δολοφονία-καραϊβάζ-ένα-νέο-βίντεο-ντο-895526
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.04.2021 | 21:58

Δολοφονία Καραϊβάζ: Ένα νέο βίντεο-ντοκουμέντο

Ένα νέο βίντεο-ντοκουμέντο, που ήρθε στο φως, δείχνει από πού διέφυγαν οι δράστες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Κάμερα ασφαλείας καταγράφει τους δολοφόνους του Γιώργου Καραϊβάζ να διαφεύγουν από τον Άλιμο αμέσως μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του δημοσιογράφου.

Οι δύο δράστες φαίνονται καθαρά πάνω στο σκούτερ, στις 14:31, να διασχίζουν την οδό Μεγίστης στην προσπάθεια τους να εξαφανιστούν.

Οι αστυνομικοί αξιοποιώντας τα βίντεο από κάμερες ασφαλείας χαρτογραφούν τη διαδρομή διαφυγής των εκτελεστών. Όπως προκύπτει κατέβηκαν τη Μεγίστης και έστριψαν στη Λεωφόρο Ποσειδώνος στο ρεύμα προς Πειραιά.

Το νέο βίντεο-ντοκουμέντο καταρρίπτει τη θεωρία ότι χωρίστηκαν οι δράστες και πως διέφυγαν με διαφορετικά οχήματα. Επίσης, φαίνεται πως δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγα λεπτά της ώρας για να καταφέρουν να απομακρυνθούν χιλιόμετρα από το σημείο πολύ πριν ειδοποιηθεί η αστυνομία.

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται περισσότερα από 100 βίντεο, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι 22 καταθέσεις μαρτύρων που έχουν ληφθεί.

Έξι ημέρες μετά τη δολοφονία επιβεβαιώθηκε πως οι οπές σε πολυκατοικία λίγα μέτρα απ’ το σημείο προκλήθηκαν από βλήματα που προήλθαν από το εννιάρι πιστόλι των δραστών, ωστόσο τα βλήματα δεν έχουν εντοπιστεί.

Οι αστυνομικοί αναζητούν τα κίνητρα πίσω απ’ τη δολοφονία και γι αυτό έχουν πάρει χειρόγραφες σημειώσεις του Γιώργου Καραϊβάζ αλλά και τον Η/Υ για να αντλήσουν όσα στοιχεία μπορούν.

Τα νέα στοιχεία που εξετάζουν οι αρχές

Οι αρχές, μέχρι στιγμής, έχουν συλλέξει τουλάχιστον 30 πληροφορίες για το σκούτερ των δραστών.

Με τα στοιχεία που έχουν, εικάζουν ότι το σκούτερ είναι κλεμμένο και πως οι δράστες το έχουν πετάξει στη θάλασσα.

Από τα βίντεο που εξετάζουν και αξιολογούν, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δράστες φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα. Παράλληλα, έχουν κάνει μια σωματομετρική προσομοίωση. Ο εκτελεστής φαίνεται να έχει ύψος γύρω στο 1,80, ενώ ο οδηγός της μηχανής γύρω στο 1,75.

Η αστυνομική έρευνα θα υποβοηθηθεί και από σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, στο οποίο οι αστυνομικοί μπορούν να βάλουν μέσα έναν μεγάλο όγκο δεδομένων και να κάνει σύνδεση για να βγάλει «κόκκινες» ενδείξεις.

Επίσης, στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται και τα στοιχεία από το κινητό του Καραϊβάζ, μετά την άρση απορρήτου. Έχουν προκύψει κάποιες επαφές και τηλέφωνα, από τα οποία ενδεχομένως να κληθούν άτομα να συζητήσουν με τους αρμόδιους αξιωματικούς.