δώρο-χριστουγέννων-σε-υγειονομικούς-03-815663
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 19.12.2021 | 14:15

Δώρο Χριστουγέννων σε υγειονομικούς & συνταξιούχους: Πότε καταβάλλονται ο μισός μισθός & τα 250 ευρώ

Δώρο Χριστουγέννων σε υγειονομικούς & συνταξιούχους: Πότε καταβάλλονται ο μισός μισθός & τα 250 ευρώ

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ με στόχο να καταβληθούν πριν τα Χριστούγεννα με εμβόλιμες πληρωμές οι έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και ισούται με μισό μισθό για τους υγειονομικούς και με 250 ευρώ οριζόντια για τους χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα έως 600 ευρώ.

Η κλεψύδρα αδειάζει καθώς απομένουν μόλις πέντε ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και γι αυτό υπηρεσιακά στελέχη με γνώση των διαδικασιών εκφράζουν την εκτίμηση πως υπάρχει κίνδυνος κάποιες από τις πληρωμές να πραγματοποιηθούν τελικά μετά τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά.

Σε κάθε περίπτωση η ακριβής ημερομηνία θα ξεκαθαρίσει τα αμέσως επόμενα 24ωρα.

Όπως έλεγαν αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου στην «Η», στόχος είναι το «bonus» των υγειονομικών να καταβληθεί τελικά με εμβόλιμη πληρωμή πριν τα Χριστούγεννα. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν οι υπηρεσιακοί υπάλληλοι της ΑΑΔΕ και του ΓΛΚ, ώστε να δοθεί ο μισός μισθός στους περίπου 100.000 υγειονομικούς πριν από τις 25 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως και την ερχόμενη Παρασκευή 24/12.

Σε κάθε περίπτωση, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό καθώς η άσκηση δεν είναι εύκολη, ο μισός μισθός αναμένεται να πληρωθεί μετά τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά με την τακτική μισθοδοσία Δεκεμβρίου (δεύτερο 15ήμερο).

Αυτά διευκρινίζουν αρμόδιοι κρατικοί αξιωματούχοι, παρόλο που στην σχετική υπουργική απόφαση υπάρχει ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία διευκρινίζεται πως «εφόσον δεν καταστεί δυνατή η καταβολή της ως άνω παροχής στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2021, η εν λόγω καταβολή δύναται να λάβει χώρα εντός του μηνός Ιανουαρίου 2022».

Υπάρχει δηλαδή ανοιχτό παράθυρο, ο μποναμάς να καταβληθεί και μετά την Πρωτοχρονιά στους υγειονομικούς, αν και πηγές του οικονομικού επιτελείου αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο χριστουγεννιάτικος μποναμάς ισούται με το μισό του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού των δικαιούχων κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2021 έως και 30-11-2021. 

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται στο ακέραιο, εφόσον ο δικαιούχος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2021. Στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες έχει καταβληθεί μισθός για χρονικό διάστημα μικρότερο, καταβάλλεται τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ανάλογο προς αυτό που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της μισθοδοσίας του δικαιούχου.

Δικαιούχοι είναι το πάσης φύσεως ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό που υπηρετεί  από 1-1-2021 έως και 30-11-2021, σε όλα τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., τα στρατιωτικά νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένου του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, στον Ε.Ο.Δ.Υ., στο Ε.Κ.Α.Β., στα κέντρα υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των Τ.Ο.Μ.Υ., στα αγροτικά ιατρεία κ.α.

Από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση εξαιρούνται συμβασιούχοι υγειονομικοί (με συμβάσεις έργου) και εθελοντές που απασχολούνται σε δημόσιες δομές Υγείας, οι επιταγμένοι από τον ιδιωτικό τομέα γιατροί, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό, στο οποίο ανατέθηκαν καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα καθώς το πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί σε λοιπές πλην στρατιωτικών νοσοκομείων δομές υγείας, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα δεν θα λάβουν τον χριστουγεννιάτικο μποναμά όσοι υγειονομικοί απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια συνεχώς καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από 1-1-2021 έως και 30-11-2021, με εξαίρεση μόνο την αναρρωτική άδεια, καθώς και οι ανεμβολίαστοι που έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων. 

Στην εγκύκλο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται ότι στον υπάλληλο ή λειτουργό που απουσιάζει με αναρρωτική άδεια καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από 1-1-2021 έως και 30-11-2021, δύναται να του καταβληθεί στο ακέραιο η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω άδεια έχει εγκριθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή και ο υπάλληλος ή λειτουργός έχει μισθοδοτηθεί για ολόκληρο το εν λόγω χρονικό διάστημα (είτε με τη μορφή μισθού είτε ως αποζημίωση από το πρώην Ι.Κ.Α.).

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους, αν εμβολιαστούν και αρθεί η αναστολή τους, ο δικαιούχος λαμβάνει τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης,  ανάλογο προς αυτό που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο προσέφερε υπηρεσία και του καταβλήθηκαν αποδοχές.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι το προσωπικό που παρείχε εξ αποστάσεως εργασία δεν εμπίπτει στην εξαίρεση και δικαιούται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Αγώνας δρόμου απαιτείται και για την έγκαιρη καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους πριν τα Χριστούγεννα. 

Τα τελευταία 24ωρα οι αρμόδιες υπηρεσίες δίνουν την… μητέρα των μαχών, ώστε το επίδομα να πληρωθεί με εμβόλιμη πληρωμή εντός της εβδομάδας και έως την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη εβδομάδα προπληρώνονται και οι συντάξεις Ιανουαρίου και γι αυτό η εμβόλιμη πληρωμή θα πρέπει να συμπέσει με την πληρωμή των συντάξεων ή να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 24 Δεκέμβρη. 

