Ελλάδα: Το 2030 θα είναι η πιο γηρασμένη χώρα της Ευρώπης - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
27
Νοέμβριος
Back
2030

Ελλάδα: Το 2030 θα είναι η πιο γηρασμένη χώρα της Ευρώπης

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον πληθυσμό της Ελλάδας σε 10 χρόνια από σήμερα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2030 η Ελλάδα θα είναι η πιο γηρασμένη χώρα της Ευρώπης, παίρνοντας την πρωτιά από την Ιταλία. Ήδη οι μισοί Έλληνες είναι άνω των 50 ετών.

Σαν να μην έφτανε αυτό, έως το 2050 εκτιμάται ότι ο πληθυσμός της χώρας θα έχει μειωθεί κατά σχεδόν ένα εκατομμύριο, και κατά δύο εκατομμύρια το 2070.

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες, μειώνεται ο αριθμός των φοιτητών και των μαθητών, μειώνεται ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός και παράλληλα αυξάνεται ο ηλικιακός μέσος όρος του.

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι το δημογραφικό αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη χώρα, που μπορεί να δημιουργήσει υπαρξιακούς κινδύνους για το συνταξιοδοτικό σύστημα, το σύστημα υγείας, την οικονομία και την εθνική ασφάλεια.

Το δημογραφικό πρόβλημα όμως δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2019 το 20.3% του πληθυσμού στην ΕΕ ήταν 65 ετών και άνω. Το 2070, με τα τωρινά δεδομένα η ηλικία των 65 ετών και άνω θα καλύπτει το 30.3%! Μάλιστα, το 13.2% του πληθυσμού της Ένωσης θα είναι 80 ετών και περισσότερο.

Στην ίδια έκθεση, σημειώνεται ότι, μέχρι το 2070, η ΕΕ θα αντιπροσωπεύει μόλις το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!