δίκη-χρυσής-αυγής-την-αποφυλάκιση-του-1033558
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 15.06.2022 | 14:36

Δίκη Χρυσής Αυγής: Την αποφυλάκιση του ζητά ο Γιάννης Λαγός, ώστε να εκτελέσει τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής

Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου για το αίτημα αναβολής της δίκης της Χρυσής Αυγής που έχει υποβάλει ο καταδικασμένος Νίκος Μιχαλολιάκος, ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός ζήτησε την αποφυλάκιση του.

Για τον λόγο αυτό υπέβαλε στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών αίτηση για αναστολή εκτέλεσης της ποινής που του είχε επιβάλλει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Δήλωσε αθώος

Συγκεκριμένα, ο Γ. Λαγός είπε στο ακροατήριο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων: «Από το 2019 είμαι εκλεγμένους ευρωβουλευτής. Όταν βρήκε η πρωτόδικη απόφαση βρισκόμουν στο Βέλγιο έξι μήνες. Δεν προσπάθησα ποτέ να φύγω και να αποφύγω τη δικαιοσύνη. Γύρισα πίσω. Δεν δημιούργησα κανένα πρόβλημα. Δεν είμαι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων. Αν ένας ενεργεία ευρωβουλευτής δεν δικαιούται αναστολή, τότε δεν τη δικαιούται κανένας πολίτης. Καταργείται. Έδινα το «παρών» αδιαλείπτως στην αστυνομία τρεις φορές το μήνα και μετά έδινα το «παρών» στις Βρυξέλλες. (…) Εκτός του ότι επί της ουσίας την έδρα μου την έχω χάσει έχω υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία».

Τι πρότεινε η εισαγγελέας

Λαμβάνοντας το λόγο η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος του Ι. Λαγού, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί.

Να αποφυλακιστεί ζήτησε και ο Καλαρίτης

Στη συνέχεια, ο κατηγορούμενος Ελπιδοφόρος Καλαρίτης ζήτησε και εκείνος να αποφυλακιστεί επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους. Το δικαστήριο διέκοψε εκ νέου τη συνεδρίαση του καθώς, όπως είπε από έδρας η πρόεδρος, κανείς δικηγόρος δεν αναλαμβάνει και για τον λόγο αυτό η έδρα, όπως είπε, προκειμένου να μη χάσει χρόνο προχώρησε στην εξέταση αιτημάτων των κατηγορουμένων.

Η δίκη συνεχίζεται.