«Έφυγε» από τη ζωή η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου

Σε ηλικία 87 ετών απεβίωσε,χθες Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου, σύζυγος του Στέλιου Παπαδημητρίου, δικηγόρου και πρώην προέδρου του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης», και μητέρα τριών παιδιών, του Αντώνη Παπαδημητρίου, νυν προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, του Γιώργου Παπαδημητρίου  Πολ. Μηχανικού ΕΜΠ και του Δημήτρη Παπαδημητρίου, μουσικοσυνθέτη.

Με τον αείμνηστο Στέλιο Παπαδημητρίου γνωρίστηκαν όταν εκείνη ήταν περίπου είκοσι ετών και έμειναν μαζί μέχρι τέλους, ζώντας ευτυχισμένα οικογενειακά χρόνια. Μαζί άλλωστε πορεύτηκαν σε κάθε τους βήμα. Με τη σταδιακή διάλυση της ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο, η Αλεξάνδρα και ο Στέλιος Παπαδημητρίου αποφά­σισαν, όπως χιλιάδες Αιγυπτιώτες, να επαναπατριστούν στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά τους. Το 1966 εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα όπου η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου δίδαξε στο Ινστιτούτο Αμερικανικών Σπουδών έως το 1970, οπότε και αποφάσισε να αφιερωθεί αποκλειστικά στην οικογένειά της.

Η Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου ανέκαθεν έτρεφε μεγάλη αγάπη για τις τέχνες και για τη λογοτεχνία -πάντοτε έγραφε κείμενα, διάβαζε, κρατούσε σημειώσεις. Ο θάνατος του συζύγου της το 2005, την οδήγησε στο να αναπτύξει μια έντονη συγγραφική δραστηριότητα εκδίδοντας τρία πολύ επιτυχημένα βιβλία από τις Εκδόσεις Καστανιώτη: «Τζέντα», 2008, «Αλεξάνδρεια – Aθήνα», 2010, «Παράλληλοι δρόμοι», 2011. Η απώλεια του επί 55 χρόνια συντρόφου της παρακίνησε την τολμηρή Αιγυπτιώτισσα να αφηγηθεί τη ζωή τους ξεκινώντας να γράφει σε ένα λευκό τετράδιο που φύλαγε για τα εγγόνια της.

Η νεκρώσιμος ακολουθία της Αλεξάνδρας Παπαδημητρίου θα τελεστεί την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στις 16.00 από τον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής στην Νέα Σμύρνη.

Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνου να υποστηριχθούν οι υποτροφίες του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων – ΣΑΕ (τηλ. επικοινωνίας 210 8228150 / 210 8218408)

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!