Categories: Κοινωνία

Ελλάδα: Τα καλύτερα πανηγύρια του Αυγούστου

Η Ελλάδα φημίζεται για τα όμορφα μέρη της και την κουλτούρα της.

Ένα από τα πράγματα που έχει η χώρα μας ως παράδοση είναι τα εκπληκτικά πανηγύρια που πραγματοποιεί σε διάφορες περιοχές της.

Αυτά γίνονται με αφορμή τους πολλούς θρησκευτικούς εορτασμούς της Ελλάδας και είναι εορταστικές εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων λαμβάνουν χώρα η ανάλογη λειτουργία, η περιφορά της εικόνας του εκάστοτε αγίου, καθώς και στήσιμο μιας υπαίθριας αγοράς.

Δείτε τα καλύτερα πανηγύρια που διοργανώνονται στην Ελλάδα:

1)Κάσος (17/07, Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας)

Πέφτει λίγο μακριά, αλλά αν σας βγάλει ο δρόμος σας αξίζει να τιμήσετε το νησί για το εν λόγω πανηγύρι. Φημίζεται για την ιδιαίτερη κουζίνα του που αναμειγνύει στοιχεία από την κρητική αλλά και την αιγυπτιακή παράδοση.

2)Σαντορίνη (20/07, Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στα Φηρά)

Τα Φηρά δεν είναι μόνο μαγευτικά ή ρομαντικά. Ξέρουν και να διασκεδάζουν. Στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία γίνεται κάθε χρόνο ένα από τα μεγαλύτερα γλέντια που γνωρίζει το νησί. Το μοναστήρι βρίσκεται στην ψηλότερη κορφή του νησιού και προσφέρει μια εκπληκτική θέα.

3)Χίος (22/07, Πανηγύρι της Αγίας Μαρκέλλας στην Αμανή)

Το πανηγύρι έχει έντονα θρησκευτικό και παραδοσιακό χαρακτήρα και καλό είναι να το τιμήσετε με τέτοια διάθεση. Σύμφωνα με την παράδοση, η πολιούχος του νησιού μαρτύρησε από τον ίδιο της τον πατέρα, ενώ, σύμφωνα με το θρύλο, ακόμη και τα νερά της θάλασσας αποκτούν ένα βαθύ χρώμα σε κάθε επέτειο του μαρτυρίου της. Το ιδιαίτερα ιδιόρρυθμο της υπόθεσης είναι ότι οι πιστοί εκείνες τις ημέρες τυλίγουν το ναό με κέρινες κλωστές.

4)Κάρπαθος (27/07, Πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Όθος)

Tο πανηγύρι που διεξάγεται κάθε χρόνο στην περιοχή Στες του νησιού ξεκινάει από την παραμονή της γιορτής του Αγίου Παντελεήμονα. Το δυνατό καρπάθιο κόκκινο κρασί αρχίζει και ρέει στα πρώτα ποτήρια και τροφοδοτεί τους τοπικούς οργανοπαίκτες που περνάνε από κάθε σπίτι του χωριού. Οι μαντινάδες και οι ήχοι του λαούτου και της λύρας απλώνονται σιγά σιγά σε όλη την περιοχή.

Οι Καρπάθιοι τηρούν πιστά τους κανόνες της φιλοξενίας και έτσι κάθε σπίτι συνήθως καταλήγει να είναι γεμάτο με κόσμο. Αξιοσημείωτη είναι ακόμη η αντοχή τους στο ποτό. Αν και το πανηγύρι ξεκινάει από νωρίς το μεσημέρι, το παιχνίδι της «κούπας», όπου μικροί και μεγάλοι καλούνται να κατεβάσουν το ποτήρι τους πριν τελειώσει το τραγούδι, αποτελεί έθιμο που τηρείται από όλους ανεξαιρέτως. Ένα νησί για γερά στομάχια.

5)Αμοργός (06/08, Το Πανηγύρι του Χριστού στη Χώρα)

Ένα από τα πιο δημοφιλή πανηγύρια των Κυκλάδων πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο στην ατμοσφαιρική Χώρα της Αμοργού. Το χορό στρώνουν το βιολί και το λάουτο, το φαγητό το οποίο προσφέρεται δωρεάν στους επισκέπτες του νησιού συνοδεύει η εθιστική ψημένη ρακή που ευθύνεται για μπόλικα ξημερώματα στο Κιού, που αποτελεί το κλασικό after για τη νεολαία. Πιείτε άφοβα, αλλά μέσα στην παραζάλη προσέξτε μην ξεχάσετε πουθενά τη φωτογραφική σας. Οι φωτογραφίες από τη Χώρα θα είναι σίγουρα ανεκτίμητες.

6)Ικαρία (15/08, Το Πανηγύρι της Λαγκάδας)

Οι μυημένοι θα γυρίσουν φέτος στην Ικαρία έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα. Όσο αστείο και αν φαίνεται, τα θρυλικά πανηγύρια του νησιού μπορεί να λειτουργήσουν τελικά εναντίον του. Φήμες θέλουν το νησί να πλημμυρίζει με κόσμο που θα θέλει να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις που κορυφώνονται με το πανηγύρι της Λαγκάδας το Δεκαπενταύγουστο.

Το worst case scenario είναι να μαζευτούν όλοι οι υστερικοί τουρίστες που θα θέλουν να βγάλουν τα’ απωθημένα τους στην πίστα ή διάφορες κοκέτες που θα καταπιεστούν για να είναι έστω και λίγες μέρες «χύμα». Αν όλα πάνε καλά, το νησί θα υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες αυτούς που θα το σεβαστούν και οι γκρούβαλοι θα προστατέψουν τον τόπο που τους βάφτισε από τους «πολιτισμένους» παραθεριστές της πόλης.

