εκπα-μελέτη-επιβεβαιώνει-οσφρητικές-776683
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 21.05.2020 | 10:14

ΕΚΠΑ: Μελέτη επιβεβαιώνει οσφρητικές διαταραχές σε ασθενείς με κορωνοϊό

Την ύπαρξη οσφρητικών διαταραχών σε ασθενείς με κορωνοϊό επιβεβαιώνει νέα μελέτη καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμπεριλαμβανομένου και του Σωτήρη Τσιόδρα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Neurology».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 22 ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι είχαν χαμηλότερη ικανότητα όσφρησης.

Το συγκεκριμένο εύρημα υποδεικνύει την ύπαρξη οσφρητικής διαταραχής – ανοσμία ή υποσμία – στους ασθενείς με COVID-19.

Μάλιστα, ανεξάρτητα της ύπαρξης ρινικής συμφόρησης, αποδείχθηκε ότι η φυσιολογική οσφρητική λειτουργία ήταν λιγότερο συχνή στους ασθενείς με κορονοΪό (23%) σε σχέση με τους υγιείς πολίτες (64%).

Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη επιβεβαιώνει την εκδήλωση οσφρητικών διαταραχών σε ασθενείς με COVID-19 και τονίζει τη σημασία της ποσοτικής διάγνωσης των αντίστοιχων συμπτωμάτων.

Η μελέτη εκπονήθηκε από τον καθηγητή Νευρολογίας της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Γεώργιο Τσιβγούλη, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Δ’ Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Σωτήριο Τσιόδρα, τον επίκουρο καθηγητής της Β’ Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Αλέξανδρο Δελίδη, και τον καθηγητή Παθολογίας της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής και πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πέτρο Σφηκάκη.