έλεγχοι-κορωνοϊός-τσουχτερά-πρόστ-861857
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 23.01.2022 | 14:57

Έλεγχοι-κορωνοϊός: “Τσουχτερά” πρόστιμα και “λουκέτα” σε 12 επιχειρήσεις

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν το Σάββατο 22.01.2022 συνολικά 51.808 ελέγχους και κατέγραψαν 442 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 169.250€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε δώδεκα (12) επιχειρήσεις.

 Α. Κυριότερες παραβάσεις:

  1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/Μη τήρηση αποστάσεων
  2. Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος
  3. Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης  ή διαγνωστικού ελέγχου για την covid 19
  4. Χρήση μουσικής σε καταστήματα εστίασης και κέντρα διασκέδασης
  5. Μη συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Περιφέρεια Αττικής

  • Η Ε.Α.Δ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης σε εμφανές σημείο με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο των κανόνων λειτουργίας της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών καθ’ υπέρβαση του ωραρίου λειτουργίας. Επιπλέον, επιβλήθηκαν στους εν λόγω πελάτες πρόστιμα συνολικού ύψους 5.100€ (17x 300€).
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για χρήση μουσικής.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη ιδιοκτήτη, επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για χρήση μουσικής.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών καθ’ υπέρβαση του ωραρίου λειτουργίας. Επιπλέον, επιβλήθηκαν στους εν λόγω πελάτες πρόστιμα συνολικού ύψους 2.100€ (7x300€).
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Επιπλέον, επιβλήθηκαν στους εν λόγω πελάτες πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ (2x300€).
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε κατάστημα και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για χρήση μουσικής.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε κατάστημα και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για χρήση μουσικής από πελάτη.

Περιφέρεια Ηπείρου

  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε κατάστημα και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για χρήση μουσικής και εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε κατάστημα και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

Περιφέρεια Θεσσαλίας

  • Η Ε.Α.Δ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε καταστηματάρχη για μη χρήση προστατευτικής μάσκας εντός του καταστήματος.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για χρήση μουσικής.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη του ιδιοκτήτη, επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Περιφέρεια Κρήτης

  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε κατάστημα και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας, για χρήση μουσικής.
Επικράτεια
  • Το Λιμενικό πραγματοποίησε τρεις χιλιάδες οκτακόσιους ογδόντα πέντε (3.885) ελέγχους σε αντικείμενα και φυσικά πρόσωπα για την εφαρμογή των μέτρων κατά του COVID-19.
  • Τα κλιμάκια της Ε.Α.Δ. διενήργησαν ελέγχους σε πενήντα-επτά (57) αντικείμενα, καταγράφηκαν δυο (2) παραβάσεις και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ (2x300€).
  • Τα κλιμάκια της Ε.Α.Δ. έλεγξαν εκατόν ενενήντα επτά (197) φυσικά πρόσωπα για χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων. Επιπλέον, σε αμιγείς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, ελέγχθηκαν και τα σχετικά πιστοποιητικά χιλίων εκατόν είκοσι εννέα (1.129) φυσικών προσώπων μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR και επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ (σύνολο φυσικών προσώπων 1.326).
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε πέντε (5) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
  • Βεβαιώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ μια (1) παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη και επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 500€.

 

Γ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δομές υγείας και προνοιακές δομές, επιπλέον γίνονται εντατικοί έλεγχοι για  την κατοχή  και  εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών  εμβολιασμού/νόσησης/ διαγνωστικών ελέγχων.