δίκη-για-το-μάτι-για-παντελή-έλλειψη-συ-1107069
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.03.2023 | 14:39

Δίκη για το Μάτι: Για παντελή έλλειψη συντονισμού μιλά ο πραγματογνώμονας

Για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση της δίκης για το Μάτι καταθέτει ο πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσιος.

Μέχρι τώρα ο πραγματογνώμονας έχει καταδείξει ως υπεύθυνους για την τραγωδία στο Μάτι την πρώην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Νωρίς το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν οι ερωτήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης κατηγορίας καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της μαραθώνιας κατάθεσης.

Ο κ. Λιότσιος εντόπισε μια σειρά από λάθη και παραλείψεις, μιλώντας για ολέθριες καθυστερήσεις και ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού, που σύμφωνα άλλωστε και με το πόρισμα που συνέταξε, οδήγησαν στην τραγωδία.

Έδωσε έμφαση στην έλλειψη ενημέρωσης και συνεννόησης μεταξύ των αρμοδίων, στην μη αξιοποίηση διαθέσιμων μέσων κατάσβεσης, ενώ τόνισε πως οι αρμόδιοι επικεφαλής γνώριζαν τον επερχόμενο κίνδυνο, αλλά δεν έδρασαν έγκαιρα σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Κατατέθηκε αίτημα για αυτοψία του δικαστηρίου στο Μάτι από τον τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και σήμερα κατηγορούμενο, μετά την βεβαιότητα που εξέφρασε ο ίδιος ότι ήταν εφικτή η έγκαιρη εκκένωση της περιοχής και ότι αν αυτό είχε γίνει δεν θα είχαν χαθεί ανθρώπινες ζωές.

Ο Εισαγγελέας σήμερα πρότεινε να αποφασιστεί αν θα γίνει δεκτό ή όχι το αίτημα, αφότου ολοκληρωθεί η κατάθεση του μάρτυρα, οπότε θα υπάρχει και μια συνολικότερη εικόνα των στοιχείων.

Σήμερα, η πλειονότητα των 21 κατηγορουμένων βρίσκονται μέσα στη δικαστική αίθουσα, όπως και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.