Ελλάδα: Χρειάζεται παραπάνω από 6.000 ναυαγοσώστες για να καλύψει τις ανάγκες της

Περισσότεροι από 6.000 ναυαγοσώστες είναι απαραίτητοι για να καλυφθούν οι ανάγκες της Ελλάδας, μίας χώρας με 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, επισήμανε, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ), Νίκος Γιοβανίδης.

Με αφορμή τα νέα κρούσματα πνιγμού λουόμενων που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα, ο κ. Γιοβανίδης υπενθύμισε ότι πέρυσι είχαμε 88 πνιγμούς σε μία χώρα, όπου το υγρό στοιχείο είναι κυρίαρχο, αλλά δυστυχώς «ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού δεν γνωρίζει κολύμβηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο κατηγορίες ηλικιών με τους περισσότερους πνιγμούς είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Από τα, δε, επίσημα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι οι περισσότεροι πνιγμοί, στην ηλικιακή ομάδα 0- 12 ετών είναι στις ηλικίες δύο έως τριών ετών, με ποσοστό 64%.

«Ο παιδικός -και όχι μόνο- πνιγμός είναι πάντα σιωπηλός. Άρα θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι είτε βρισκόμαστε σε πισίνα ξενοδοχείου, είτε σε ακτή, ο πνιγμός είναι σιωπηλός γι’ αυτό και δεν κολυμπάμε μόνοι μας, χωρίς επιτήρηση κάποιου άλλου· και γενικότερα τις ηλικίες τις πολύ μεγάλες και τις πολύ μικρές τις παρακολουθούμε συνεχώς. Να θυμόμαστε ότι, οι περισσότεροι πνιγμοί στη θάλασσα γίνονται στα πρώτα μέτρα της ακτής, στα επτά ως δέκα (μέτρα), εκεί που ‘σκάει’ το κύμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιοβανίδης.

Σημείωσε, δε, ότι η Πολιτεία θα πρέπει «να δώσει τη δυνατότητα στον απλό πολίτη μέσα από τα κολυμβητήρια, μέσα από τα προγράμματα που κάνουν οι δήμοι δωρεάν, να μπορεί να μάθει στο παιδί του επίπλευση και βασική κολύμβηση».

Ο διευθυντής της ΕΝΑΚ πρόσθεσε ότι, η Πολιτεία «είναι υποχρεωμένη να κυνηγάει τους παραβάτες δήμους», καθώς, όπως εξήγησε, «το 82% των δήμων έχει μεν προσαρμοστεί χρόνια τώρα στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την ύπαρξη ναυαγοσώστη στις παραλίες, υπάρχει, ωστόσο, ένα ποσοστό που συνεχώς αντιδρά και δεν προσαρμόζεται. Αυτό είναι νοοτροπία οπισθοδρόμησης σε δήμους, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται την ευθύνη που έχουν απέναντι στον πολίτη. Κι εμείς σαν πολίτες θα πρέπει να ωριμάσουμε και να απαιτούμε».

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία εφαρμόζεται από πέρυσι τον Μάιο, στις παραλίες οι οποίες έστω και μία ημέρα μαζεύουν τριακόσια άτομα, ο δήμος είναι υποχρεωμένος να τοποθετήσει επαγγελματίες ναυαγοσώστες, επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο κ. Γιοβανίδης.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, 6000 ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!