διόδια-ξεκινάει-η-χιλιομετρική-χρέωσ-230750
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 22.10.2020 | 11:30

Διόδια: Ξεκινάει η χιλιομετρική χρέωση – Ποιος αυτοκινητόδρομος θα την αναπτύξει

Η Ολυμπία Οδός αναμένεται να είναι η πρώτη εταιρεία που θα αναπτύξει και ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης διοδίων στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Χαρακτηριστικά, σημειώνει: «Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολυμπία Οδός έχει αναπτύξει και ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία το πρώτο στη χώρα σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης διοδίων, για το οποίο θα υπάρξουν ανακοινώσεις το προσεχές διάστημα».

Αυτή τη στιγμή αναμένεται να δούμε πλέον ποια θα είναι η χρέωση ανά χιλιόμετρο και αν θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική και οι υπόλοιπες εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Πομποδέκτης ΟΛΥΜΠΙΑ PASS

Σε ό,τι αφορά τον πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS, η Ολυμπία Οδός ανακοίνωσε επίσης ότι από τις 4 Νοεμβρίου οι κάτοχοί του θα μπορούν να ταξιδεύουν σε όλη την χώρα και να απολαμβάνουν γρήγορες και άνετες διαδρομές, μέσω της ανανεωμένης υπηρεσίας διαλειτουργικότητας Greek Interoperable Tolling Systems (GRITS).

Η υπηρεσία GRITS παρέχεται δωρεάν μέσω του ΟΛΥΜΠΙΑ PASS για τις ηλεκτρονικές λωρίδες διοδίων όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας: Αττική Οδός, Μορέας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Εγνατία Οδός και Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», που καλύπτουν συνολικά 2.133 χιλιόμετρα.

Οι οδηγοί που είναι ήδη κάτοχοι πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS ή και οποιουδήποτε άλλου πομποδέκτη ελληνικού αυτοκινητόδρομου δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια, καθώς η διαλειτουργικότητα θα ενεργοποιηθεί αυτόματα και χωρίς κόστος.

Πώς θα αποκτήσει κανείς τον πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS

Για αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS, η διαδικασία είναι πάρα πολλή απλή, σύμφωνα με την εταιρεία.

Πιο συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν τον πομποδέκτη μέσω:

Ο πομποδέκτης αναμένεται να σταλεί δωρεάν στη διεύθυνση που δήλωσε ο αγοραστής εντός 10 εργάσιμων ημερών. Παράλληλα, μπορεί κανείς να κάνει την αίτησή του αυτοπροσώπως σε ένα από τα Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών (ΣΕΠ) και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να φέρει μαζί του τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς για την υπηρεσία διαλειτουργικότητας (GRITS)

  • Κάθε αυτοκινητόδρομος εφαρμόζει τη δική του εμπορική πολιτική και προσφέρει τα δικά του εκπτωτικά πακέτα, τα οποία ισχύουν μόνο στο συγκεκριμένο δίκτυο και με τη χρήση του αντίστοιχου πομποδέκτη. Για τις διελεύσεις στους άλλους αυτοκινητόδρομους ισχύουν οι εκάστοτε ονομαστικές τιμές διοδίων,
  • Εάν έχετε περισσότερους από έναν πομποδέκτη στο ίδιο όχημα, πρέπει να τοποθετήσετε στο παρμπρίζ του οχήματός σας, μόνο τον πομποδέκτη που επιθυμείτε να χρεωθεί,
  • Η ανανέωση του χρηματικού υπολοίπου του λογαριασμού σας γίνεται στο δίκτυο πληρωμών του αυτοκινητόδρομου που έχετε επιλέξει να συνεργαστείτε και σύμφωνα με τους όρους του,
  • Στο σταθμό διοδίων επιλέγετε τις ηλεκτρονικές λωρίδες ανάλογα με την κατηγορία του οχήματός σας.