εισαγγελική-έρευνα-για-μαύρη-τρύπα-2-εκ-837450
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.11.2020 | 07:55

Εισαγγελική έρευνα για μαύρη τρύπα 2 εκατ. ευρώ σε ελληνικές μασονικές στοές

Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα για υπεξαίρεση 2 εκατ. ευρώ μπαίνουν μέλη των διοικήσεων από το 2000 έως και σήμερα, που είχαν τα ηνία της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, του Τεκτονικού Ιδρύματος Ελλάδος και όλων των τεκτονικών μορφωμάτων που λειτουργούν στη χώρα!

 Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε μέλη των διοικήσεων της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, του Τεκτονικού Ιδρύματος Ελλάδος, και των υπολοίπων τεκτονικών συνδέσμων που λειτουργούν στη χώρα μας, από το 2000 έως και σήμερα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», θα ελεγχθούν άπαντες από τις εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της απιστίας και της απάτης.

Αφορμή για την επέκταση της ποινικής έρευνας, σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ, αποτέλεσε το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η ανάκριση για τα αδικήματα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ και της ηθικής αυτουργίας κατ’ εξακολούθηση στο αδίκημα της υπεξαίρεσης.

 Μέχρι στιγμής, βασικά εμπλεκόμενα πρόσωπα φέρονταν έως τώρα να είναι μόνο ο υπεύθυνος του λογιστηρίου, που είχε υπό τον έλεγχό του το κοινό ταμείο όλων των τεκτονικών μορφωμάτων, στον οποίο καταλογίζεται, όμως, υπεξαίρεση μόνο ύψους 350.000 ευρώ, και μιας γραμματέως, η οποία είχε άμεση και ιδιαίτερη σχέση με μέλος της διοίκησης του Μεγάρου της οδού Αχαρνών. Ο κύκλος των εμπλεκομένων, όπως λένε υψηλόβαθμα τεκτονικά στελέχη, θα διευρυνθεί αρκετά και θα φτάσει στην παλιά και τη νέα προσωρινή ηγεσία της μασονίας.

Από το 2018, θυμίζουμε, το Πρωτοδικείο Αθηνών έχει διορίσει προσωρινή διοίκηση στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, ύστερα από αίτημα ομάδας τεκτόνων, δρομολογώντας ελέγχους από πραγματογνώμονες και καταθέτοντας μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα προσωρινή διοίκηση κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά των παλιών διοικήσεων της Μεγάλης Στοάς της περιόδου 2009-2016, αλλά και αγωγή κατά των διοικήσεων της περιόδου 2013-2016.

Υπεξαίρεση, σύσταση συμμορίας και απάτη

Με τη μήνυση αποδίδονται στη διοίκηση της περιόδου 2009-2016 τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης, της σύστασης συμμορίας και της απάτης. Παράλληλα, με αγωγή ζητήθηκε από τα διοικητικά συμβούλια της επταετίας 2009-2016 να αποκατασταθεί η ζημιά της μαύρης τρύπας των άνω των 2 εκατ. ευρώ που είχε εκτιμηθεί έως τώρα ότι υπάρχει.

Αρχικά είχαν προκύψει ταμειακό έλλειμμα 457.736 ευρώ και ζημία η οποία δεν είχε εκτιμηθεί. Το έλλειμμα ανέκυψε από: α) διπλογραφίες εισφορών των μελών, β) διπλοπληρωμές ασφαλιστικών εισφορών, γ) διπλοπληρωμές φόρου μισθωτών υπηρεσιών, που ανέρχονται σε 205.894 ευρώ, δ) διπλοπληρωμές, και ε) δωρεές ύψους 1,23 εκατ. ευρώ η μία και 300.000 ευρώ η δεύτερη προς το Τεκτονικό Ιδρυμα.

Τα βιβλία εσόδων-εξόδων, εξάλλου, δεν υπογράφονταν μετά την οριστική έγκριση των οικονομικών καταστάσεων από τα αρμόδια όργανα, με συνέπεια να υπάρχει δυνατότητα αλλοίωσης των στοιχείων, ενώ βρέθηκαν αθεώρητα εξωλογιστικά φύλλα και ισολογισμοί που δεν προκύπτουν ούτε από τα βιβλία ούτε από τους απολογισμούς. Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι τα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων δεν συμφωνούσαν με τους ισολογισμούς.

Η προσωρινή διοίκηση, μάλιστα, επισήμανε ότι υπήρχε οικονομικό σκάνδαλο και κατά την κατασκευή του Τεκτονικού Μεγάρου της Ελευσίνας, στο οποίο «απωλέσθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, αφού για το κτίσμα, που είχε προϋπολογιστεί στα 65 εκατ. δραχμές, δαπανήθηκαν περί τα 300 εκατ. δραχμές».

Στα 2 εκατ. ευρώ το έλλειμμα

Ο ορκωτός ελεγκτής προσδιόρισε το έλλειμμα στα 2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι οφείλεται «στην κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση από μέρους των διαχρονικά κοινών διοικήσεων των νομικών προσώπων/μορφωμάτων και παντελούς έλλειψης εποπτείας και ελέγχου των εξελεγκτικών επιτροπών».

Ο τεκτονισμός στην Ελλάδα λειτουργεί μέσω της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, το Τεκτονικό Ίδρυμα Ελλάδος (ιδρύθηκε το 1928), την Τεκτονική Αδελφότητα (ιδρύθηκε το 2008) και το Μεγάλο Στρατόπεδο των Ιπποτών της Ελλάδος και της Κύπρου.

«Όλα τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα/μορφώματα διοικούνται από διοικήσεις που συγκροτούνταν από τα ίδια κατά βάση πρόσωπα, δίχως σαφή οριοθέτηση της λειτουργικής αυτονομίας εκάστου και κυρίως χωρίς σαφή διάκριση και επιμερισμό των πόρων και της περιουσίας εκάστου», σημειώνει η ανακρίτρια, κάνοντας λόγο για «ανακύκλωση» των ίδιων προσώπων στην ιεραρχία της μασονίας. Κατά την ίδια, προκύπτουν «ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων της απιστίας και της απάτης» στα εν λόγω τεκτονικά νομικά πρόσωπα/μορφώματα και δόθηκε παραγγελία για ποινική επέκταση της έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί ο ρόλος και άλλων μελών της διοικητικής «πυραμίδας» του τεκτονισμού στην Ελλάδα.