εκπα-διαγωνισμός-εικονικής-δίκης-αιτ-763483
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.07.2020 | 18:57

ΕΚΠΑ: Διαγωνισμός εικονικής δίκης (αιτήσεις)

Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα λάβει μέρος για έκτη συνεχή χρονιά – μετά την επιτυχημένη πορεία σε Ελσίνκι, Λουξεμβούργο, Χάγη, Εδιμβούργο, Μαδρίτη και προσφάτως στο Βουκουρέστι – στον διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης European Law Moot Court (στο εξής: ELMC) που θα διεξαχθεί κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021.

Ο ELMC είναι ένας ετήσιος διεθνής διαγωνισμός που διεξάγεται μεταξύ πανεπιστημιακών ομάδων, οι οποίες απαρτίζονται από φοιτητές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ενωσιακό δίκαιο. Διοργανώνεται από την ELMC Society, η οποία ιδρύθηκε το 1988. Σήμερα αναγνωρίζεται ως η πιο διακεκριμένη εικονική δίκη στο πεδίο του ενωσιακού δικαίου και ως  ένας από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς εικονικής δίκης στον κόσμο. Είναι, άλλωστε, ο δεύτερος παλαιότερος διαγωνισμός εικονικής δίκης παγκοσμίως.

Αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας προδικαστικής παραπομπής ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του ιδίου του Δικαστηρίου της Ε.Ε., όπου διεξάγεται και ο τελικός του διαγωνισμού, με συμμετοχή άνω των 80 ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων.

Καλούνται οι φοιτήτριες και φοιτητές που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην αποστολή της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ να υποβάλουν βιογραφικό σημείωμα έως τις 2 Αυγούστου 2020 στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: [email protected]. Σε αυτό θα πρέπει να αναφέρονται τα μαθήματα ενωσιακού δικαίου στα οποία έχουν επιτυχώς εξετασθεί. Απαραίτητη είναι η πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και επιθυμητή η γνώση της γαλλικής.

Η υπόθεση του διαγωνισμού θα δημοσιευτεί την 1η Σεπτεμβρίου 2020 (1.9.2020). Εφόσον η ομάδα της Σχολής μας διαγωνισθεί με επιτυχία στη γραπτή φάση του διαγωνισμού, θα ακολουθήσει  προφορική διαδικασία με συμμετοχή στους περιφερειακούς αγώνες που  κατά κανόνα λαμβάνουν χώρα τον μήνα Φεβρουάριο. Ως είθισται, ο τελικός διεξάγεται κατά τη διάρκεια του μήνα  Απριλίου στην έδρα του Δικαστηρίου της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο, ενώπιον  των εν ενεργεία δικαστών του Δικαστηρίου.

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε εδώ (στα αγγλικά και στα  γαλλικά).