έλενα-ακρίτα-να-μιλήσουμε-για-το-μάτι-930568
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.08.2021 | 12:30

Έλενα Ακρίτα: Να μιλήσουμε για το Μάτι, λοιπόν

Οι κραυγές των ανθρώπων που εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους από το κράτος, δεν γνωρίζουν από πολιτικούς τακτικισμούς

 Και να μπούμε κατευθείαν στο θέμα: φταίει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι; Ναι φταίει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι.
Φταίει η οποιαδήποτε κυβέρνηση βρισκόταν με 102 νεκρούς καταγεγραμμένους στην ιστορική της μνήμη.

Άρα και ο ΣΥΡΙΖΑ.

 Θα μπορούσε να συμβεί στον οποιονδήποτε πρωθυπουργό; Ναι, θα μπορούσε. Και ο ‘οποιοσδήποτε’ πρωθυπουργός θα έφταιγε.
Συνεπώς υπάρχει πολιτική ευθύνη; Και συνεπώς και ξεσυνεπώς πολιτική ευθύνη υπάρχει, τέλος.

Όταν ένα πλοίο βουλιάζει, την ευθύνη την αναλαμβάνει ο κυβερνήτης, όχι το πλοίο. Ανεξάρτητα αν το παγόβουνο, η θαλασσοταραχή, ο ύφαλος, η ναυτιλιακή εταιρία, το ναυπηγείο που το κατασκεύασε είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι για τη βύθιση του.

Υπεύθυνος είναι ο καπετάνιος. Γι’ αυτό και εγκαταλείπει τελευταίος το πλοίο του.

Στο Μάτι υπήρχαν μαίνονταν οι άνεμοι στα 7 μποφόρ με ριπές που έφταναν τα 10 μποφόρ.

Υπήρχαν άτομα που πέθαναν αγκαλιασμένα σε διπλανό οικόπεδο, στο περίβολο χώρο ενός σπιτιού. Ο χώρος ήταν ανοιχτός, πίστεψαν ότι θα μπορέσουν να σωθούν.

Υπήρχαν άτομα που εγκλωβίστηκαν στην παραλία.

Και υπήρχε και μια Δούρου που μίλησε για την διαβόητη πλέον ‘στραβή στη βάρδια’. Κι αντί να την διαγράψει το κόμμα της, την αντάμειψε κι από πάνω χρίζοντας την υποψήφια και στις περιφερειακές εκλογές του 2019.

Εν κατακλείδι – κι ανεξάρτητα από καιρικές και συγκυριακές συνθήκες – η τότε κυβέρνηση έχει πολιτική ευθύνη. Και την πλήρωσε ακριβά: έχασε τις εκλογές, βρέθηκε πάλι στα έδρανα της αντιπολίτευσης γιατί, σε μεγάλο βαθμό, η εκλογική της ήττα πιστώνεται στην τραγωδία στο Μάτι.

Πάνω στο Μάτι πάτησε και η προεκλογική ρητορική της ΝΔ: Υποσχέθηκαν, δεσμεύτηκαν, μάς έταξαν πώς έχουν την τεχνογνωσία, έχουν την υποδομή, έχουν τα μέσα, έχουν τον εξοπλισμό, έχουν το ανθρωπινο δυναμικό για να αντιμετωπίσουν μια τέτοια τραγωδία.

Και είπαν ψέματα.

Μάς είπαν ψέματα μες τα μούτρα μας. Τόσο απλά.

Γι’ αυτό και τώρα τρέμουν να μην έχουν θύματα απ’ τις φωτιές. Γι’ αυτό τώρα αφήνουν να καταστραφούν περιουσίες, ζώα και περιβάλλον και παρακολουθούν παθητικά την πύρινη κόλαση (για να πούμε και το κλισέ) άοπλοι, άπραγοι, ανίκανοι, ανεπαρκείς.

Και λίγοι. Πολύ λίγοι.

Ελάχιστοι.

Όσο η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη, καλό είναι να προσέχουμε και τί λέμε και τί γράφουμε. Είναι πολύ νωρίς για απολογισμούς ισχυρίζονται ορισμένοι κι ίσως έχουν δίκιο.

Ίσως.

Γιατί οι κραυγές των ανθρώπων που εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους από το κράτος, δεν γνωρίζουν από πολιτικούς τακτικισμούς. Εξεγείρονται, ουρλιάζουν, διαολοστέλνουν, παρακαλούν, ικετεύουν κάποιος να έρθει, κάποιος να τους σώσει, κάποιος να τους νοιαστεί.

