εικόνες-ντροπής-στο-κατάκολο-άγρα-του-95926
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.09.2019 | 15:54

Εικόνες ντροπής στο Κατάκολο- Άγρα τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια

Τριτοκοσμικές συνθήκες, που προσβάλουν τον ελληνικό τουρισμό, αντιμετώπισαν και φέτος οι χιλιάδες τουρίστες κρουαζιέρας, που αποβιβάστηκαν στο Κατάκολο για να επισκεφτούν κυρίως την Αρχαία Ολυμπία. Το φαινόμενο της άγρας τουριστών από επιτήδειους, με ντουντούκες και πινακίδες να διαγκωνίζονται για το ποιος θα οδηγήσει τους τουρίστες σε παράνομα λεωφορεία με εισιτήριο 3 ευρώ για να τους μεταφέρει στην Αρχαία ολυμπία, συνεχίσθηκαν και αυτό το καλοκαίρι, προκαλώντας απόγνωση στους νόμιμους επιχειρηματίες.

Ο Επαγγελματικός Σύλλογος Κατακόλου «Η Αλληλεγγύη», εδώ και 5 χρόνια δίνει αγώνα για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου, ωστόσο, η παρανομία συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει, όπως διαπιστώνεται από ρεπορτάζ του Tornos News.

Μετά από σκληρή προσπάθεια ετών το Κατάκολο από ένα παραδοσιακό ψαροχώρι εξελίχθηκε σε κύρια παγκόσμια πύλη εισόδου για την Ολυμπία και για όλο τον νομό Ηλείας  ως σταθμός κρουαζιέρας, τονίζει ο Σύλλογος. Ωστόσο, την τελευταία 5ετία έχει αναπτυχτεί μια παραοικονομία στο λιμάνι και στην ευρύτερη περιοχή του Κατακόλου που θα έχει ως αποτέλεσμα να ωθήσει σε μαρασμό και ίσως σε χρεοκοπία πολλές επιχειρήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφού είναι βέβαιο ότι πολλές εταιρείες κρουαζιέρας θα κουνήσουν μαντήλι για άλλους προορισμούς εφόσον έχουν απώλεια εσόδων. Ήδη οι ίδιες οι εταιρίες των κρουαζιερών έχουν στείλει τέτοιες προειδοποιήσεις, καθώς «δεν προστατεύονται τα συμφέροντά τους».

“Βλέπουμε την καθημερινότητα, κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου γιατί κάποιοι παίζουν βρώμικο παιχνίδι για να εξυπηρετήσουν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα ενάντια στο καλό του κοινωνικού συνόλου”, τονίζει ο Σύλλογος.

Το τι ακριβώς συμβαίνει στο λιμάνι στις αποβιβάσεις των τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια περιγράφεται από τον Σύλλογο:

“Παρατηρείται το εξής παγκόσμιο πρωτότυπο φαινόμενο: ορισμένοι “επαγγελματίες” παρατάσσονται στην έξοδο του λιμανιού εντός και εκτός της χερσαίας ζώνης με ταμπέλες και φωνές να ικετεύουν και να παραπλανούν τα υποψήφια θύματα τους και πολλές φορές μάλιστα να τσακώνονται μεταξύ τους μπροστά στα έκπληκτα μάτια των υποψήφιων πελατών τους, κάνοντας άγρα πελατών με τον πιο θρασύ και προκλητικό τρόπο, εις βάρος όλων των υπολοίπων 200 και πλέον επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο Κατάκολο.

Όλες οι αποφάσεις και οι ρυθμίσεις για την κυκλοφοριακή οργάνωση της ευρύτερης περιοχής εφαρμόζονται κατά το δοκούν.

“Όλα μας τα παράπονα, οι επιστολές διαμαρτυρίας και οι καταγγελίες μας μέχρι σήμερα έχουν πέσει στο κενό”, υπογραμμίζει ο Σύλλογος. “Δεν γνωρίζουμε με την ανοχή ποιών συνεχίζεται αυτή η παράνομη συναλλαγή. Φυσικά κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Βουλευτές όλων των αποχρώσεων, κορυφαίοι πολιτικοί, παράγοντες, παιδιά του κομματικού σωλήνα των τελευταίων 40 χρόνων που δουλεύουν σε εταιρείες κύριου χρηματοδότη κόμματος εξουσίας, περιφέρεια, δήμος, Δ.Λ.Τ.Π., αρμόδιες αρχές.

Η άγρα πελατών είναι παράνομη και έχει ποινικές και οικονομικές κυρώσεις για τους παραβάτες”.

Φορέας διαχείρισης του λιμανιού είναι το Λιμενικό Ταμείο Πύργου, ενώ η αστυνόμευση αποτελεί ευθύνη του λιμεναρχείου Κατακόλου και της αστυνομίας. Μέχρι τώρα, όπως τονίζεται, ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον.

Από τον επαγγελματικό σύλλογο έχουν σταλθεί έγγραφα σε όλες τις υπηρεσίες ακόμα και στα αρμόδια υπουργεία. Οι λύσεις …χάνονται στη μετάφραση. Και να σκεφτεί κανείς ότι πλευράς ΕΟΤ, στην αρχή της σεζόν, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι καθ΄ όλη την τρέχουσα τουριστική περίοδο  θα είναι συνεχής η παρουσία στο λιμάνι κλιμακίου του ΕΟΤ, με σκοπό την πρόληψη αλλά και την καταστολή παράνομων πράξεων που αφορούν στην άγρα πελατών.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για την άγρα πελατών

Ν.3498, ΦΕΚ 230 α/24-10-2006, άρθρο 53

“Όποιος παροτρύνει και παρενοχλεί με οποιονδήποτε τρόπο πρόσωπο ή ομάδα πρόσωπων να δεχτεί ή να αποκρούσει ταξιδιωτική ή μεταφορική υπηρεσία, υπηρεσίες εστίασης ή ψυχαγωγίας ή τουριστικού καταλύματος ή προϊόντα εμπορικού καταστήματος, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων (1000) ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.

Ο Σύλλογος ζητεί να τηρηθεί ο νόμος στο ακέραιο. “Ζητάμε προστασία από τα αρμόδια όργανα στο χώρο ευθύνης τους. Ζητάμε την πλήρη εξάλειψη αυτής της παράνομης συναλλαγής”, επισημαίνει ο Σύλλογος, προσθέτοντας:

“Τώρα πια δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Εμείς οι επιχειρηματίες του τουρισμού αντιστεκόμαστε σε αυτές τις πρακτικές που υποβαθμίζουν την εικόνα της χώρας μας, διαστρεβλώνοντας τον ελεύθερο ανταγωνισμό χωρίς να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες, ίσες άξιες για όλους, όπως πρεσβεύει η δημοκρατία.

Αυτό το πράγμα στο λιμάνι του Κατακόλου για λόγους ασφάλειας αλλά και για λόγους αισθητικής πρέπει να σταματήσει. Χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις, με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Οι επισκέπτες πρέπει να αποφασίζουν μόνοι τους τι θα κάνουν, πώς θα περάσουν την ώρα τους, πού θα φάνε, πού θα κάνουν τις αγορές τους”

Πηγή: Tornos News