διώξεις-σε-υπαλλήλους-του-υπεξ-και-του-78248
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 21.11.2016 | 19:40

Διώξεις σε υπαλλήλους του ΥΠΕΞ και του ΟΕΕΚ

Κακουργηματικές διώξεις για δυο υποθέσεις σκανδαλωδών χρηματοδοτήσεων σε βάρος 11 υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και των πρώην διοικούντων τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) άσκησε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Παράλληλα αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάστηκαν στη Βουλή  μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Πρόκειται για ακόμη δυο υποθέσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος που απασχόλησαν τη δικαιοσύνη και οι οποίες πλέον παίρνουν το δρόμο της κύριας ανάκρισης από ανακριτές κατά της Διαφθοράς ενώπιον των οποίων θα κληθούν σε απολογία όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Η πρώτη υπόθεση αφορά  χρηματοδότηση, με το ποσό των 600.000 ευρώ, αναπτυξιακών δράσεων της αμερικανικής ΜΚΟ, με την επωνυμία «German Marshall Fund». Το επίμαχο ποσό δόθηκε τη χρονική περίοδο 2004-2006 μέσω χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής, που καταβλήθηκαν μέσω της ελληνικής  πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας προέκυψε όμως ότι η εν λόγω ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε, με βάση διάταξη που αφορούσε δαπάνες βοήθειας προς ξένες χώρες λόγω θεομηνιών ή πολεμικών, πολιτικών γεγονότων  για απροσδιόριστες αναπτυξιακές της δράσεις. Η ενέργεια αυτή έγινε δε χωρίς έλεγχο των αρμοδίων αρχών  για το πού τελικά κατέληξε το ποσό αυτό και χωρίς να υπάρχει καμία ανυπέρβλητη ή επείγουσα  ανάγκη που να καθιστά αναγκαία την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη από την Υπηρεσία  Διεθνούς Αναπτυξιακής  Συνεργασίας του Υπουργείου  Εξωτερικών  και το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται με εντολή της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Κατόπιν αυτού ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος  με την επιβαρυντική περίσταση  του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος 11  υπαλλήλων του ΥΠΕΞ που ενεπλάκησαν στην ιστορία, ενώ  αντίγραφα της δικογραφίας διαβιβάστηκαν στη Βουλή  μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά χρηματοδότηση με 400.000 ευρώ δύο αναπτυξιακών προγραμμάτων του εποπτευόμενου από το Υπουργείο Παιδείας Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης το έτος 2005. Η χρηματοδότηση έγινε μέσω μεταφοράς πιστώσεων κονδυλίων  του ΥΠΕΞ στο Υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, από την εισαγγελική έρευνα  προέκυψε ότι τα δύο συγκεκριμένα προγράμματα αν και θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί  στις αρχές του 2008, εν τούτοις ουδέποτε υλοποιήθηκαν παρότι η χρηματοδότηση είχε εισπραχθεί στο σύνολό της μέχρι το 2006. Μάλιστα, το ποσό των 400.000 ευρώ  παρακρατήθηκε και δεν επιστράφηκε αν και επανειλημμένως ζητήθηκε η επιστροφή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Έτσι ασκήθηκε ποινική δίωξη για υπεξαίρεση στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος των τότε διοικούντων τον  Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) .