Δημοσκόπηση Marc: Οι απαντήσεις ανεμβολίαστων για τις προθέσεις τους - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
16
Νοέμβριος
Back

Δημοσκόπηση Marc: Οι απαντήσεις ανεμβολίαστων για τις προθέσεις τους

Την ώρα που το 74% των πολιτών έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, φαίνεται πως το 67,8% απαντά ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί, έναντι 74% τον Οκτώβριο.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MARC και αφορά τον εμβολιασμό, την πρόθεση των ανεμβολίαστων να κάνουν το εμβόλιο, τα αίτια της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού, την ενεργειακή κρίση, καθώς και την επίδρασή της στα νοικοκυριά.

Πόσοι έχουν κάνει το εμβόλιο

Στο ερώτημα εάν έχουν κάνει το εμβόλιο, το 1% απάντησε ότι έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση, το 74% ότι έχει κάνει τις δύο δόσεις, το 3,7% ότι έχει νοσήσει, το 6,7% απάντησε ότι δεν έχει κάνει το εμβόλιο, αλλά ότι σκέπτεται να το κάνει ή ότι έχει προγραμματίσει να το κάνει, ενώ το 14,1% απάντησε ότι ούτε το έχει κάνει ούτε σκέπτεται ή προγραμματίζει να κάνει το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού.

Πρόθεση εμβολιασμού στους ανεμβολίαστους

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους και το ενδεχόμενο να κάνουν το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού, το 32,2% (έναντι 26% πριν από έναν μήνα) απάντησε ότι προγραμματίζει ή σκέπτεται να κάνει το εμβόλιο, ενώ το 67,8% απαντά πως δεν πρόκειται να εμβολιαστεί (έναντι 74% τον Οκτώβριο).

Τα αίτια αύξησης των κρουσμάτων

Σχετικά με τα αίτια της αύξησης των κρουσμάτων, οι ερωτώμενοι απάντησαν σε ποσοστό 53,6% ότι ευθύνεται η μη τήρηση των μέτρων από όλους και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, ενώ το 32,2% είπε πως η Πολιτεία δεν έχει λάβει τα σωστά μέτρα. Ακόμη, ποσοστό 11,3% απάντησε πως η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε όλους τους ανωτέρω παράγοντες.

Στη δημοσκόπηση σημειώνεται πως τα ποσοστά στις απαντήσεις ποικίλλουν, ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση των ερωτώμενων.

Η διάρκεια της ενεργειακής κρίσης

Επίσης, πολίτες ερωτήθηκαν για την ενεργειακή κρίση και το χρονικό ορίζοντα που αυτή θα έχει, εάν δηλαδή θα είναι περιστασιακή ή θα κρατήσει περισσότερο. Το 17,2% απάντησε πως η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει για κάποιους μήνες, ενώ το 74,5% αποκρίθηκε πως η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει πολύ περισσότερο.

Οι αυξήσεις τιμών και πόσο θα επηρεαστεί το νοικοκυριό

Τέλος, όσον αφορά στην επίδραση της ενεργειακής κρίσης στον οικογενειακό προϋπολογισμό των νοικοκυριών, το 6,4% απάντησε ότι το νοικοκυριό δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις, το 37,4% ότι οι ανατιμήσεις θα δυσκολέψουν την κατάσταση, αλλά το νοικοκυριό θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτές. Ωστόσο, το 44,7% των ερωτηθέντων είπε ότι θα αναγκαστεί να περιορίσει αγαθά για την κάλυψη βασικών αναγκών και ποσοστό 10,5% ότι δεν θα μπορέσει καθόλου να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες του, μετά τις αυξήσεις στις τιμές υπηρεσιών και αγαθών.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!