εφιαλτική-νύχτα-στη-ζάκυνθο-εκτός-ελέ-19050
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.08.2017 | 09:31

Εφιαλτική νύχτα στη Ζάκυνθο: Εκτός ελέγχου δυο πυρκαγιές -Έξι τα μέτωπα

Δύσκολες στιγμές βιώνουν οι κάτοικοι του χωριού Αγαλά στην Ζάκυνθο, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στον Κοιλιωμένο βρίσκεται έξω απο το χωριό, όπου βρίσκονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και δίνουν μάχη με τις τεράστιες φλόγες που δυναμώνουν συνέχεια από τους ισχυρούς ανέμους.

Όλοι οι κάτοικοι του χωριού βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει κίνδυνος η πυρκαγιά να φτάσει στο χωριό.

Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην Ζάκυνθο φτάνουν τα 6-7 μποφόρ, γεγονός που δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστών.

Εκτός ελέγχου είναι οι δύο πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στις Βολίμες Ζακύνθου χωρίς να κινδυνεύουν ακόμα κατοικίες.

Δυνατοί άνεμοι

Το έργο των πυροσβεστών γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων στο Ιόνιο, που προβλέπεται να φτάσουν έως και τα 7 μποφόρ σήμερα. Συνολικά στη Ζάκυνθο επιχειρούν 80 πυροσβέστες, με 30 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος συνδράμει ένα ελικόπτερο. Οι δυνάμεις αυτές έχουν ενισχυθεί από τη Θεσσαλία, τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα. Ομως, δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυσή τους μέσα στην ημέρα, καθώς εξαιτίας των ανέμων υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές και δεν είναι δυνατόν να αποδυναμωθούν εντελώς οι δυνάμεις σε αυτές, ανέφερε η πυροσβεστική.

Συνολικά, στο νησί υπάρχουν 6 πύρινα μέτωπα. Τέσσερα στα βόρεια του νησιού, στις Βολιμές, όπου καίει σε χαμηλή βλάστηση και- θεωρητικά- η κατάσταση είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη. Τα δύο μέτωπα καίνε στο Καταστάρι, στο όρος Βραχίωνα, όπου ξέσπασε η πυρκαγιά το μεσημέρι της Παρασκευής. Εκεί είναι πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη η κατάσταση, εξαιτίας των δυσπρόσιτων σημείων, με αποτέλεσμα να γίνονται αναζωπυρώσεις εξαιτίας των ανέμων.