ελένη-ράντου-για-τη-γενική-απεργία-των-695531
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.02.2023 | 13:00

Ελένη Ράντου για τη γενική απεργία των ηθοποιών: «Πυροβολούμε τα πόδια μας»

Η Ελένη Ράντου και η Κάτια Δανδουλάκη δεν συμμετείχαν τελικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις των ηθοποιών, η κάθε μία για διαφορετικούς λόγους.

Η απεργία των ηθοποιών πραγματοποιήθηκε με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο εξισώνει πτυχία δραματικών σχολών και εν γένει καλλιτεχνικών σπουδών, με απολυτήρια Λυκείου. Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των σωματείων των ηθοποιών, των μουσικών, αλλά και όσων φοιτούν και δραστηριοποιούνται στους χώρους του κινηματογράφου και του χορού.

Η Ελένη Ράντου, που τη φετινή σεζόν παρουσιάζει έναν μονόλογο στο θέατρο Διάνα, αποφάσισε να παίξει κανονικά για το κοινό την Τετάρτη και την Πέμπτη, εκφράζοντας την αντίθεσή της, στην απόφαση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Η ηθοποιός μέσα από μία δημοσίευσή της αναφέρθηκε στο γεγονός, λέγοντας: «Ας μην αποπροσανατολίζουμε τη συζήτηση, μετρώντας ποσοστά επιτυχίας, το αίτημα για ένα πτυχίο αντάξιο των σπουδών, είναι τόσο δίκαιο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Οι διαφωνίες πάνω στον τρόπο που διεκδικείται αυτό το δίκαιο, δεν μειώνουν την υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης να δώσει μια λύση αξιοπρέπειας σε τόσα νεανικά όνειρα. Δώστε μια λύση σε ένα γόρδιο δεσμό χρόνων που κάνει τη σπουδή, κάτι σαν μεταξύ μας μυστικό, που δεν αναγνωρίζεται πουθενά. Δώστε στους νέους ανθρώπους την αξιοπρέπεια που στερήθηκε η δική μας γενιά. Το ερώτημά για το αν το κλείσιμο των θεάτρων είναι μοχλός πίεσης της εκάστοτε κυβέρνησης, η αν πυροβολούμε τα πόδια μας μ αυτό τον τρόπο, είναι μια άλλη κουβέντα, για άλλη στιγμή».