εδοεαπ-έναρξη-δωρεάν-αντιγριπικού-εμ-689512
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11.10.2019 | 16:36

ΕΔΟΕΑΠ: Έναρξη δωρεάν αντιγριπικού εμβολιασμού

Έναρξη αντιγριπικού εμβολιασμού στον ΕΔΟΕΑΠ – Στο κόστος του εμβολίου δεν υπάρχει συμμετοχή του ασφαλισμένου

Από τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν δωρεάν αντιγριπικό εμβολιασμό.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ασφαλιστικού οργανισμού των εργαζομένων στα ΜΜΕ «εντός του ΕΔΟΕΑΠ οι ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να δεχθούν τους ασφαλισμένους μας από τις 09.00 έως τις 18.00 στον 3ο όροφο του κτηρίου της οδού Σισίνη 18 και Ηριδανού (Αθήνα) και στη Τσιμισκή 43 στον 5ο όροφο (Θεσσαλονίκη).

Τα παιδιά των ασφαλισμένων μας στην Αθήνα μπορούν να εμβολιάζονται από 09.00-18.00 στο παιδιατρικό ιατρείο στον 1o όροφο.

Ο εμβολιασμός στον ΕΔΟΕΑΠ δεν περιορίζεται μόνο στους ασφαλισμένους που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αλλά αφορά σε όλους τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα όπως καρδιακά νοσήματα, άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκές παθήσεις κ.ά.) απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής από το θεράποντα ιατρό – δυνατόν να γίνει επί τόπου από παθολόγο, γενικό ιατρό, παιδίατρο του Οργανισμού.

Όσοι ασφαλισμένοι δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και επιθυμούν να εμβολιαστούν θα μπορούν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο στον Οργανισμό, αφού λάβουν χειρόγραφο παραπεμπτικό από το θεράποντα ιατρό και υπογράψουν σχετικό έντυπο δηλώνοντας την επιθυμία τους. Όσοι εμβολιαστούν εκτός Οργανισμού, θα πρέπει για την αποζημίωσή τους να προσκομίσουν στον ΤΥΠ γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού που να συστήνει τον εμβολιασμό, ταμιακή απόδειξη από το φαρμακείο που θα αγοράσουν το εμβόλιο και το κουπόνι.

Στο κόστος του εμβολίου δεν υπάρχει συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Εκτός από το εμβόλιο, σημαντικό μέσο πρόληψης είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής, το καλό πλύσιμο των χεριών καθώς και η αποφυγή συνωστισμού και στενής επαφής µε ανθρώπους που έχουν ήδη ασθενήσει».

Όπως επισημαίνεται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Στο δικτυακό τόπο του ΕΔΟΕΑΠ (www.edoeap.gr), ενότητα «Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας», περιλαμβάνεται ενημερωτικό υλικό για τη γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που έχουν επιμεληθεί οι ιατροί του ΕΔΟΕΑΠ για την πληρέστερη ενημέρωση των ασφαλισμένων.