δυστύχημα-αίγινα-για-στιγμιαία-απροσ-97682
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.08.2016 | 07:00

Δυστύχημα Αίγινα: Για στιγμιαία απροσεξία κάνει λόγο ο χειριστής του ταχύπλοου

Στο Λιμεναρχείο Αίγινας κρατείται ο ιδιοκτήτης και χειριστής του μοιραίου ταχύπλοου, το οποίο εμβόλισε το μεσημέρι ανοιχτά της Αίγινας τουριστικό σκάφος που μετέφερε παραθεριστές από την Πέρδικα στη νήσο Μονή, με τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων (ανάμεσα τους ένα 5χρονο κοριτσάκι και ο πατέρας του) και τον τραυματισμό άλλων πέντε, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, ο χειριστής του ταχύπλοου συνελήφθη λίγο μετά το δυστύχημα σε συγγενικό του σπίτι στην Αίγινα, ενώ στο σκάφος ήταν άλλα τρία άτομα, (ένας άνδρας και δύο γυναίκες), τα οποία από την πρώτη στιγμή οδηγήθηκαν στο Λιμεναρχείο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κυβερνήτης του ταχύπλοου «Ντουέντε» δηλώνει ότι αφαιρέθηκε και δεν είδε έγκαιρα το τουριστικό σκάφος «Αντωνία», με αποτέλεσμα να μην προλάβει να αντιδράσει.

Το ταχύπλοο πέρασε πάνω από την λάντζα, κόβοντας την στη μέση και ρίχνοντας τους επιβάτες στη θάλασσα.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έτρεχε, αλλά αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, μέσα στην στενή δίαυλο, κάτι που ερευνάται στο πλαίσιο της προανάκρισης.

Σημειώνεται, ότι ο χειριστής είναι ηλικίας 77 ετών και είναι κάτοχος διπλώματος για το σκάφος, το οποίο είχε θεωρηθεί το 2014.

Συγκλονιστική περιγραφή

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή ενός αυτόπτη μάρτυρα για όσα διαδραματίστηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, με τη σύγκρουση των δύο σκαφών στην Αίγινα, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 3 άνθρωποι.

«Εμείς περιμέναμε να πάμε στη Μονή. Ξαφνικά είδαμε το καΐκι να έχει διαλυθεί. Τρέξαμε κατευθείαν να βγάλουμε τους ανθρώπους. Η εικόνα ήταν τραγική. Άλλοι ήταν μέσα στη θάλασσα, άλλοι κολυμπούσαν και άλλοι είχαν πνιγεί» δήλωσε στην τηλεόραση του MEGA ο κ. Δημήτρης Λώλης.

«Αυτούς που είδα εγώ μέσα στο νερό ήταν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι μέσα στη θάλασσα» συνέχισε.

«Τους πετάξαμε σωσίβια στη θάλασσα. Όσοι είχαν τις αισθήσεις του προσπαθούσαν να κολυμπήσουν. Όσοι δεν είχαν τις αισθήσεις τους, τους ανεβάσαμε στο σκάφος και τους κάναμε μαλάξεις» περιγράφει τα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση των δυο σκαφών. Όσο για το πώς συνέβη η σύγκρουση ο κ. Λώλης το μοναδικό που είπε ήταν ότι «εμείς ταχύπλοο δεν είδαμε, δεν ξέρουμε που είναι μπορεί στον πάτο της θάλασσας» κατέληξε.

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου τέθηκαν σε ετοιμότητα τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία για την περίθαλψη των τραυματιών από το ναυτικό δυστύχημα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Τι λέει ο δήμαρχος

«Ζήσαμε μια τραγωδία σήμερα στα καλά καθούμενα», είπε ο δήμαρχος της Αίγινας, Δημήτρης Μούρτζης, μιλώντας στην έκτακτη εκπομπή του Real Fm 97,8. Ο κ. Μούρτζης επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται ένα ανήλικο παιδί και ο χειριστής της λάντζας. Επιπλέον, ανέφερε ότι επτά με οκτώ άτομα αγνοούνται, ενώ τρεις πολίτες έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Θ. Δρίτσας για Αίγινα: Οι ευθύνες να αποδοθούν με αυστηρότητα

«Πρόκειται για μια παράλογη συμφορά, αδικαιολόγητη. Προς το παρόν με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες, είναι απολύτως αναιτιολόγητη», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα ανοιχτά της Αίγινας, σημειώνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται για την ανεύρεση τυχόν αγνοουμένων.

Τόνισε επίσης ότι οι ευθύνες αναζητούνται, ενώ υπογράμμισε ότι συνεχίζονται οι έρευνες για την εξεύρεση τυχόν αγνοουμένων, καθώς δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των επιβαινόντων στο μικρό σκάφος. «Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε 48 ώρες τις έρευνες όπως λένε οι κανονισμοί ακόμη και εάν όλες οι ενδείξεις λένε ότι μάλλον δεν έχουμε άλλον αγνοούμενο», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στους τραυματίες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δήλωσε ότι «έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής, κάποιοι είναι σε ελαφρότερη κατάσταση κάποιοι είναι σε βαριά. Οι νεκροί είναι τέσσερις δυστυχώς, μεταξύ αυτών ένα μικρό παιδί, πατέρας και παιδί και ο κυβερνήτης του μικρού σκάφους. Όλοι όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς από θάλασσα και ειδικά από την περιοχή της Πέρδικας και της Μονής θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν αυτό να οφείλεται σε αυτό που λέμε ατύχημα ή έστω δυστύχημα. Είναι ένα εγκληματικό ανθρώπινο λάθος και θα πρέπει οι ευθύνες να αποδοθούν με απόλυτη αυστηρότητα».

«Ούτε αυτό δεν φτάνει, δεν πρέπει να φτάνει σε αυτά τα γεγονότα και φυσικά έστω και εκ των υστέρων και σε αυτό θα βγουν συμπεράσματα για να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια συμβάντα. Ο κυβερνήτης του σκάφους είχε δίπλωμα, όλες οι λεπτομέρειες εξετάζονται σε βάθος, οι ελαφρά τραυματισμένοι παρέμειναν στο νησί για να δώσουν κατάθεση», κατέληξε ο κ. Δρίτσας.

Οι εικόνες από την Αίγινα που συγκλονίζουν

aigina3nekr4