Categories: Κοινωνία

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Πόσες διαδικτυακές ομάδες αρνητών είναι στο στόχαστρο

Ολόκληρη «βιομηχανία» εκμετάλλευσης αντιεμβολιαστών είχε στηθεί σε ιστοσελίδες, μέσα από τους οποίους πολίτες πείθονταν να μην εμβολιαστούν, αλλά και να μην τηρούν στα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό, με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να «ξετρυπώνει» τις περισσότερες εξ αυτών.

Οπως ανέφερε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, έχουν εντοπιστεί 18 ιστοσελίδες με κλειστές ομάδες και προφίλ. Μάλιστα, το πόρισμα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναμένεται να διαβιβαστεί σήμερα στον Εισαγγελέα και συγκεκριμένα 7 από αυτές τις υποθέσεις, οι οποίες αφορούν προτροπή σε ανυπακοή και κάποιες «πωλήσεις» μηνύσεων και νομικών συμβουλών.

Θα ακολουθήσει η ποινική αξιολόγηση από τον αρμόδιο εισαγγελέα και οι διώξεις, ενώ αύριο, Τρίτη 28/9, θα ανακοινωθούν τα πορίσματα της έρευνας από την ΕΛΑΣ.

Επίσης, εξετάζεται ποιες ποινικές διώξεις θα είναι σε βαθμό κακουργήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες από τις εν λόγω ιστοσελίδες είναι και εταιρείες.

Πώς λειτουργεί η «βιομηχανία» εξαπάτησης αντιεμβολιαστών -Δύο φόρουμ στο μικροσκόπιο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επιτήδειοι έχουν εισβάλει σε διαδικτυακές ομάδες αρνητών και αντιεμβολιαστών, και πουλώντας δήθεν «όπλα» εναντίον του κράτους, δημόσιων υπαλλήλων και υγειονομικών απευθύνουν προτροπές για μηνύσεις, διώξεις, ποινές φυλάκισης και χρηματικές ποινές.

Το φαινόμενο αυτό φαίνεται να έχει πάρει διαστάσεις, γεγονός που οδήγησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο να δώσει εντολή στον Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλη Παπακώστα, να διερευνήσει αμέσως την προέλευση και την ταυτότητα των διαχειριστών ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προτρέπουν τους πολίτες να προχωρήσουν σε μηνύσεις.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, σε διάστημα μόλις 5 ωρών έρευνας στο διαδίκτυο εντοπίστηκαν 9 ιστοσελίδες και προφίλ ανυπακοής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, την προσοχή των Αρχών έχουν τραβήξει 2 φόρουμ καθώς πωλούν έναντι αμοιβής αυτά τα «νομικά όπλα».

Ο «τιμοκατάλογος» για τα «νομικά όπλα»

Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τους αστυνομικούς να αναζητούν ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος των διαχειριστών και εκείνων που τις έχουν στήσει. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπίσει στοιχεία σε αυτά τα ιστολόγια που εμφανίζουν κάτι που παραπέμπει σε «Τιμοκατάλογο» ψευδών νομικών συμβουλών.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, ζητούν να συγκεντρωθεί το ποσό των 3.000-4.000 ευρώ για να «νοικιάσουν» τους δικαστικούς επιμελητές. Επειδή οι εν λόγω σελίδες εντάσσονται στη διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον κορωνοϊό, δεν αποκλείεται ο εισαγγελέας που θα αναλάβει την υπόθεση να αποφασίσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Πώς εντοπίζονται οι υποκινητές- Βαριά πρόστιμα

«Από χθες με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου ξεκινήσαμε μια έρευνα να εντοπίσουμε κάποιους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ιστολόγια και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβαίνουν σε αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της υπηρεσίας, Βασίλης Παπακώστας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αρκετές ελληνικές, οι οποίες ερευνώνται.

Εξηγώντας τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων λογαριασμών, ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι το «take down» (κατέβασμα) των ιστοσελίδων δεν μπορεί να γίνει από την ελληνική αστυνομία και μόνο για συγκεκριμένα αδικήματα. «Αυτό που γίνεται είναι ότι σχηματίζεται δικογραφία, ενημερώνονται οι εισαγγελικές αρχές, αυτές με τη σειρά τους χαρακτηρίζουν τα αδικήματα και στη συνέχεια η δικογραφία υποβάλλεται προκειμένου να πάρει τη νόμιμη οδό της δικαιοσύνης.

Είπε δε ότι στο μικροσκόπιο των αρχών μπορεί να βρεθούν τόσο προσωπικά προφίλ όσο και σελίδες υποκινητών, καθώς «δεν έχει σημασία αν το αδίκημα και η διέγερση γίνεται από ένα πρόσωπο ή είναι συλλογικό».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν καταγγελίες και από πολίτες, οι οποίοι εντοπίζουν τέτοιες αναρτήσεις, τις προωθούν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά αποτελούν μέρος της έρευνας μας.

Ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλεται είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα σχηματίστηκαν δικογραφίες για τουλάχιστον 28 άτομα που ήταν αρνητές της μάσκας.

Comments are closed.


Recent Posts

Σύστησε Επιτροπή Ισότητας ο Δήμος Φυλής

Εν μέσω μιας συνεχώς αυξανόμενης έξαρσης της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, με θύματα κυρίως τις γυναίκες, ο Δήμος Φυλής με…

28 δευτερόλεπτα ago

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών οι Βρετανοί

Yπερ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα φαίνεται πως είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των Βρετανών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση…

4 λεπτά ago

Εκλογές ΣΥΠΑ: Στο τιμόνι η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση»

«Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους μας στην Περιφέρεια Αττικής, που μας εμπιστεύτηκαν και σε αυτές τις αρχαιρεσίες και μας έβαλαν για μια…

13 λεπτά ago

Εργοδότης απαγόρευε στους διανομείς να κάνουν πλάνα στο τέλος της βάρδιας

Ένας διανομέας πιτσαρίας αποκάλυψε μέσω Reddit, ότι το αφεντικό του, είχε προειδοποιήσει τόσο αυτόν όσο και τους άλλους διανομείς να…

15 λεπτά ago

Σχολεία: Πότε κλείνουν για γιορτές -Περισσότερες ημέρες σπίτι οι μαθητές

Στα σχολεία γίνεται μεγάλη προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα να εφαρμόσουν μέτρα και κανόνες προστασίας αλλά και να προχωρήσει η ύλη…

22 λεπτά ago

Χουάν Ραμόν Ρότσα: «Εγώ είμαι με τον Αλέξη Τσίπρα»

Ο προπονητής Χουάν Ραμόν Ρότσα έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Puntal» της Αργεντινής και μεταξύ άλλων μίλησε για την κρίση στην…

24 λεπτά ago