ελεύθεροι-οι-έλληνες-στρατιωτικοί-504515
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.08.2018 | 23:11

Ελεύθεροι οι Έλληνες στρατιωτικοί

15.8.18

(upd 23.54)

Τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ προσκάλεσε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί του απόψε, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

(upd 23.54)

Στη φωταγώγηση όλων των δημοτικών κτηρίων προχώρησε ο δήμος Ορεστιάδας μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Δημήτρης Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη.

(upd 23.39)

Tην ικανοποίησή τους για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών εξέφρασαν με αναρτήσεις τους στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο  twitter ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

(upd 23.24)

Mε την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 12 Ιουλίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες συνδέει την απελευθερωση των Ελλήνων στρατιωτικών σε σημερινό τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

(upd 23:00)

Τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είχαν ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Κούκλατζη και τον Νίκο Μητρετώδη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, μετά την απόφαση να αποφυλακιστούν οι γιοι τους.

«Μόνο χαρές» ήταν η ευχή που έδωσε στους γονείς των δύο αξιωματικών ο πρωθυπουργός, ο οποίος επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά. Ο Αλέξης Τσίπρας τους είπε επίσης ότι πρέπει να είναι περήφανοι για τα παιδιά τους ενώ οι δύο οικογένειες τον ευχαρίστησαν για το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση της Πολιτείας.

(upd 22.38)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, με εντολή του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μεταβαίνει απόψε, Τρίτη 14 Αυγούστου, στην Αδριανούπολη το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο για να παραλάβει  τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

(upd 22.01)

«Παραμονή της γιορτής της Παναγιάς ζούμε ένα θαύμα, στο οποίο δεν πάψαμε να πιστεύουμε ούτε στιγμή. Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Θεό, την Παναγία, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αγωνίζονται για την επιστροφή του Δημήτρη και του Άγγελου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκος Κούκλατζης, πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη.

(upd 21.55)

Τα διεθνή πρακτορεία αναφέρονται εκτενώς στην απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να αφήσει ελεύθερους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνταν από τον περασμένο Μάρτιο στις φυλακές της Αδριανούπολης, προβάλλοντας τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι είναι μια «πράξη δικαιοσύνης» και κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις περιστάσεις της σύλληψής τους.

(upd 21:30)

Ως «στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών αρχών» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της Αδριανούπολης.

Ο κ Παυλόπουλος τόνισε ότι η απόφαση των τουρκικών αρχών « δείχνει και τον δρόμο που μπορεί και πρέπει ν’ ακολουθήσει εφεξής η Τουρκία, προκειμένου ν’ αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία έχει αποδείξει εμπράκτως ότι κινείται πάντοτε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να δώσει και συγχαρητήρια τόσο στους δύο στρατιωτικούς όσο και στις οικογένειές τους «για το έξοχο φρόνημα και το υποδειγματικό ήθος που επέδειξαν, καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της επώδυνης δοκιμασίας».

(upd 21:15)

Την «απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μετά από 5 μήνες αδικαιολόγητης φυλάκισης», χαιρετίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας τη σημαντική, θετική εξέλιξη. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πράξει όλες τις απαραίτητες πολιτικές, διπλωματικές και νομικές ενέργειες προκειμένου να λήξει οριστικά η περιπέτειά τους, τονίζει η κ. Γεννηματά και συγχαίρει τους ίδιους και τις οικογένειές τους για την υπομονή και την καρτερικότητα που επέδειξαν. «Περιμένουμε με λαχτάρα να τους καλωσορίσουμε στην πατρίδα» επισημαίνει καταληκτικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

(upd 21:05)

«Μεγάλη χαρά που Άγγελος και Δημήτρης είναι ελεύθεροι. Καλώς να έρθουν στην πατρίδα» αναφέρει σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Πολλά συγχαρητήρια στον πρέσβη μας Π.Μαυροειδή, στον ΠΥΒ Α. Μπαλτά και στην πρόξενο Σ.Θεοχαρiδη. Ευχαριστήρια σε όσους βοήθησαν από τουρκική πλευρά. Η διπλωματία είναι η μεγάλη κερδισμένη της Βραδιάς» επισημαίνει στην ίδια ανάρτηση ο κ. Κοτζιάς.

(upd 20.50)

Αύριο μεταβαίνει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στην Αδριανούπολη προκείμενου να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Στο αεροσκάφος θα επιβαίνουν υπουργοί της κυβέρνησης για να παραλάβουν τους δύο στρατιωτικούς με ασφάλεια στην πατρίδα. Αμέσως μετά, το αεροσκάφος θα τους μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα τους υποδεχθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Όπως αναφέρει το κρατικό ΑΠΕ ΜΠΕ, σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι αν θα γίνει η δίκη των δύο στρατιωτικων θα γίνει ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

(upd 20.40)

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, ευθύς μόλις πληροφορήθηκε την είδηση για τη διαδικασία απελευθέρωσης από τις τουρκικές αρχές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, τους οποίους επισκέφτηκε στις 16 Μαΐου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης, στις οποίες κρατούνται από την 1η Μαρτίου, απέστειλε, στα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, το ακόλουθο μήνυμα: «Άγγελε, Δημήτρη να σας δούμε γρήγορα στην πατρίδα και να σας σφίξουμε στην αγκαλιά μας. Καλή λευτεριά.»

(upd 20.20)

«Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών είναι ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι που ζει η χώρα μας. Όλοι οι Έλληνες περιμένουμε με χαρά και συγκίνηση την επιστροφή τους. Θέλω προσωπικά να συγχαρώ τον Άγγελο και τον Δημήτρη, όπως και τις οικογένειές τους για την τόσο γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα». Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

(upd 20:05)

Ως μια «εφιαλτική οδύσσεια» περιγράφει ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδη την περιπέτεια του γιου του, που μαζί με τον Δημήτρη Κούκλατζη πέρασαν 167 μέρες στις τουρκικές φυλακές, λίγο μετά την ανακοίνωση για την απελευθέρωσή τους.

(upd 19.49)

Mια εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στην αναγγελία της είδησης, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου

(upd 19.44)

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση, παραμονή της Παναγίας απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν πλεον λόγοι να είναι προφυλακιστέοι. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

(upd 19.36)

“Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

(upd 19.31)

Έλευθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους από το τουρκικό δικαστήριο αφήνονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η ελληνίδα πρόξενος ενημέρωσε σχετικά τους γονείς των δύο στρατιωτικών.

Nωρίτερα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι αναμένοντας την ανακοίνωση της ημερομηνίας της δίκης.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, κρατούνταν από τις 2 Μαρτίου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Περισσότερα σε λίγο…