δίκη-λιγνάδη-η-κατάθεση-του-αδερφού-το-989902
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.06.2022 | 19:44

Δίκη Λιγνάδη: Η κατάθεση του αδερφού του, η Κιμ Καρντάσιαν και οι εκδιδόμενες

Συνεχίζεται η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη. Κατέθεσαν ο θεατρικός επιχειρηματίας Διονύσης Παναγιωτάκης και ο αδερφός του Γιάννης Λιγνάδης

Με τις καταθέσεις του θεατρικού επιχειρηματία Διονύση Παναγιωτάκη και του αδελφού του Δημήτρη Λιγνάδη, Γιάννη συνεχίστηκε η δίκη του σκηνοθέτη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Η κατάθεση του Γιάννη Λιγνάδη

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο Γιάννης Λιγνάδης, ο οποίος στην κατάθεση του έκανε λόγο για επίθεση από συλλογικότητα δημοσιογράφων και «εκτέλεση συμβολαίου θανάτου χαρακτήρα».

«Έχουμε πολύ στενή σχέση με τον αδελφό μου. Ο τρόπος ζωής του είναι ενός καλλιτεχνικού ανθρώπου. Εγώ έχω οικογένεια, σταθερές παρέες, ο αδερφός μου καμιά σχέση. Έκανε παρέα με ανθρώπους του σιναφιού, ξενυχτάνε μετά τις παραστάσεις, κοιμούνται το πρωί. Είναι γνωστό το «modus vivendi». Είναι ένας άνθρωπος ήπιος πολύ αξιόλογος, εγώ τον θαύμαζα. Φοβερό μυαλό, βιβλιοφάγος, εγώ ήμουν πιο επιπόλαιος. Ήταν ομιλητικός, φυσιολογικός» ανέφερε και πρόσθεσε ότι διατηρούσε άριστες σχέσεις με τους γονείς τους.

«Θαυμάζαμε τον πατέρα μας, ήταν σε διάσταση, μέναμε κοντά όμως και είχαμε άριστη σχέση. Έφυγε νωρίς αλλά ήταν πολυσχιδής, εξέδωσε πολλά βιβλία, ένας πνευματικός άνθρωπος παλαιάς κοπής. Είχαμε πολύ καλό οικογενειακό περιβάλλον. Μεγαλώσαμε μέσα στα βιβλία, με διάφορες προσλαμβάνουσες» συμπλήρωσε.

Ο διάλογος του Γιάννη Λιγνάδη με τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου

Πρόεδρος: Τις σχέσεις του τις ξέρατε;

Μάρτυρας: Όχι σε βάθος. Δεν λέγαμε τα προσωπικά μας. Υπήρχε πάντα μεταξύ μας μια υπόγεια επικοινωνία, χωρίς να μιλήσουμε καταλαβαινόμαστε. Στην προφυλάκισή του, είχαμε μια άριστη επικοινωνία μέσα από αυτούς τους σιωπηλούς διαύλους.

Πρόεδρος: Ήρθατε πιο κοντά δηλαδή;

Μάρτυρας: Ήμασταν κοντά. Απλά είχαμε άλλες παρέες, άλλο τρόπο ζωής.

Πρόεδρος: Παρέες του ξέρετε;

Μάρτυρας: Επιφανειακά.

Πρόεδρος: Είχε αντιπαλότητες;

Μάρτυρας: Πολλές. Στο πλαίσιο του αλληλοσπαραγμού που υπάρχει στο θέατρο. Υπήρχαν έντονες και υφέρπουσες αντιπαλότητες που εκδηλώθηκαν όταν τους δόθηκε το πεδίο, δηλαδή μετά τον Ιανουάριο του 2021. Πήρε μια σχεδόν υστερική χροιά, ένα φανατισμό πρωτόγνωρο και κατέδειξε κάποιες δυναμικές. Είναι σαφές.

