ΕΔΔΑ: Καταδίκασε την Ελλάδα για ακύρωση του γάμου πρώην κουνιάδων

Σε καταδίκη της Ελλάδας  προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με αφορμή απόφαση της Ελληνικής δικαιοσύνης να ακυρώσει γάμο μεταξύ πρώην κουνιάδων.

Η υπόθεση ξεκινά πολλά χρόνια πριν όταν άνδρας του οποίου ο γάμος λύθηκε οριστικά το 2004, το 2005 παντρεύεται την αδερφή της πρώην συζύγου του.

Η πρώην σύζυγος και νυν κουνιάδα, καταγγέλλει περίπου έναν χρόνο αργότερα τον γάμο αυτό στην αρμόδια εισαγγελία, επικαλούμενη συγγένεια μεταξύ των δύο συζύγων.

Έναν χρόνο αργότερα η ελληνική δικαιοσύνη ακυρώνει το γάμο στηριζόμενη στο άρθρο 1357 του ελληνικού Αστικού Κώδικα, ο οποίος και απαγορεύει τον γάμο μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας.

Έτσι ο γάμος των δύο πρώην κουνιάδων διαλύεται οριστικά το 2015 με το ζευγάρι να προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να δικαιωθεί.

Εξετάζοντας την υπόθεση το Δικαστήριο Δικαιωμάτων του ανθρώπου μόλις χθες έκρινε πως , παρά το γεγονός οι αρμόδιες εθνικές αρχές ήταν υποχρεωμένες να επαληθεύσουν την τήρηση των νομικών όρων για τη σύναψη ενός γάμου, αυτές δεν είχαν εκφράσει οποιεσδήποτε αμφιβολίες πριν από την έκδοση της άδειας του γάμου.

Επίσης, η καταγγέλλουσα πρώην σύζυγος δεν είχε διαμαρτυρηθεί στον εισαγγελέα σχετικά με το γάμο για χρονικό διάστημα ενάμιση σχεδόν χρόνου, ενώ ο εισαγγελέας υπέβαλε αίτηση στο δικαστήριο δύο χρόνια μετά τον γάμο.

Για το ΕΔΔΑ, δεν κρίθηκαν πειστικά τα επιχειρήματα περί κινδύνου σύγχυσης  και διατάραξης της ενότητας ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, δεδομένου ότι οι προσφεύγοντες δεν ήταν συγγενείς εξ αίματος και δεν είχαν παιδιά μαζί.

Κατά συνέπεια το Ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η ακύρωση του γάμου των προσφευγόντων, είχε περιορίσει δυσανάλογα το δικαίωμά τους να παντρεύονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο πυρήνας και η ουσία του δικαιώματος αυτού να έχουν πληγεί.

Μάλιστα, όπως τονίζει η σχετική έκθεση το Έυρωπαϊκό δικαστήριο υπογραμμίζει πως η ελληνική δικαιοσύνη έχει πραγματοποιήσει παράβαση του άρθρου 12 ( δικαίωμα στο γάμο) και καλεί την Ελλάδα να αποζημιώσει το ζευγάρι με το ποσό των 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 4.120 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα .

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ, ΑΚΥΡΩΣΗ, ΓΑΜΟΥ, ΕΔΔΑ, ΚΟΥΝΙΑΔΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!