ελλάδα-2021-η-επανάσταση-μέσα-από-μία-εφαρ-956280
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.11.2021 | 13:32

Ελλάδα 2021: Η επανάσταση μέσα από μία εφαρμογή

Η Επιτροπή Ελλάδα 2021 έφτιαξε μία εφαρμογή με την οποία η Ελληνική Επανάσταση “ζωντανεύει” μέσα από την οθόνη του κινητού.  Η πρωτοτυπία του έργου αυτού εντοπίζεται τόσο στο περιεχόμενό του όσο και στην τεράστια έκταση εφαρμογής του, η οποία επιχειρήθηκε για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο.

Σήμερα, η ομώνυμη εφαρμογή (app) του καλλιτεχνικού αφηγήματος Επιθυμία Ελευθερίας / Desire for Freedom, αξιοποιώντας την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας, προσφέρει τη δυνατότητα ψηφιακής αναπαραγωγής του έργου στους κατοίκους και τους επισκέπτες των 18 πόλεων μέσα από το κινητό τηλέφωνο ή το tablet τους. Κάθε χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει δωρεάν την εφαρμογή και στη συνέχεια, στρέφοντας την κάμερα της συσκευής του προς το κτίριο στο οποίο είχε γίνει η προβολή, να παρακολουθήσει το έργο στην οθόνη, σαν η προβολή να πραγματοποιείται εκείνη τη στιγμή.

Επιθυμία ελευθερίας μέσα από το κινητό

Οι πόλεις που συμμετείχαν στη δράση είναι η Αθήνα (Κτήριο της Βουλής των Ελλήνων), η Αλεξανδρούπολη (Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία), το Ηράκλειο (Κτήριο Περιφέρειας Κρήτης), η Θεσσαλονίκη (Βασιλικό Θέατρο), τα Ιωάννινα (Δικαστικό Μέγαρο), η Καλαμάτα (Εικαστικό Εργαστήρι – Κέντρο Τέχνης), η Κέρκυρα (Παλαιό Δημαρχείο), η Λαμία (Δημοτικό Θέατρο), η Λάρισα (Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς), το Μεσολόγγι (Δημοτική Πινακοθήκη), η Νάουσα (Δημαρχείο), το Ναύπλιο (Δημαρχείο), ο Πειραιάς (Δημοτικό Θέατρο), η Ρόδος (Δημαρχείο), η Σύρος (Θέατρο Απόλλων), η Τρίπολη (Δικαστικό Μέγαρο), τα Χανιά (Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης) και η Χίος (Τείχος του Κάστρου, Porta Maggiore).

Στο περιεχόμενο της εφαρμογής, διαθέσιμο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, εκτός από την προβολή του έργου, οι χρήστες θα εντοπίσουν την ιστοσελίδα του Δήμου που βρίσκονται, καθώς και πληροφορίες για πολιτιστικές δράσεις της πόλης αλλά και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Επιπλέον, κάθε χρήστης της εφαρμογής έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στο Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής και να συνεισφέρει έτσι στην ενίσχυση των πυρόπληκτων περιοχών και στις δράσεις αποκατάστασης των καταστροφών.

Το καλλιτεχνικό αφήγημα «Επιθυμία Ελευθερίας», η μεθοδολογία και η τεχνική προσαρμογή του πάνω στα 18 κτήρια, καθώς και η εφαρμογή της επαυξημένης πραγματικότητας υλοποιήθηκαν από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Κατεβάστε την εφαρμογή:

Για συσκευές ANDROID: ΕΔΩ

Για συσκευές της Apple (iOS): ΕΔΩ