Πρόεδρος: Φτάνουν αυτές σε σημείο να κατασκεύασαν μια σκευωρία; Γιατί μόνο στο συγκεκριμένο εκδηλώθηκε ο σπαραγμός;

Μάρτυρας: Εκδηλώθηκε και με άλλους. Στον αδερφό μου ήταν προσωπικό, έχουν να κάνουν με την ταυτότητα του, την πολιτική ιδεολογική. Από την πρώτη στιγμή με τον κοινό νου αμέσως απο τα αμυδρά αρχικά στοιχεία κατάλαβα ότι ήταν κατασκευασμένο και μάλιστα όχι καλά. Απλά ήταν η συγκυρία τέτοια που ήταν ευεπίφορο το πεδίο για αυτές τις καταγγελίες. Είμαι πεπεισμένος οτι είναι σκευωρία, υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις αλλά αποδείξεις.

Απαντώντας στο εάν διαθέτει αποδείξεις για όσα ισχυρίζεται περί σκευωρίας και κατασκευασμένης υπόθεσης, ο μάρτυρας απάντησε: «Τον Ιανουάριο του 2021 ξεκίνησαν κάποιες αναρτήσεις που έβαζαν στο κάδρο τον αδερφό μου. Άρχισαν να πυκνώνουν…

Μια συλλογικότητα δημοσιογράφων στο 2020mag με υπεύθυνο κάποιον Ταχτσίδη… ήταν και η Ακρίτα και η Χατζηαντωνίου. Υπήρχαν σχόλια ανώνυμα που κανιβάλιζαν ,αρνητικά σχόλια επιθετικά… αυτό κορυφώθηκε στο τέλος του μήνα. Ο σκηνοθέτης Καρατζάς μιλούσε για ένα γνωστό παιδόφιλο, φωτογραφίζοντας τον αδερφό μου. Όλα αυτά εκκολάπτονται με ταχύτατους ρυθμούς».

Πρόεδρος: Αυτά ήταν ψευδή δηλαδή οπωσδήποτε;

Μάρτυρας: Αυτό θα το κρίνετε εσείς. Αυτοί πάντως είχαν δεδομένη την ενοχή του. Μιλούσαν για παιδόφιλο βιαστή, ήταν βέβαιοι. Με ένα τοξικό περίβλημα, μια κακοήθεια, πρωτόγνωρη επιθετικότητα. Οι ακαδημαϊκές σπουδές μου είναι κριτική λογοτεχνίας. Είναι εμφανέστατο ότι είναι μια κατασκευή.

Μάλιστα, ο μάρτυρας σημειώσει ότι ήταν «ευεπίφορο το κλίμα για εξόντωση προσωπικότητας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρώ ότι υπήρχε σχεδιασμός.

Δεν ξέρω τον αρχηγό, αλλά σίγουρα τη διαχειρίστηκε η πολιτική αγωγή. Το ζεύγος Βλάχου – Χατζηαντωνίου, η Ακρίτα, η Κουρτέση. Θα έβαζα μέσα και μέλη του ΔΣ του ΣΕΗ».

Πρόεδρος: Για ποιόν λόγο τόσοι άσχετοι άνθρωποι;

Μάρτυρας: Δεν είναι άσχετοι. Είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος. Ο λόγος ήταν να ελέγξουν τον πολιτισμό. Απέβλεπαν στην εξόντωση του δια βίου.

Πρόεδρος: Ο αδερφός σας έλεγχε δηλαδή τον πολιτισμό; Μια συγκεκριμένη θέση είχε…

Μάρτυρας: Με συγχωρείτε κιόλας αλλά αυτά είναι αυτονόητα.

Πρόεδρος: Για να σας ρωτάω δεν είναι.

Μάρτυρας: Καλλιτεχνικός διευθυντής του εθνικού ήταν.

Πρόεδρος: Ο πολιτισμός είναι ευρύτατος. Γιατί επελέγη αυτόν;

Μάρτυρας: Είχε συγκεκριμένη ατζέντα καλλιτεχνική, πολιτική. Λέω την προσωπική μου άποψη. Θεωρήθηκε ως εναντίον της κατεστημένης κατάστασης, ήθελε να δώσει έμφαση στην παιδευτική διάσταση του θεάτρου και όχι την πειραματική. Αυτά τα περί μοντερνισμού κλπ.…

Τι γνώρισε ο αδερφός του Δημήτρη Λιγνάδη για τα προσωπικά του;

