ελευθέριος-βενιζέλος-μπάρες-με-χρέ-696657
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 08.11.2022 | 23:00

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Μπάρες με χρέωση στους χώρους πρόσβασης των αφίξεων και αναχωρήσεων

Χρέωση στους οδηγούς που καθυστερούν σε αφίξεις-αναχωρήσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αναμένεται να επιβάλλει το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» προκειμένου να μπει μια τάξη στις προσβάσεις των αφίξεων και των αναχωρήσεων.

Η διοίκηση του ΔΑΑ προχωρά στη διαμόρφωση εισόδων και εξόδων στα οδικά τμήματα πρόσβασης στους χώρους αναχωρήσεων και αφίξεων, οι οποίες θα ελέγχονται με αυτόματο σύστημα ανακλινόμενων μπαρών, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, εξαιτίας της αύξησης της επιβατικής κίνησης σε επίπεδα που προσεγγίζουν το 2019, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα έντονη χρήση ιδιωτικού αυτοκινήτου στην μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο προχωρά σε στοχευμένες λύσεις.

Ο χρόνος διέλευσης, στάσης και εξόδου των οχημάτων θα οριστεί σε 10 λεπτά και πέραν αυτών θα επιβάλλεται χρέωση στους οδηγούς που βρίσκονται στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες χωρητικότητας όσο και τα παράπονα των ταξιδιωτών για την αρνητική εικόνα συνωστισμού που δημιουργείται από οχήματα που σταθμεύουν παράνομα στις προσβάσεις, το έργο – του οποίου οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο Νοέμβριο και θα ολοκληρωθούν πριν το επόμενο καλοκαίρι – αφορά στη διαμόρφωση εισόδων και εξόδων στα οδικά τμήματα πρόσβασης στους χώρους αναχωρήσεων και αφίξεων, οι οποίες θα ελέγχονται με αυτόματο σύστημα ανακλινόμενων μπαρών. Για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που είναι απόλυτα συμβατές με τις διεθνείς πρακτικές, όπως άλλωστε εφαρμόζονται πλέον και στα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, έχουν προηγηθεί συγκοινωνιακές μελέτες που αποδεικνύουν την λειτουργικότητά τους», υποστηρίζεται.

Τα ποσά που θα προέλθουν από τη χρέωση αυτή, διευκρινίζεται, θα διατεθούν για την ενίσχυση φορέα οδικής ασφάλειας. Ταυτόχρονα, η παροχή δωρεάν χρόνου παραμονής στους χώρους στάθμευσης Μικρής Διάρκειας 1 & 2 για 20 λεπτά θα εξακολουθήσει να ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους χρήστες.

Τέλος, ειδικές προβλέψεις θα υπάρχουν, φυσικά, για τους ταξιδιώτες με μειωμένη κινητικότητα και αυξημένες ανάγκες.

Αναλυτικότερα, τα έργα θα πραγματοποιηθούν σταδιακά, ξεκινώντας από το εξωτερικό διάζωμα Αναχωρήσεων (χώρος αποβίβασης) και στη συνέχεια θα επεκταθούν και στο εξωτερικό διάζωμα Αφίξεων (χώρος επιβίβασης). Το οδικό τμήμα που εξυπηρετεί τους χώρους στάθμευσης (Μικρής Διάρκειας 1 & 2), το ξενοδοχείο καθώς και τη διαμπερή διέλευση οχημάτων από Νότο προς Βορρά για την Αττική οδό δεν θα επηρεαστεί από τα έργα. Περαιτέρω ενημερώσεις για την πορεία των έργων και σχετικές χρηστικές πληροφορίες θα παρέχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

«Ζητούμε τη συνεργασία του κοινού στην προσπάθεια αυτή, τόσο κατά την περίοδο των κατασκευαστικών παρεμβάσεων, όσο και μετά την εφαρμογή της νέας αναγκαίας ρύθμισης, προκειμένου να προσφέρουμε την καλή εικόνα που αρμόζει στη βασική πύλη άφιξης και αναχώρησης από την πόλη και τη χώρα μας», καταλήγει η ανακοίνωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.