ελ-ασ-υποστελεχωμένα-τα-τμήματα-χρω-578486
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 19.02.2020 | 11:25

ΕΛ.ΑΣ.: Υποστελεχωμένα τα τμήματα – Χρωστούν έως και 750 ρεπό στους αστυνομικούς

Σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης αντιμετωπίζουν τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Τμήματα Ασφαλείας της Αττικής, τα οποία αρκετές ώρες της ημέρας υπολειτουργούν. Και αυτό διότι είναι καλυμμένες μόλις το 50% των οργανικών τους θέσεων. Τα Τμήματα διαθέτουν αστυνομικούς για φυλάξεις, για μέτρα τάξης και ασφαλείας και πολλές άλλες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ανταποκριθούν σε αρκετές περιπτώσεις στις κλήσεις των πολιτών για ληστείες, διαρρήξεις και άλλα αδικήματα. Ακόμα και οι διοικητές των Τμημάτων διατίθενται σε μέτρα εκτός της περιοχής τους και έτσι απουσιάζουν για ώρες από το γραφείο τους.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μεγάλα Αστυνομικά Τμήματα, πυκνοκατοικημένων περιοχών, λειτουργούν το βράδυ με μόλις ένα ή δύο άτομα. Κανείς στην ΕΛ.ΑΣ. δεν θέλει να σκέφτεται τι θα συμβεί σε τυχόν καταδρομική επίθεση κατά τις νυχτερινές ώρες. Σημαντικά προβλήματα υπάρχουν και στα κρατητήρια των Τμημάτων καθώς πολλές ημέρες είναι κλειστά για να απολυμανθούν από μεταδοτικές ασθένειες, όπως η ψώρα. Όσον αφορά στα οχήματα, υπάρχουν εφτά οχήματα της Ασφάλειας για συνολικά 19 Τμήματα Ασφαλείας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών.

Στο θέμα αναφέρθηκε σε άρθρο του ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Αττικής, Κανέλλος Νικολάου, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ασφυξία των κρατητηρίων: «Όταν κλείνουν τα κρατητήρια για να απολυμανθούν, θα πρέπει να μεταφερθούν οι κρατούμενοι σε άλλα Τμήματα και έτσι ξεκινά ο Γολγοθάς που συνίσταται: Σε ποια Τμήματα θα τους πάμε; Με τι οχήματα θα γίνει η μεταγωγή τους; Πού θα βρεθούν οι αστυνομικοί για τη μεταγωγή τους; Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι: Οι αλλοδαποί αν είναι για διοικητική απέλαση δεν πρέπει να κρατούνται σε Αστυνομικά Τμήματα. Αν είναι ασυνόδευτοι αλλοδαποί ανήλικοι που εκκρεμεί η εύρεση χώρου σε κάποια δομή για τη διαμονή τους και πάλι δεν πρέπει να παραμένουν στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων. Δυστυχώς όμως τίποτα από αυτά δεν εφαρμόζεται. Ανθρώπινες ζωές είναι στοιβαγμένες στα κρατητήρια των Τμημάτων, με έλλειψη αστυνομικών για να διατεθούν ως σκοποί κρατητηρίων. Έτσι ο Αξιωματικός Υπηρεσίας, που δεν είναι τις περισσότερες φορές Αξιωματικός, καλείται να εκτελέσει υπηρεσία έχοντας διπλά καθήκοντα με υποχρεώσεις και ευθύνες».

Στην ΕΛ.ΑΣ. έγιναν πρόσφατα 1.500 νέες προσλήψεις ειδικών φρουρών. Ενισχύθηκαν μάχιμες υπηρεσίες, ωστόσο, αυτό δεν συνδυάστηκε με την ενίσχυση σε προσωπικό των Τμημάτων, προκειμένου να μπορούν οι δομές της ΕΛ.ΑΣ. να υποστηρίξουν τις περισσότερες συλλήψεις και προσαγωγές που γίνονται καθημερινά.

Χρωστάνε 750 ρεπό στο τμήμα Εξαρχείων

Το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων είναι ένα κομβικό Τμήμα, που δέχεται καθημερινά εκατοντάδες προσαγωγές από τις αστυνομικές επιχειρήσεις που γίνονται στην περιοχή. Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Αττική αναφέρει ότι λόγω της υποστελέχωσης οι οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις για το προσωπικό ξεπερνούν τις 750.

Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για εργασιακό μεσαίωνα: «Το ΔΣ του Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α., το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αποδέκτης εκατοντάδων καταγγελιών συναδέλφων, οι οποίοι υπηρετούν στα κεντρικά τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, από τα οποία τμήματα προκύπτει ότι οφείλονται χιλιάδες ημερήσιες αναπαύσεις προς το προσωπικό (…)

Το ΔΣ του ΣΕΦΕΑΑ, πάντα μέσα στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου και με γνώμονα την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων, στις 19/02/20, θα συναρτηθεί με τον Ταξίαρχο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, κ. Σκούρα Ιωάννη, ώστε να του γνωστοποιήσει τα παραπάνω, αναζητώντας λύση στα πολλαπλά προβλήματα, ώστε να μην βιώνουν οι συνάδελφοι έναν εργασιακό μεσαίωνα».

Πηγή: Έθνος