Ο μάρτυρας δέχτηκε ερωτήσεις και από τον εισαγγελέα γύρω από τις γνώσεις του για την προσωπική ζωή του αδελφού του αλλά και το ποιοι κρύβονται πίσω από την καταγγελλόμενη από την πλευρά Λιγνάδη σκευωρία σε βάρος του.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι είχατε στενή σχέση με τον αδελφό σας, αλλά τα προσωπικά δεν τα γνωρίζετε. Δεν είναι οξύμωρο;

Μάρτυρας: Όχι. Την ερωτική πολιτεία του αδελφού μου και των δικών μου ανθρώπων, ούτε τη δική μου, δεν την έκανα αντικείμενο συζήτησης.

Εισαγγελέας: Είχατε επικοινωνία;

Μάρτυρας: Συχνή. Όταν είχαμε και παράσταση ήταν πυκνή γιατί ενοχλούσα κι εγώ για θέματα επαγγελματικής φύσεως. Όταν ανέλαβε στο Εθνικό Θέατρο είχα κι εγώ μια θέση συμβούλου και καθηγητή όποτε ήταν συχνή η επικοινωνία.

Εισαγγελέας: Πηγαίνατε Σπίτι του; Κάνατε κοινές εξόδους;

Μάρτυρας: Κάναμε με θιάσους και κοινούς φίλους. Διακοπές κάναμε ενίοτε μαζί, στην Επίδαυρο μαζί.

Εισαγγελέας: Συναναστρεφόταν νεαρά άτομα;

Μάρτυρας: Έκανε παρέα με μαθητές του. Ενηλίκους.

Εισαγγελέας: Ξέρατε αν φιλοξενούσε κόσμο;

Μάρτυρας: Δεν το γνώριζα. Δε με ενδιέφερε.

Εισαγγελέας: Είχατε κλειδιά για το σπίτι του όμως.

Μάρτυρας: Όποτε χρειαζόταν τα χρησιμοποιούσα. Δεν πήγαινα χωρίς να ειδοποιήσω!

Η κόντρα με μέλη του ΣΕΗ

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως δε γνωρίζει τους καταγγέλλοντες, παρά μόνο την μάρτυρα Γ.Κ. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως γνώριζε για αντιπαλότητα με μέλη του ΣΕΗ. «Είχε αντιπαλότητα με δυο μέλη του ΣΕΗ, τους Παναγοπουλο και Λιάσκο. Καλλιτεχνική και προσωπική αντιπαλότητα. Με τον πρώτο είχαμε συνεργαστεί γιατί ήταν και μαθητής μου. Η συνεργασία μας ήταν το 2016 και επεκτάθηκε το 2017. Κάποια στιγμή όταν η παράσταση θα πήγαινε στο Μέγαρο Μουσικής ζητήθηκε ένα πιο δυνατό όνομα σκηνοθέτη και μουσικού και προτάθηκε ο Θοδωρής Οικονόμου, γεγονός που τον δυσαρέστησα σφόδρα.

Η Κιμ Καρντάσιαν και οι «βίζιτες»

Νωρίτερα στο βήμα του μάρτυρα είχε ανεβεί ο Διονύσης Παναγιωτάκης, που περιέγραψε ως έναν χαρισματικό άνθρωπο τον Δημήτρη Λιγνάδη.

«Εμένα ο Δημήτρης από τότε που τον γνώρισα τον εκτίμησα και τον αγάπησα και σαν φίλο. Κάνουμε διακοπές μαζί όλα τα χρόνια μέχρι να χωρίσω με τη γυναίκα μου κάναμε οι 3 μας διακοπές. Δεν υπήρχε καλοκαίρι που να μην έχουμε κάνει μαζί. Ο Δημήτρης έχει πολύ μεγάλη μόρφωση και για μένα και για την κόρη μου ήταν σπουδαίο. Πηγαίναμε οικογενειακά διακοπές» ανέφερε και πρόσθεσε: «Αντιπαλότητες και αντιπάθειες υπάρχουν στο χώρο. Δεν είχα ακούσει ποτέ σε καμία παράσταση να υπήρχε κάποιο ζήτημα».

