δίκη-για-μάτιδεν-έγινε-η-κινητοποίησ-1131010
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.03.2023 | 18:21

Δίκη για Μάτι:«Δεν έγινε η κινητοποίηση που έγινε λίγες ώρες πιο πριν στην Κινέτα», κατέθεσε μάρτυρα

Για πέμπτη συνεδρίαση συνεχίστηκε η εξέταση του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, ο οποίος για πρώτη φορά υπέδειξε τέσσερα πρόσωπα ως υπεύθυνους για το συντονισμό της επιχείρησης που είχε αυτό το ολέθριο αποτέλεσμα.

Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της υποστήριξης της κατηγορίας και ξανά στις απειλές που δέχθηκε από τον κατηγορούμενο τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο για να αποκρύψει στοιχεία. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η αμοιβή του για το πόρισμα του, που αποτελεί και βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η έρευνα, ήταν 150 ευρώ.

Δικηγόρος: Το Δημόσιο σε άλλη δίκη έχει υποστηρίξει ότι τέθηκε το ζήτημα της τακτικής απομάκρυνσης των πολιτών, αλλά επιχειρησιακά δεν ήταν το ενδεδειγμένο. Στέκει αυτό το επιχείρημα;

Μάρτυρας: Αν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο και βέβαια δεν μπορεί να ισχύει.

Δικηγόρος: Τελικά τις πταίει για όλα αυτά?

Μάρτυρας: Αυτό θα το κρίνει το δικαστήριο. Εγω αποτύπωσα όλα τα στοιχεία αλλά αυτό θα το κρίνει το δικαστήριο.

Δικηγόρος: Ποιος έχει το πρόσταγμα το σχεδιασμό και το συντονισμό της επιχείρησης;

Μάρτυρας: Το ΕΣΚΕ.

Δικηγόρος : Το ΕΣΚΕ ήταν όργανο. Ποιος συγκεκριμένα;

Μάρτυρας: Ο κ.Τερζουδης, ο Ματθαιόπουλος, ο διοικητής του ΕΣΚΕ ο κ. Φωστιερης και ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας Ιωάννης Καπάκης.

Δικηγόρος: Στις 17.00 το ΕΣΚΕ που είναι όλοι μαζεμένοι γνωρίζουν όλα τα δεδομένα. Από τη στιγμή εκείνη ποιος και τι όφειλε να πράξει;

Μάρτυρας: Από 16.45 υπήρχε όλη η ενημέρωση, οι επίγειοι επικεφαλής εκλιπαρούσαν για εναέρια μέσα .

Σχετικά με το αν υπήρχε δυνατότητα απομάκρυνσης των πολιτών, ο κ. Λιότσος σχολίασε πως «μέχρι τις 17.30 είχαν ενημερωθεί οι Ματθαιόπουλος και Γκολφινος για τη φωτιά, δεν υπήρχαν οι συνθήκες για να αντιμετωπιστεί η φωτιά, επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο έπρεπε να δοθεί εντολή απομάκρυνσης».

Δικηγόρος: Άρα όλοι όσοι ήταν στο ΕΣΚΕ γνώριζαν για τη φωτιά. Πώς εξηγείτε ότι στις 18.03 και 18.07 υπάρχουν δύο φαξ που φεύγουν από το ΕΣΚΕ προς το γραφείο γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας που ζητούν ενισχύσεις για την Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη ενώ δεν πήγε ποτέ εκεί η φωτιά.

Όφειλε ο επικεφαλής να κάνει εισήγηση για την απομάκρυνση πολιτών;

Μάρτυρας: Ναι αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί δεν την έκανε. Απο τη στιγμή που υπάρχει επικινδυνότητα οικισμών έπρεπε να λάβει υπόψη του όλα τα δεδομένα του θα κινδύνευαν άνθρωποι. Δεν έγινε η κινητοποίηση που έγινε λίγες ώρες πιο πριν στην Κινέτα.