εκκλησία-της-ελλάδος-ψευδοπροφήτες-979096
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 27.06.2022 | 23:20

Εκκλησία της Ελλάδος: «Ψευδοπροφήτες» και «θαυματοποιοί» στο στόχαστρο

Με την αναζωπύρωση ενός φαινομένου που μόνο καινούριο δεν είναι, αλλά η κρίση της σημερινής εποχής διαμορφώνει πρόσφορες συνθήκες για να αναπτυχθεί και να επηρεάσει όλο και περισσότερους ευκολόπιστους ανθρώπους, βρίσκεται αντιμέτωπη τον τελευταίο καιρό η Εκκλησία.

Πρόκειται για τους λεγόμενους «ψευδοπροφήτες», τους «θαυματοποιούς» που κυκλοφορούν συχνά ανενόχλητοι, αλλά και ένα επίμονο δίκτυο παραεκκλησιαστικών και άλλων οργανώσεων οι οποίες επιδίδονται στην εκμετάλλευση των αγωνιών και των φόβων που ενέσκηψαν τα τελευταία χρόνια στην κοινωνία.

Μία ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εφιστά την προσοχή των πιστών της Εκκλησίας να μην παρασύρονται από «διαφόρων ειδών πλάνους και αγύρτες ψευδοπροφήτες», οι οποίοι τους αποσπούν από τον κύριο σκοπό τους, την πρόοδο στην ορθόδοξη πίστη και την πνευματική ζωή, και «στρέφουν την προσοχή τους», όπως σημειώνεται, «σε αρρωστημένες καταστάσεις και δραστηριότητες και ενασχολήσεις που δεν ωφελούν σε τίποτε». Κάποιοι συνέδεσαν την ανακοίνωση με όλα όσα γίνονται εδώ και καιρό στον Ναό των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό, όπου πηγαίνουν πολλοί πιστοί ελπίζοντας ότι το ξύλο Τιμίου Σταυρού, που λέει ότι έχει στην κατοχή του ο αγαπητός στους πιστούς πατέρας Δημήτριος Λουπασάκης, έχει θαυματουργές ιδιότητες.

Ο μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος έδειξε ενοχλημένος από την απήχηση που έχει ο συγκεκριμένος ναός και τη μεγάλη προσέλευση των πιστών, αλλά το πρόβλημα που απασχολεί την εκκλησιαστική ηγεσία δεν αφορά, ούτε επικεντρώνεται εκεί. Οπως διευκρινίστηκε από ιεράρχες, το καμπανάκι της αφύπνισης σχετίζεται με τους ψευδοπροφήτες που βγαίνουν στα κανάλια και το Διαδίκτυο και παρουσιάζουν υποτιθέμενα θαύματα, τα οποία ουδέποτε έχουν αποδειχθεί, ή εκφράζονται για το θέμα της πανδημίας μιλώντας ως αρνητές των εμβολίων και της φαρμακευτικής αγωγής κατά του κορωνοϊού.

Από τα ραντάρ της Ελλαδικής Εκκλησίας δεν περνά απαρατήρητο, για παράδειγμα, το γεγονός ότι ακόμα και ένας μητροπολίτης, ο Μόρφου Νεόφυτος, έχει κατά καιρούς «προφητέψει» για «πόλεμο που έρχεται», αλλά και η περίπτωση του πατέρα Σάββα στην Εδεσσα που ισχυρίζεται ότι υπάρχει γυναίκα η οποία βλέπει τον Θεό!

Η Ιεραρχία δεν προσπερνά ούτε το φαινόμενο με τους αντεμβολιαστές γέροντες σε μοναστήρια που επηρεάζονται από «γκουρού» Αγιορίτες μοναχούς. «Κάθε μητρόπολη έχει ιερείς που κινούνται αυτόνομα και αυτή η πληγή ώθησε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο να ασχοληθεί με το θέμα», λένε ιεράρχες. Το πρόβλημα αφορά και τις εκστρατείες προσηλυτισμού που κάνουν όλο και πιο δραστήρια πλέον κάποιες οργανώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγες ημέρες πάλι η Ιερά Σύνοδος έστειλε «μήνυμα αφύπνισης», όπως το είπε, προς τους πιστούς με αφορμή την «εξόρμηση» που διοργανώνει η νεοπροτεσταντική οργάνωση Ελληνική Ιεραποστολική Ενωση, με την ονομασία «Operation Joshua – Κάθε σπίτι», από τις 3 έως τις 9 Ιουλίου, στους Νομούς Καρδίτσας, Φωκίδας και Φθιώτιδας!

«Οι πιστοί δεν χρειάζονται τις διάφορες νεοφανείς αιρετικές κινήσεις, ούτε τους διάφορους αυτοπροσδιοριζόμενους “κήρυκές” τους από το εσωτερικό ή το εξωτερικό», ξεκαθαρίζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, που παρακολουθεί ανήσυχη τη δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης η οποία πέρυσι είχε σαρώσει κι άλλες περιοχές, όπως την Αιτωλοακαρνανία, προκαλώντας αναταραχή στις κατά τόπους ενορίες.