Πρόεδρος: Με την ανάληψη της θέσης στο Εθνικό απέκτησε εχθρούς;

Μάρτυρας: Ο Δημήτρης ήταν και σε επιτροπές που περνούσαν φοιτητές σε δραματικές σχολές, έγινε διευθυντής της σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Ζούσε όλα αυτά τα χρόνια στο εθνικό θέατρο. Ήταν φυσική εξέλιξη να γίνει καλλιτεχνικό διευθυντής. Δεν ήταν παράξενο.

Πρόεδρος: Ο ίδιος μπορεί με κάποια ενέργεια του να δημιούργησε αντιπαράθεση; Να μπήκε στο στόχαστρο συναδέλφων του;

Μάρτυρας: Υπήρξε αντιπαράθεση με το ΣΕΗ για τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά θεωρώ ότι τον αγαπάνε και τον μισούν όσο κάθε άνθρωπο.

Πρόεδρος: Τον Αύγουστο του 2015 που βρισκόσασταν;

Μάρτυρας: Όφειλα να καταθέσω την αλήθεια απέναντι στο φίλο μου και τον άνθρωπο που γνώριζα. Εγώ έψαξα στο κινητό μου και είδα φωτογραφίες και βίντεο στην παραλία στην Ιθάκη. Όταν είδα ότι καταγγέλθηκε ότι στις 8 Αυγούστου του 2015 κάποιος είναι στην Επίδαυρο και βιάζει ενώ ήταν στην Ιθάκη. Δέχτηκε φοβερή επίθεση λες και είμαι βιαστής επειδή κατέθεσα την αλήθεια. Με απειλούσαν.»

Οι διακοπές στην Ιθάκη

«Υπήρχε και μια ηθοποιός η Δώρα Χρυσικού που έκανε μια δήλωση και λέει «Ο Λιγνάδης δεν πάτησε στο νησί μου 3 χρόνια». Και την πήρα τηλέφωνο επειδή την ξέρω και της λέω «τι λες; Με βγάζεις ψεύτη. Θα σου κάνω μήνυση». Και μου απάντησε ότι δεν μπορεί να μου μιλήσει γιατί δεν την αφήνει ο δικηγόρος της. Η Ελένη της έστειλε εξώδικο και νομίζω ζήτησε συγγνώμη.», συνεχίζει ο μάρτυρας.

Αναφερόμενος στις διακοπές του 2015 ο μάρτυρας σημείωσε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης βρισκόταν μαζί τους στην Ιθάκη από την 1η Αυγούστου. «Είχε έρθει και ο αδελφός του και ένας ηθοποιός κάποια στιγμή. Μας έβλεπαν όλοι». Ο ίδιος εξήγησε ότι επισκεπτόταν το σπίτι του Λιγνάδη, αλλά όχι τόσο συχνά όσο η πρώην σύζυγος του».

«Δεν τον έχω δει ποτέ με ανήλικους. Αυτά τα ακούω αυτές τις ημέρες. Έχω αυτό που ζούσα ήταν μια κανονική κατάσταση. Οι φίλοι του ήταν και φίλοι μας. Ήταν ηθοποιοί, φοιτητές θεατρικών σχολών. Ήταν και δικοί μας φίλοι» υποστήριξε ο κ. Παναγιωτάκης και συμπλήρωσε ότι έμαθε από τα μέσα ενημέρωσης για τις καταγγελίες. «Θεωρώ ότι κάποιοι βλέποντας δικηγόρους ή άλλα πρόσωπα να λένε «όποιος έχει να κάνει καταγγελία ας έρθει μαζί μου»… και δεν εμφανίζεται κανείς που να έχει συνεργαστεί με το χώρο…» είπε ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Οι καταγγελίες θα έπρεπε να προέρχονται μόνο από άτομα του χώρου; Υπάρχει τέτοιο κριτήριο;

Μάρτυρας: Όχι, αλλά είναι άτομα που δεν είναι του χώρου, δεν τα γνωρίζει το περιβάλλον του, άρα μπαίνω σε σκέψεις. Αυτοί οι τύποι είναι βίζιτες. Οποιαδήποτε γυναίκα ή άντρας εμφανίζεται με αυτό τον τρόπο, προκλητικά, εγώ αυτό καταλαβαίνω. Όταν βάζεις φωτογραφίες και γράφεις «μπ@@@ι, γουρούνια, δολοφόνοι, ο κ@@@ς μου γεμίζει σιλικόνη».

