δολοφονία-λουκμάν-ένοχοι-οι-δύο-κατηγ-623751
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.05.2019 | 12:31

Δολοφονία Λουκμάν: Ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι – Ρατσιστικό το κίνητρό τους

Ως έγκλημα με ρατσιστικό κίνητρο έκρινε σήμερα τη δολοφονία του Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας και κήρυξε ομόφωνα ενόχους τους δυο κατηγορούμενους της υπόθεσης – Διον. Λιακόπουλο και Χρ. Στεργιόπουλο για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία με ρατσιστικό κίνητρο και της οπλοφορίας – οπλοχρησίας.

Το δικαστήριο με την απόφασή του απέρριψε όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων μεταξύ αυτών και τα αιτήματά τους για μετατροπή της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη ή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Δικαστές και ένορκοι δέχθηκαν πως οι δυο κατηγορούμενοι σκότωσαν με άμεσο δόλο τον Λουκμαν και μάλιστα οι πράξεις τους είχαν ρατσιστικό κίνητρο. «Η επιλογή του δράστη έγινε λόγω των φυλετικών χαρακτηριστικών και της καταγωγής του και για αυτό οι κατηγορούμενοι επιτέθηκαν σε βάρος του», σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

Μάλιστα, ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους δυο κατηγορούμενους και συγκεκριμένα αυτά του προτέρου εντίμου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας. Όπως είπε ο εισαγγελέας, «οι κατηγορούμενοι πλανήθηκαν και παρασύρθηκαν στην πράξη αυτή» αλλά το δικαστήριο δεν θα πρέπει να τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως μετά από επισήμανση του συνηγόρου Αντώνη Φούσα, που εκπροσωπεί τον Δ. Λιακόπουλο και στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο πρόεδρος της έδρας επεσήμανε ότι «το δικαστήριο δεν συνδέει την επίμαχη πράξη με τη Χρυσή Αυγή, απλά ότι εκείνη τη στιγμή γνώριζαν ότι εκείνος είναι αλλοδαπός».

Τέλος, η υπεράσπιση των δύο καταδικασθέντων μετά την απόφαση επί της ενοχής, προχώρησε στο αίτημα να διακοπεί η διαδικασία για άλλη δικάσιμο για την επιμέτρηση των ποινών. Όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει ψηφιστεί το Νομοσχέδιο για το νέο Ποινικό Κώδικα, και για αυτό ζήτησαν η ελληνική Δικαιοσύνη να τους μεταχειριστεί ανάλογα με τα νέα δεδομένα.