ελαιώνας-μαχητική-διαμαρτυρία-προσφ-1040235
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.06.2022 | 23:48

Ελαιώνας: Μαχητική διαμαρτυρία προσφυγισσών και παιδιών – Καμία απάντηση του Μηταράκη

Έφτασαν στα σκαλοπάτια του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη οι κραυγές διαμαρτυρίες των προσφυγισσών της δομής του Ελαιώνα που βρέθηκαν εκεί μετα τα καρότσια κουβαλώντας βρέφη και συνοδεύοντας τα παιδιά.
Με τραγούδια, χορούς και συνθήματα έστειλαν το μήνυμα ότι δεν θέλουν να μεταφερθούν σε άλλα καμπ έξω από την Αθήνα και ότι διεκδικούν να μείνουν στην πόλη, να συνεχίσουν τα παιδιά τους να είναι στα ίδια σχολεία.
Αντιπροσωπεία προσφύγων του καμπ Ελαιώνα, δημοτικών συμβούλων της Αθήνας από την Λαϊκή Συσπείρωση, την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, εκπαιδευτικοί έγινε δεκτή από υπηρεσιακούς παράγοντας με εξουσιοδότηση από την Γενικό Γραμματέα κ.Μ.Λογοθέτη.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν την στήριξη στα δίκαια αιτήματα των προσφύγων της δομής του Ελαιώνα και ζήτησαν να μην πάνε σε άλλη δομή σαν τον Ελαιώνα εκτός Αθήνας αλλά να δοθούν σπίτια και χώροι φιλοξενίας μέσα στον ιστό της πόλης.
Εξέφρασαν την κατηγορηματική τους άρνηση σε κάθε επιχείρηση αστυνομικής εκκένωσης του Ελαιώνα. Να υπάρξει σεβασμός στο δικαίωμα στο άσυλο.
Επίσης έθεσαν επίμονα την ερώτηση τι θα γίνει μετα τις 30 Ιούνη όπου κυβέρνηση και Δήμος Αθήνας έχουν συμφωνήσει το κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα.
Απαίτησαν να παραμείνουν στην εργασία και να μην απολυθούν οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι και οι διερμηνείς των οποίων συμβάσεις διακόπηκαν πρόωρα από την ΕΑΤΑ ΑΕ του Δήμου Αθήνας.
Η αντιπροσωπεία στελεχών της υπηρεσίας Υποδοχής απάντησε ότι θα βρίσκεται στη δομή του Ελαιώνα και την 1η Ιουλίου, προφανώς γιατί δεν κλείνει η δομή του Ελαιώνα. Επίσης δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν να υπάρχει νέα λίστα για μετακινήσεις προσφύγων σε άλλα καμπ.
Νωρίτερα έξω από το καμπ του Ελαιώνα συγκεντρώθηκαν πρόσφυγες και προχώρησαν σε πορεία μέχρι τον σταθμό του Ελαιώνα και από εκεί έφτασαν στο Υπουργείο Μετανάστευσης. Πλαισιώθηκαν από αλληλέγγυους, δημοτικές κινήσεις, κινήσεις καλλιτεχνών, εκπαιδευτικούς και τοπικές συλλογικότητες. Παρουσία είχαν το ΜΕΡΑ25, ο ΣΥΡΙΖΑ με το βουλευτή Νίκο Φίλη.
Ο αγώνας θα συνεχιστεί με επόμενο σταθμό κινητοποίησης την Δευτέρα 4 Ιουλίου στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας όπου παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα απαιτήσουν να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις των προσφύγων και να δοθούν σπίτια μέσα στη πόλη.