Στις αρχές του Αυγούστου η περιοχή γύρω από το εκκλησάκι της Παναγιάς στον Μαρκόπουλο γεμίζει με μικρά φιδάκια τα οποία, αν πιστέψουμε τα λεγόμενα των κατοίκων, είναι τελείως άκακα.

7)Κεφαλλονιά (15/08, Πανηγύρι της Παναγιάς της Λαγκουρδάβας στον Μαρκόπουλο)

Πάτε με όποια παρέα θέλετε στο συγκεκριμένο πανηγύρι, απλά μην καλέσετε τον Indiana Jones γιατί τούτη η Παναγιά συνδέεται με ένα ιδιόρρυθμο φαινόμενο το οποίο θα έκανε τον κατά τα άλλα θαρραλέο αρχαιολόγο να τραπεί σε φυγή. Στις αρχές του Αυγούστου η περιοχή γύρω από το εκκλησάκι γεμίζει με μικρά φιδάκια τα οποία, αν πιστέψουμε τα λεγόμενα των κατοίκων, είναι τελείως άκακα. Πιείτε το ποτό και φάτε το κατσικάκι σας στο πανηγύρι που ακολουθεί δίχως φόβο. Ακόμη και τα στοιχεία της φύσης έχουν αποβάλει τις άγριες διαθέσεις τους.

8)Σέριφος (15/08, Πανηγύρι Ξυλοπαναγιάς στην Παναγιά)

Στο χωριό Παναγιά που βρίσκεται στο εσωτερικό τμήμα της Σερίφου πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Πανηγύρι της Ξυλοπαναγιάς, το οποίο έχει πάρει πολύ εύστοχα τον όνομά του από τη συνήθεια των ανδρών να πλακώνονται στο ξύλο.

Η παράδοση βλέπετε ήθελε το πρώτο ζευγάρι που χορεύει γύρω από τη γέρικη ελιά της κεντρικής πλατείας να παντρεύεται εντός του τρέχοντος έτους, οπότε κάθε φιλόδοξος νέος είχε ως μοναδικό του σύμμαχο μια ξύλινη ράβδο προκειμένου να υπερνικήσει τους ανταγωνιστές του. Όπως καταλαβαίνετε, το έθιμο έχει εκλείψει, αλλά φυσικά το πανηγύρι καλά κρατεί.

9)Αστυπάλαια (14-16/08, Δεκαπενταύγουστος στην Παναγιά την Πορταϊτισσα)

Το εν λόγω πανηγύρι θυμίζει λίγο επικίνδυνες αποστολές καθότι στις τρεις ημέρες που διαρκεί καλείσαι να κάνεις διάφορα παράδοξα. Να ταΐσεις τον διπλανό σου γιαούρτι με δεμένα τα μάτια στο πλαίσιο του «γιαουρτοταϊσματος», να περπατήσεις πάνω σε μια ξύλινη κολόνα επιστρωμένη με γράσο προκειμένου να φτάσεις έναν ψεύτικο πετεινό που είναι δεμένος στην άκρη της (υποθέτω η ύπαρξη ενός ζωντανού πετεινού θα έκανε πιο δύσκολη τη διαδικασία) και όλα αυτά με μπόλικο φαγητό και ποτό στο στομάχι σου. Και εσύ που νόμιζες ότι η Αστυπάλαια είναι ένα νησί χαμηλών τόνων.

Με πληροφορίες από LIFO

Comments are closed.


Recent Posts

Κι άλλο σχολείο υπό έξωση λόγω οφειλόμενων μισθωμάτων από τον Δήμο

Κι άλλο σχολείο κινδυνεύει με έξωση! Αυτή τη φορά πρόκειται για σχολεία της Νέας Σμύρνης.  Οπως ενημερώνουν λοιπόν οι γονείς,…

3 λεπτά ago

Δίκη Χρυσής Αυγής: Διέταξαν τη βίαιη προσαγωγή της συντρόφου του Φύσσα

Τη βίαιη προσαγωγή της συντρόφου του Παύλου Φύσσα διέταξε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων προκειμένου να καταθέσει στη δίκη για τη Χρυσή Αυγή.   Η μάρτυρας που…

4 λεπτά ago

Ηλικιωμένος κρεμάστηκε από μπαλκόνι στον Άγιο Δημήτριο

Ένας 78χρονος άνδρας κρεμάστηκε από το μπαλκόνι του 1ου ορόφου στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και…

27 λεπτά ago

Ορφανού για Φιλιππίδη: «Αν έδειχνε το μόριό του, πρέπει να τον δει γιατρός!»

Η Νεφέλη Ορφανού παραχώρησε μία συνέντευξη στην εκπομπή «Το Πρωινό» και αναφέρθηκε τόσο στον Πέτρο Φιλιππίδη, όσο και στον Γιώργο Κιμούλη.…

31 λεπτά ago

e-ΕΦΚΑ: Εκτός λειτουργίας οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες την Κυριακή

Προσωρινή μη διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών υπηρεσιών λόγω εργασιών αναβάθμισης Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 22/01/2023 κατά το χρονικό διάστημα από τις…

36 λεπτά ago

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πανικός της ΝΔ δεν μπορεί να κρυφτεί- αγωνιώδης προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα

"Ο πανικός της ΝΔ δεν μπορεί να κρυφτεί σε κάθε ανακοίνωση και σε κάθε αγωνιώδη προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα:…

37 λεπτά ago