Οι τοποθετήσεις και οι ανησυχίες όλων των παραπάνω περιστρέφονται γύρω από το βασικό άξονα που έθεσε  ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης “κλειστό λιανεμπόριο μέσα στις γιορτές, σημαίνει μεγάλη οικονομική ζημιά”».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, σε μια αναλυτική ανακοίνωση επισημαίνει:

«Μοναδικό τους κριτήριο και τώρα είναι οι αντοχές της οικονομίας, οι “χαμένοι τζίροι”, το αν ενισχύεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τη λειτουργία ενός μόνο κομματιού του λιανεμπορίου όπως είναι τα supermarkets ή τα καταστήματα με τα εποχιακά είδη. Βαδίζουν ακριβώς στην ίδια ρότα και λογική με το καλοκαίρι που πέρασε, όπου χωρίς κανένα μέτρο ”άνοιξαν” τον τουρισμό.

Μέχρι σήμερα τα στοιχεία δηλώνουν ότι  η πανδημία καλπάζει με χιλιάδες κρούσματα, εκατοντάδες διασωληνωμένους και νεκρούς καθημερινά. Την ίδια στιγμή η θωράκιση του δημοσίου συστήματος υγείας παραμένει εκτός των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι ζούμε μέσα στην ανασφάλεια και το φόβο για το παρόν και το μέλλον το δικό μας, των παιδιών και των οικογενειών μας. Βιώνουμε την ανασφάλεια για το αν και με τι όρους θα επιστρέψουμε στα πόστα μας, βιώνουμε ανασφάλεια για το αν θα συνεχίζουμε να εξασφαλίζουμε  στο σύνολό του το εισόδημά μας . Σε όλα αυτά προστίθενται και νέες δυσκολίες  για όσους ήδη δουλεύουμε αλλά και για όσους θα καλεστούμε σύντομα να δουλέψουμε και έχουμε παιδιά τα οποία χρειάζονται βοήθεια από φυσική παρουσία ενήλικα, υλικοτεχνικές υποδομές και μέσα αλλά και δίκτυο για παρακολουθήσουν τα διαδικτυακά μαθήματα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση  απογειώνει την ατομική ευθύνη, μαζί με την ενίσχυση κλίματος αυταρχισμού και τρομοκρατίας απέναντι σε όσους τολμούν να αμφισβητήσουν την εγκληματική πολιτική της.

Εκτός από τις γενικόλογες θεωρίες περί αυστηρών μέτρων και όρων λειτουργίας της αγοράς, κανένας από όλους αυτούς δεν λέει κουβέντα για συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της υγείας  εργαζόμενων και  καταναλωτών, του λαού συνολικά. Για ακόμα μια φορά η ευθύνη πέφτει στις δικές μας πλάτες λέγοντας μας ότι “αν ο κόσμος τηρήσει πολύ αυστηρά τα μέτρα τότε η άνοδος θα είναι μικρή. Αν κάποια μικρή ομάδα δεν τα τηρήσει, η διασπορά θα είναι μεγάλη”

Μας δηλώνουν λοιπόν πως θα είναι δεδομένη η άνοδος των κρουσμάτων και η διασπορά του ιού το επόμενο διάστημα. Χρειάζεται κάθε εργαζόμενος σήμερα να προβληματιστεί για το γιατί; Ποιος 9 μήνες τώρα ευθύνεται για αυτό; Ποιοι έχουν αφήσει το δημόσιο σύστημα υγείας να καταρρέει ; Ποιοι δεν τηρούν – αυστηρά – τα μέτρα και εφαρμόζουν τα δικά τους πρωτόκολλα; Ποιοι ενώ τα καταστήματα είναι κλειστά από τις 7 Νοεμβρίου μας έχουν να εργαζόμαστε και να εξυπηρετούμε τις ανάγκες του ηλεκτρονικού εμπορίου  πίσω από κατεβασμένα ρολά, μέσα σε αποθήκες και εργασιακούς χώρους χωρίς να εξασφαλίζονται οι στοιχειώδεις κανόνες για την υγεία και την ασφάλεια μας; Ποια είναι η διασπορά μέσα στα supermarket και γιατί;   Μήπως εμείς ευθυνόμαστε που είμαστε αναγκασμένοι να πηγαινοερχόμαστε στη δουλειά μας στοιβαγμένοι μέσα στα ΜΜΜ; Που η εργοδοσία μας λέει να θάψουμε την παρουσία κρουσμάτων μέσα στον εργασιακό μας χώρο;

Ας αφήσει λοιπόν τις θεωρίες η κυβέρνηση και ας βγει να πει ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει και ποιος θα ελέγχει την εφαρμογή τους; Ας κόψει κονδύλια από την ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής, από το μπούκωμα ζεστού χρήματος  των επιχειρηματικών ομίλων και ας μεριμνήσει για αυτά όχι με θεωρίες αλλά πολύ συγκεκριμένα.

Να εξασφαλίσει τώρα η κυβέρνηση:

  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Κατάλληλο φυσικό εξαερισμό μέσα στους εργασιακούς χώρους.
  • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών από εξειδικευμένα συνεργεία.
  • Καθαριότητα καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας των καταστημάτων.
  • Γιατρός εργασίας σε κάθε κατάστημα.
  • Αυστηρή τήρηση του αριθμού πελατών ανά τ.μ.
  • Πολλαπλασιασμό των δρομολογίων στα ΜΜΜ.
  • Άμεση μετακίνηση των εργαζομένων που το επιθυμούν σε καταστήματα πλησίον της κατοικίας τους για την αποφυγή χρήσης των ΜΜΜ.
  • Να δοθεί άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείςομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.
  • Καταβολή των μισθών και των επιδομάτων ( ασθενείας, ανεργίας, ειδικού σκοπού κ.α) χωρίς καμία καθυστέρηση και γραφειοκρατική διαδικασία.
  • Να μην ισχύει το διακεκομμένο ωράριο εργασίας.
  • Να ενισχύσει η κυβέρνηση με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό το ΣΕΠΕ, το ΚΕΠΕΚ και όλους τους  αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με εξοπλισμό, ΜΕΘ και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας.

Η ευθύνη για την όποια εξέλιξη της πανδημίας είναι όλη της κυβέρνησης.

Εμείς δεν θα μείνουμε θεατές να μετράμε καθημερινά απώλειες συνανθρώπων μας ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής τους. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια να μας πετσοκόβουν ότι έχει κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες. Δεν είμαστε στο ίδιο μετερίζι  με  τους εργοδότες  και τις κυβερνήσεις τους.

Εμείς έχουμε μία και μόνο ευθύνη. Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί  και με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα να παλέψουμε συλλογικά, μέσα από τα σωματεία μας για να γίνουν πράξη όλα τα δίκαια αιτήματα μας. Για να σπάσει ο φόβος, η απογοήτευση, το κλίμα τρομοκρατίας και η αγανάκτηση που δικαιολογημένα νιώθουμε να γίνει κινητήρια δύναμη για μαζικούς , συλλογικούς αγώνες. Για να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας που θέλουν να νομοθετήσουν με την κατάργηση του 8ωρου, την επιβολή 10ωρης εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες, την φίμωση των σωματείων μας».