Η βρεγμένη γάτα με το σοκολά χρώμα που απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό δεν έμοιαζε καθόλου με τον αεράτο, επηρμένο πρωθυπουργό της καρδιάς μας. Ήταν ένα ανθρωπάκι με βλέμμα έντρομο και κεφάλι σκυφτό που γνώριζε πολύ καλά πως πλησιάζει η ώρα του να απαντήσει στα ερωτήματα που καίνε όσο και οι φλόγες την Ελλάδα.

Ερωτήματα που δεν θα τα γλιτώσει όποια έκβαση κι αν έχει η τραγωδία.

  • Γιατί κύριε Μητσοτάκη, όταν γίνατε πρωθυπουργός όχι μόνο κρατήσατε στη θέση του αλλά δώσατε και προαγωγή στον Στέφανο Κολοκούρη; Τον ίδιο άνθρωπο που ήταν ο επιχειρησιακός επικεφαλής στο Μάτι; Γιατί τον κάνατε από αρχιπύραρχο, υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος; Γιατί τον επιβραβεύσατε; Θεωρείτε τόσο τεράστια επιτυχία την διαχείριση του στη φωτιά στο Μάτι;
  • Γιατί τοποθετήσατε πέρσι τον Ιούλιο ενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνο Τσουβάλα, πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ που είχε υπό την εποπτεία του, επίσης τη διαχείριση στο Μάτι;
  • Γιατί, ενώ τους είχατε βάλει και τους δυο στο στόχαστρο το 2018 και ζητούσατε την απομάκρυνση τους, τώρα τους δώσατε προαγωγές; Τι έγινε; Μια χαρά τα έκαναν όλα τότε; Αφού λοιπόν τους εμπιστευτήκατε εσείς δυο χρόνια ΜΕΤΑ το Μάτι, για ποιο λόγο κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ;
  • Πού ήταν τα εναέρια μέσα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης;
  • Γιατί αργούσαν τρεις και τέσσερις ώρες οι άντρες της Πυροσβεστικής; Κι επειδή σίγουρα δεν ευθύνονται αυτοί οι ήρωες – ποιος τούς έδινε τέτοιες εντολές;
  • Γιατί υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση για τις φωτιές από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Γιώργο Νούλη; Είναι αληθές, ότι σε πολλές περιοχές (όπως π.χ. Βαρυμπόμπη) δεν μπορούσαν να γίνουν εναέριες ρίψεις, διότι υπήρχαν πυλώνες υψηλής τάσης;
  • Γιατί δεν ανανεώθηκε η σύμβαση πέντε χιλιάδων (5.000) πυροσβεστών για τη στελέχωση της πυροπροστασίας δασών όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «H ΕΝΩΣΗ»;

Και τέλος

Γιατί κύριε πρωθυπουργέ, δώσατε μόνον 1,7 εκατομμύρια για αντιπυρικά έργα; Μόνον;

Όταν δώσατε

  •  30 εκατομμύρια σε κλινικάρχες
  •  82 εκατομμύρια στα ΜΜΕ
  •  13.5 εκατομμύρια στα κόμματα
  •  12 δισεκατομμύρια στα Rafale
  •  11 εκατομμύρια στα διόδια
  •  80 εκατομμύρια σε εφοπλιστές
  • 120 εκατομμύρια στην Aegean
  • Εκατομμύρια στην αστυνομία

Γιατί μόνο 1,7 εκατομμύρια για αντιπυρικά έργα. Εκατόν είκοσι εκατομμύρια στην Aegean και μόνον 1,7 εκατομμύρια για αντιπυρικά έργα;

Ογδόντα δυο εκατομμύρια στα ΜΜΕ να σάς λιβανίζουν και μόνον 1,7 εκατομμύρια για αντιπυρικά έργα;

Σοβαρά τώρα; Σοβαρά;

Είστε σοβαροί άνθρωποι εσείς;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε, κατακρίθηκε και τιμωρήθηκε. Τώρα είναι η δική σας σειρά.

Γιατί μιλήσαμε για το Μάτι. Και ξαναμιλήσαμε για το Μάτι. Και μίλησε και η Δικαιοσύνη που αθώωσε την κ. Δούρου για τον Μάτι.

Όταν όμως σβήσει και η τελευταία φλογίτσα, θα μιλήσουμε για το τώρα μας. Για το σήμερα και το αύριο μας. Θα μιλήσουμε  για τη μισή Ελλάδα που πυρπολήθηκε και μάλιστα με έναν Στρατηγό Άνεμο να κοιμάται του καλού καιρού.

Θα μιλήσουμε. Και θα ρωτήσουμε. Και θα ερευνήσουμε.

Όσο για εμάς όλους, ο Θεός να βάλει το χέρι του. Γιατί δυστυχώς σε εσάς και στο σινάφι σας δεν μπορούμε να ελπίζουμε.

Πηγή: news247.gr