Categories: Κοινωνία

ΕΚΠΑ: Πάνω από 20 επώνυμες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή

Ένας ογκώδης φάκελος με περισσότερες από 20 επώνυμες καταγγελίες από φοιτητές και φοιτήτριες οδήγησε στην αναστολή καθηκόντων ενός καθηγητή στο ΕΚΠΑ.

Οι καταγγελίες για τον καθηγητή στο τμήμα ΜΜΕ και Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ, ο οποίος πλέον βρίσκεται σε αποχή από τα καθήκοντά του, είναι όλες επώνυμες και τουλάχιστον πάνω από 20, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsit.gr.

Οι καταγγελίες έγιναν τόσο από γυναίκες όσο και από άντρες, οι οποίοι φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πηγαίνουν σε βάθος πενταετίας και αφορούν σε σεξουαλική παρενόχληση, λεκτικό bullying αλλά και εν γένει απρεπή και εκφοβιστική συμπεριφορά.

Η διαδικασία της συλλογής των καταγγελιών ξεκίνησε με οργανωμένο τρόπο από τον φοιτητικό σύλλογο του ΕΚΠΑ τον περασμένο Ιανουάριο και προχώρησε με ταχύ ρυθμό μιας και οι καταγγελίες μόλις συγκεντρώθηκαν, παραδόθηκαν στον Κοσμήτορα και πολύ σύντομα διενεργήθηκε μια ΕΔΕ, το πόρισμα της οποίας έγινε δεκτό. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί ο συγκεκριμένος καθηγητής σε προσωρινή αποχή από τα καθήκοντά του.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου: «Σε αναστολή καθηκόντων τέθηκε ο διδάσκων, μέλος της ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, τον οποίον κατήγγειλαν φοιτήτριες τον Ιανουάριο για ανάρμοστη συμπεριφορά και σεξουαλική παρενόχληση. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΕΚΠΑ, μετά τις καταγγελίες, προχώρησε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), η οποία κατέληξε σε πόρισμα, το οποίο αποδέχθηκε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρέπεμψε τον διδάσκοντα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ιδρύματος. Μέχρι τότε η Σύγκλητος αποφάσισε την αναστολή των καθηκόντων του διδάσκοντα».

Η διαδικασία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη με το επόμενο βήμα να είναι αυτή τη στιγμή ο πειθαρχικός έλεγχος του καθηγητή από το συμβούλιο του Πανεπιστημίου, ο οποίος έλεγχος θα δώσει και την οριστική απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τη θέση του καθηγητή στο συγκεκριμένο Ανώτατο ίδρυμα.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος προειδοποιεί για κλιμάκωση

Ο Φοιτητικός Σύλλογος του Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την ομάδα φοιτητών του τμήματος των ΕΜΜΕ έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια συλλογής και καταγραφής καταγγελιών από το περασμένο Ιανουάριο.

Στις συχνές ανακοινώσεις του ο Σύλλογος σημειώνει ότι πλήθος φοιτητριών έχουν βιώσει συμπεριφορές παρενόχλησης και έμφυλων διακρίσεων, και ζητά επιτακτικά την απομάκρυνση του καθηγητή.

Σε ένα από τα ποστ της ομάδας στα social media διαβάζουμε: «Η ακαταλληλότητα αυτού του ανθρώπου για θέσηεξουσίας, αποδεικνύεται με κάθε νέα καταγγελία. Πέρα από τις όποιες διακρίσεις είχαμε ήδη δει, ακούσει, καταγράψει, σε όλα τα είδη και ποικιλίες, μόλις βλέπει το φως και μία ακόμη, εν είδει λόγου μίσους για εθνική καταγωγή. Ναι, φτάσαμε να δούμε ακόμα και αυτό. Η πλήρης υποκρισία για το τι δηλώνει αυτός ο άνθρωποςως πολιτική ταυτότητα συμπληρώνεται. Αν και αμφιβάλλουμε για την ακρίβεια του χαρακτηρισμού “άνθρωπος”, ολικά πλέον».

Σε μια άλλη τοποθέτηση, πριν από τρεις ημέρες, οι φοιτητές του τμήματος των ΜΜΕ λένε και τα παρακάτω : « Διαβάσαμε για “ανάστατους” φοιτητές και “μεμονωμένα περιστατικά”. Δεν θα αφήσουμε κανέναν και τίποτα να διαστρεβλώσει/συγκαλύψει ή/και να καπηλευτεί, τόσο την ωμή αλήθεια, όσο και την προσπάθεια όλων όσων συντάχθηκαν με την Ηθική και το Δίκαιο. Το ξαναλέμε, είμαστε στην πρώτη γραμμή, και για όσο χρειαστεί, θα είμαστε εδώ μέχρι να δούμε αποτέλεσμα. Με κάθε κόστος. Η πρώτη προειδοποιητική βολή μας, προς συμμόρφωση κάποιων καλοθελητών και φορέων του χαφιεδισμού, θα μετατραπεί σε μπαράζ, αν το ζήτημα δεν πάρει την τροπή που σύσσωμα και ομόφωνα όλοι αποζητούμε ως φοιτητική κοινότητα. Και να είναι όλοι σίγουροι πως δεν θα αποτύχουμε να επιτελέσουμε τον άχαρο ρόλο της κλιμάκωσης αν χρειαστεί».

πηγή: newsit.gr

Comments are closed.


Recent Posts

Υπ. Πολιτισμού: Προσλήψεις 25 ατόμων στο κτήμα Τατοΐου

To υπουργείο Πολιτισμού προκηρύσσει την πρόσληψη του παρακάτω επιστημονικού προσωπικού και λοιπών ειδικοτήτων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου,…

9 λεπτά ago

ΚΚΕ: «VIP σύστημα Υγείας» με τεράστια κέρδη ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας

Σε σχόλιό του για τη δραματική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τις κλίνες ΜΕΘ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ…

9 λεπτά ago

Λοβέρδος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε «γραμμή» στον α΄γύρο και ψήφισαν οργανωμένα

Λοβέρδος: «Υπήρχε γραμμή από τον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου» στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, «από τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν οργανωμένα…

15 λεπτά ago

Roaming: Παραμένει δωρεάν για ακόμα 10 χρόνια στην ΕΕ

roaming: Παράταση έως το 2032 πήρε η απόφαση κατάργησης των τελών περιαγωγής για τις κινητές επικοινωνίες μεταξύ χωρών της ΕΕ,…

17 λεπτά ago

ΑΣΕΠ: Προσλήψεις 5 ατόμων στην Π. Κεντρικής Μακεδονίας

Γνωστοποιείται η πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά πέντε (5) ατόμων, για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών…

30 λεπτά ago

Νέα Δημοσκόπηση: Τι δείχνει για το δεύτερο γύρο στο ΚΙΝΑΛ

Σύμφωνα με μεγάλη πανελλαδική έρευνα της Interview για την politic.gr με διψήφιο ποσοστό φαίνεται να προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης του…

34 λεπτά ago