δίωξη-ηλεκτρονικού-εγκλήματος-στο-φω-406965
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 15.12.2022 | 17:18

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Στο φως υπόθεση παράνομου e-στοιχηματισμού και τυχερών παιχνιδιών

Υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού και τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου διερευνήθηκε και εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα τακτικής διαδικασίας σε βάρος 37χρονου, για παράβαση της νομοθεσίας για τα παίγνια και την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ειδικότερα, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, εντοπίσθηκε ιστότοπος, ο οποίος, όπως διαπιστώθηκε, παρείχε υπηρεσίες στοιχηματισμού και τυχερών παιχνιδιών χωρίς νόμιμη άδεια.

Προηγήθηκε εκτενής διαδικτυακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων, προς ανεύρεση των στοιχείων του διαχειριστή του εν λόγω ιστότοπου, από την οποία προέκυψε ότι ο ιστότοπος είχε καταχωρηθεί μέσω εταιρείας, με έδρα στο εξωτερικό, σε άτομο με δηλωτικά στοιχεία που αντιστοιχούσαν σε μη υπαρκτό πρόσωπο. Παράλληλα, η διαχείριση της ιστοσελίδας γινόταν με χρήση υπηρεσιών εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN), που παρείχε άλλη εταιρεία με έδρα στο εξωτερικό, προκειμένου έτσι να επιτυγχάνεται ανωνυμία και να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός του πραγματικού διαχειριστή από τις Αρχές.

Ακολούθησε περαιτέρω ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα και συνεργασία μέσω των διαύλων της Europol και της Interpol, της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, αλληλογραφία με εταιρείες παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου της Ελλάδας και του εξωτερικού, με αποτέλεσμα, ύστερα από συνδυαστική αξιοποίηση του συνόλου των στοιχείων και πληροφοριών, να διαπιστωθεί η εμπλοκή του 37χρονου δτην υπόθεση.

Παράλληλα, ενημερώθηκε η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) και ο εν λόγω ιστότοπος εντάχθηκε στον οικείο κατάλογο (Blacklist).

Σε έρευνα, που διενεργήθηκε παρουσία δικαστικού λειτουργού στην κατοικία του εμπλεκομένου σε περιοχή της Αττικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, δύο εσωτερικοί σκληροί δίσκοι και εξωτερικός σκληρός δίσκος, πέντε κινητά τηλέφωνα και έντεκα κάρτες SIM, έξι τραπεζικές κάρτες και 150 ευρώ επιμελώς κρυμμένα.

Τα κατασχεθέντα αυτά ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση και το κατασχεθέν χρηματικό ποσό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, η παροχή μη αδειοδοτημένων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων αποτελεί ποινικό αδίκημα, κακουργηματικού χαρακτήρα και η συμμετοχή παικτών σε μη αδειοδοτημένα τυχερά παίγνια διώκεται επίσης ποινικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]
  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR
  • Μέσω του gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD.