eλ-ασ-απάντηση-του-αρχηγού-για-την-παρο-633963
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.05.2019 | 15:06

EΛ.ΑΣ.: Απάντηση του αρχηγού για την παρουσία του σε συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλαίσιο των εποπτικών του αρμοδιοτήτων ως προς τα μέτρα τάξης, το σχεδιασμό και την τήρησή τους βρέθηκε στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός της Αστυνομίας, Αριστείδης Ανδρικόπουλος. Μάλιστα, όπως υποστηρίζεται στην ανακοίνωση ανώτατοι αξιωματικοί και ο ίδιος ο κ.Ανδρικόπουλος είχαν δώσει το παρών και στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των άλλων κομμάτων, αλλά και υποψηφίων δημάρχων στην Αθήνα.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, αναφέρονται τα εξής:

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην παρουσία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την προηγούμενη Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

H παρουσία του κ. Αρχηγού και του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος στην παραπάνω συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εποπτικών τους καθηκόντων και του επιτόπιου ελέγχου των αστυνομικών μέτρων για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης,

Tην ίδια ημέρα, ανάλογη παρουσία της Ηγεσίας υπήρξε και στη Θεσσαλονίκη, στην συγκέντρωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπου τα μέτρα επόπτευσε και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.

Γενικότερα, το επιχειρησιακό μοντέλο που έχει προκριθεί από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, βασίζεται στην αυτοπρόσωπη παρουσία της Φυσικής Ηγεσίας σε χώρους όπου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, προκειμένου να υπάρχει προσωπική αντίληψη και εποπτεία των μέτρων καθώς και εντολές και οδηγίες για τη βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης.

Στο πλαίσιο αυτό και στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου ο κ. Αρχηγός, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφτηκε και επόπτευσε προσωπικά την ανάπτυξη των μέτρων τάξης και ασφάλειας σε προεκλογικά κέντρα και χώρους πολιτικών εκδηλώσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε μία από τις επισκέψεις αυτές, συνοδευόμενος από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, τον Α’ Βοηθό Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, επόπτευσε προσωπικά την ανάπτυξη των αστυνομικών μέτρων σε προεκλογικά κέντρα υποψηφίων στο κέντρο της Αθήνας, όπου μάλιστα συνάντησε και συνομίλησε με υποψηφίους, όπως ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Επισημαίνεται ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία της Φυσικής Ηγεσίας δεν αφορά μόνο σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, καθώς ο κ. Αρχηγός εποπτεύει προσωπικά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη αστυνομικών μέτρων σε διάφορες περιπτώσεις, όπως στο λόφο Φιλοπάππου και στο Πεδίον του Άρεως, ενώ έχει δώσει συγκεκριμένες εντολές και οδηγίες στους Γενικούς Επιθεωρητές Αστυνομίας και στους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές να παρευρίσκονται προσωπικά σε όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις και συμβάντα μείζονος σημασίας.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργεί, αποκλειστικά και μόνο, στο πλαίσιο των θεσμικών της αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, όπως προσδιορίζονται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Σώματος και οποιεσδήποτε διαφορετικές ερμηνείες ή προσεγγίσεις εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.