Δημοσκόπηση: Εχθρική χώρα η Τουρκία -Λύση η διπλωματία (φωτο)

Σχεδόν εννιά στους δέκα Έλληνες (ποσοστό 87%) θεωρούν την Τουρκία εχθρική χώρα, προφανώς επηρεασμένοι από τις τελευταίες επιθετικές ενέργειες της γείτονος. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata. για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία προάγει την πολιτική της διπλωματίας και της οικονομικής συνεργασίας με τούς γείτονες, ενώ δείχνει στην πλειοψηφία της κατανόηση για την επίλυση τον μακεδονικού ζητήματος μέσω σύνθετης ονομασίας.

Ειδικά για την Τουρκία, η κοινή γνώμη την αντιλαμβάνεται ως τη λιγότερο φιλική γείτονα και σαν «απειλή». Η πολιτική της προκαλεί -ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες- φόβο για ένα θερμό επεισόδιο και οργή για τη συνολική της στάση.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, μάλιστα, οι πολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα δύσπιστοι με τον ισχυρισμό πως η ένταξη της Τουρκίας θα βελτιώσει τα πράγματα.

Την ίδια στιγμή, στα Βαλκάνια, παρόλο που η Βουλγαρία αποτιμάται ως κράτος με φιλικές διαθέσεις έναντι της Ελλάδας, η Αλβανία και τα Σκόπια δεν φαίνεται να εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία στους πολίτες.

Εξάλλου, πάνω από επτά στους δέκα ερωτηθέντες (71%) θεωρεί τη διπλωματία ως το βασικότερο εργαλείο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρα, ενώ το 82% των πολιτών συμφωνεί με την άποψη ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής θα βελτιώσει τους δείκτες ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, ΕΧΘΡΙΚΗ ΧΩΡΑ, ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PRORATA


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!