ελ-ασ-εξαρθρώθηκε-εγκληματική-ομάδα-μ-872887
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 05.03.2022 | 21:30

ΕΛ.ΑΣ.: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα με «κυνηγούς» χαλκού και μετάλλων

Εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας ενέχονται στην αφαίρεση μετασχηματιστών, καθώς και μεγάλων ποσοτήτων χαλκού και λοιπών μεταλλικών αντικειμένων, από την περιοχή της Εύβοιας και από διάφορες περιοχές της Βοιωτίας.

Μετά από συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, που προέκυψαν από την ενδελεχή προανακριτική διαδικασία, ταυτοποιήθηκαν τέσσερα βασικά μέλη της ομάδας και ειδικότερα, δύο Έλληνες, ένας εκ των οποίων ήταν το «αρχηγικό» στέλεχος και δύο αλλοδαποί.

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία πέντε ακόμα Ελλήνων συνεργών τους και συγκεκριμένα:

  • Τριών ιδιοκτητών επιχειρήσεων ανακύκλωσης μετάλλων σε περιοχές της Βοιωτίας, οι οποίοι ήταν οι τελικοί αποδέκτες των κλοπιμαίων,
  • Ενός συνεργού τους, για τον οποίο διαπιστώθηκε η μεμονωμένη συνδρομή του σε κλοπή εξοπλισμού της ΕΡΤ Α.Ε. στην περιοχή της Αυλίδας Ευβοίας και
  • Ενός ατόμου ο οποίος γνώριζε την εγκληματική δραστηριότητα της ομάδας και την απέκρυπτε, καταθέτοντας ψευδώς για την ανωτέρω κλοπή. Επίσης είχε προσπαθήσει να υφαρπάξει ψευδή ιατρική γνωμάτευση που να πιστοποιεί ότι πάσχει από σοβαρή νόσο, προκείμενου να αποφύγει την περαιτέρω εξέτασή του, από τις ανακριτικές Αρχές.

Όπως διαπιστώθηκε, τα τέσσερα μέλη, είχαν συγκροτήσει τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2021, δομημένη ομάδα με διακριτούς ρόλους, ενώ το «αρχηγικό» στέλεχός της, ο οποίος ήταν ο απόλυτος συντονιστής, ήταν και ο ιδιοκτήτης των οχημάτων μεταφοράς των κλοπιμαίων και κάποιων από τους χώρους απόκρυψής τους.

Οι δράστες αφού αφαιρούσαν τις ποσότητες των μετάλλων, ακολούθως τις μετέφεραν με φορτηγά, γερανούς ή τρακτέρ κυρίως σε αποθήκες και άλλους χώρους που χρησιμοποιούσαν για την απόκρυψή τους (καβάτζες), μέχρι την τελική παραλαβή τους από τις επιχειρήσεις ανακύκλωσης μετάλλων.

Το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θηβών.