Ο Λιγνάδης και οι φήμες

Σε ερώτηση ένορκου σχετικά με το εάν είχε ακούσει φήμες κατά καιρούς για τον κατηγορούμενο, ο μάρτυρας απάντησε πως για πρώτη φορά άκουσε λίγο πριν τη σύλληψη του. «Ιστορίες έχω ακούσει πολλές για πολλούς χώρους. Εγώ πάντως στο δικό μου το θέατρο 35 χρόνια δεν έχει σημειωθεί κάτι τέτοιο. Μου έχουν πει για προβληματικές συμπεριφορές» υποστήριξε.

Βλάχος: Για τον κατηγορούμενο είχε ακουστεί κάποια φήμη;

Μάρτυρας: Ότι άλλαζε τα κείμενα συνεχώς, ότι έφτανε τελευταία στιγμή στην παράσταση, τέτοια πράγματα.

Βλάχος: Με νεαρά ανήλικα άτομα έκανε παρέα, τον έχετε δει ποτέ;

Μάρτυρας: Όχι.

Βλάχος: Υπήρξε μάρτυρας που έκανε λόγο για τον «Λιγνάδη και τα παιδιά του». Τον έχετε δει ποτέ;

Μάρτυρας: Αν αναφερόταν σε μαθητές του μπορεί.

Βλάχος: Υπάρχει η άποψη πως αυτή η υπόθεση είναι μία σκευωρία που στήθηκε από το ΣΕΗ, εσείς τι πιστεύετε;

Μάρτυρας: Δεν έχω ικανό το ΣΕΗ να κάνει τέτοιο μεγάλο πράγμα.

Βλάχος: Είπατε για βίζιτες, έχετε στοιχεία για συγκεκριμένους μάρτυρες ;

Μάρτυρας: Όχι σας λέω αυτό που είμαστε στη κοινωνία και γνωρίζουν όλοι.

Βλάχος: Η Κιμ Καρντάσιαν είναι βίζιτα;

Πρόεδρος: Δε μας ενδιαφέρει αυτό.

Μάρτυρας: Να σας πω πως έχω δει τους Ν.Σ, Άνθη που υποτίθεται είναι αυτοί που καταγγέλλουν. Υποτίθεται ότι ένας είναι στη Σουηδία σωφρονιστικός υπάλληλος και μετά είναι στο Ντουμπάϊ και κάνει real estate.

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως όταν έμαθε για την αλλαγή των ημερομηνιών της καταγγελίας βιασμού στην Επίδαυρο σχολίασε «Ε, όταν το είδα είπα κοιτά αυτός είναι ψεύτης».

Η προσωπικότητα του Λιγνάδη

Κουρτέση: Πως θα χαρακτηρίζατε τον Λιγνάδη από την προσωπικότητα;

Μάρτυρας: Ένας χαρισματικός, γοητευτικός άνθρωπος. Όλοι οι καλλιτέχνες που έχουν μια πορεία πάνω από το μέτριο, είναι χαρισματικές προσωπικότητες.

Κουρτέση: Σαν άνθρωπο;

Μάρτυρας: Είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος. Καλός φίλος, μας έχει σταθεί πολύ και στα οικογενειακά μας.

Απαντώντας σχετικά με το εάν μπορεί να καταθέσει κάτι συγκεκριμένο για τα περί σκευωρίας σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, ανέφερε: «Δεν είναι η θέση μου να απαντήσω σε αυτό. Έχω άποψη, δεν έχω γνώση».

«Ολόμουρλη» χαρακτήρισε τη μάρτυρα Γ.Κ ο μάρτυρας, λέγοντας πως «το Δρομοκαΐτειο δεν τη σώζει». Ο κ. Παναγιωτάκης περιέγραψε ότι «μας κυνηγούσε στη Μύκονο, μας κυνηγούσε παντού. Κυνηγούσε το Λιγνάδη, του ζητούσε να τον δει, οπουδήποτε πηγαίναμε ήταν εκεί. Μιλάμε για το τρελάδικο το κανονικό».