Δεν πρέπει να αποκλείεται ωστόσο, η πληρωμή να πραγματοποιηθεί μετά τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά, αν και προς το παρόν όλες οι υπηρεσίες δουλεύουν για να πιστωθούν τα χρήματα πριν τα Χριστούγεννα και εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Το έκτακτο επίδομα αφορά 830.000 χαμηλοσυνταξιούχους των 600 ευρώ ενώ το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό των 250 ευρώ ανά δικαιούχο, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.

Ο πήχης του εισοδηματικού ορίου τίθεται στα 7.200€ ετήσιο ατομικό, φορολογητέο εισόδημα. Συνεπώς, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια) έως 600 ευρώ το μήνα. Στο όριο δεν μετρά μόνο το εισόδημα από συντάξεις αλλά από κάθε πηγή. Συνεπώς, χάνουν το επίδομα όσοι έχουν μεν συντάξεις έως 600 ευρώ, αλλά έχουν κι άλλα εισοδήματα.

Ισχύει επίσης δεύτερος «κόφτης» ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος στα 14.400€. Αυτό σημαίνει πως χαμηλοσυνταξιούχος με σύνταξη έως 600 ευρώ, με σύζυγο που έχει σύνταξη πάνω από 600 ευρώ το μήνα χάνει το έκτακτο επίδομα.

Ο τρίτος «κόφτης» είναι το περιουσιακό κριτήριο, καθώς η αξία της περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Εάν η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως προκύπτει – για παράδειγμα – από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, είναι υψηλότερη των 200.000 ευρώ, τότε το έκτακτο επίδομα χάνεται.

Περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν εισόδημα από συντάξεις έως 600 ευρώ μηνιαίως θα χάσουν τον χριστουγεννιάτικο μποναμά των 250 ευρώ, καθώς δεν πληρούν τα άλλα εισοδηματικά κριτήριαΔηλαδή έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 200.000 ευρώ, άλλα εισοδήματα, ίσως κάποιο ενοίκιο ή εργάζονται και το ατομικό τους εισόδημα υπερβαίνει τα 7.200 ευρώ. Επίσης, αν ο/η σύζυγος εργάζεται και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα υπερβαίνει τα 14.400 ευρώ ή ο/η σύζυγος παίρνει σύνταξη πάνω από 600 ευρώ.

Στο φάσμα των εισοδημάτων από συντάξεις έως 600 ευρώ περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το σύστημα «ΗΛΙΟΣ», περίπου 930.000 συνταξιούχοι (γήρατος: 575.943, χηρείας: 221.633, αναπηρικές: 118.438, λοιπές: 15.754. Σύνολο 931.768). Εξ αυτών, περίπου 100.000 πέφτουν στο νήμα, καθώς:

  • Είναι διπλοσυνταξιούχοι, π.χ. γήρατος και χηρείας με αποτέλεσμα να ξεπερνούν συνολικά τα 600 ευρώ
  • Έχουν εισόδημα από άλλες πηγές που υπερβαίνει το εισοδηματικό όριο
  • Έχουν περιουσία άνω των 20.000 ευρώ

Κερδισμένοι βγαίνουν:

  • Συνταξιούχοι αγρότες του πρ. ΟΓΑ που δεν λαμβάνουν επικουρική και είναι κατά κανόνα χαμηλοσυνταξιούχοι
  • Συνταξιούχοι μισθωτοί του πρ. ΙΚΑ με 15ετίες και χαμηλές συντάξεις κύριες και επικουρικές – Για παράδειγμα κύρια 450 ευρώ και επικουρική 150 ευρώ.
  • Χαμηλοσυνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ με χαμηλές συντάξεις που δεν εισπράττουν επικουρική

Κερδισμένα βγαίνουν επίσης τα ζευγάρια των χαμηλοσυνταξιούχων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και λαμβάνουν ο καθένας εισόδημα από συντάξεις (κύρια και επικουρική) έως 600 ευρώ τον μήνα και δεν έχουν άλλα εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία.

Με σύνταξη έως 600 ευρώ τον μήνα και οι δυο (το ποσό είναι μεικτό, αλλά ουσιαστικά είναι αφορολόγητο και υφίσταται μόνο την κράτηση υπέρ υγείας 6%) δεν ξεπερνούν τα 14.400 ευρώ ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα.

Ετσι, στο νοικοκυριό των εν λόγω χαμηλοσυνταξιούχων θα εισρεύσει τις γιορτές ποσό 500 ευρώ. Αν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη – για παράδειγμα ανάπηρα τέκνα – το ποσό προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος. Συνεπώς το συνολικό εισόδημα του Δεκεμβρίου θα ανέλθει σε έως 1.700 ευρώ. 

Για παράδειγμα:

  • Συνταξιούχος με κύρια 500€ – επικουρική 100€
  • Δικαιούται 250€
  • Σύνολο Δεκεμβρίου: 850€

Για παράδειγμα:

  • Συνταξιούχος με κύρια 410€ – επικουρική 90€
  • Δικαιούται 250€
  • Σύνολο Δεκεμβρίου: 750€

Για παράδειγμα:

  • Συνταξιούχος με κύρια 600€ + επικουρική 100€
  • Δεν δικαιούται

Για παράδειγμα:

  • Συνταξιούχος με κύρια 600€ + σύζυγο χωρίς εισόδημα
  • Δικαιούται 300€ (250 για τον ίδιο και 50 για την / τον σύζυγο)
  • Σύνολο Δεκεμβρίου: 900€

Για παράδειγμα:

  • Ζευγάρι με συντάξεις 1.300€ (600€ + 700€)
  • Δεν δικαιούνται

Για παράδειγμα:

  • Ζευγάρι με συντάξεις 1.200€ (600€ + 600€)
  • Δικαιούνται 500€