δίκη-χρυσής-αυγής-ήταν-οργανωμένη-η-ε-1085050
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 24.10.2022 | 13:42

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Ήταν οργανωμένη η επίθεση, επιχείρησαν στοχευμένα»

Ο πρώτος αυτόπτης μαρτυρας της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα καταθέτει από νωρίς στη δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό. Ο κολλητός φιλος του 33χρονου μουσικού μίλησε για «οργανωμένη επίθεση» η οποία εκτελέστηκε «στοχευμένα» από το τάγμα εφόδου στο Κερατσίνι.

«Λίγο πριν ξεψυχήσει, υπέδειξε το δολοφόνο του»

Ο Δημήτρης Μελαχροινόπουλος, ο οποίος το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου είχε κι αυτός δεχθεί χτυπήματα από Χρυσαυγίτες στην προσπάθεια του να ξεφύγει από την επίθεση του, περιέγραψε στη δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, πως ο καταδικασμένος για τη δολοφονία, Γιώργος Ρουπακιάς πήγε για να μαχαιρώσει και πως ο Παύλος Φύσσας ήταν αυτός που υπέδειξε τον Γ. Ρουπακιά στις αρχές.

«O Παύλος είπε το έκανε αυτός. Μαζεύτηκε κόσμος. ήρθε μια νοσηλεύτρια έπιασε το σφυγμό του Παύλου και είπε αμέσως ασθενοφόρο. Πήγαμε στο νοσοκομείο εκεί μάθαμε ότι κατέληξε.

Με είχαν πάρει ανώνυμα τηλέφωνα και δεχόμουν απειλές για ένα με ενάμιση χρόνο και μου έλεγαν θα είσαι ο επόμενος. Πιστεύω ότι ήταν οργανωμένη η επίθεση. Είδα πως επιχείρησαν στοχευμένα.

Ακούγαμε τα άτομα που έλεγαν θα σας γ… Εγώ δέχθηκα ένα χτύπημα. Οι επιτιθέμενοι πλησίαζαν πέντε -πέντε τον Π. Φύσσα. Έρχονταν πέντε άτομα χτυπούσαν τον Παύλο, μετά έφευγαν και μετά ξαναήρθαν. Μου φάνηκε πολύ περίεργο αυτό. Οι τελευταίοι πέντε έκαναν έναν κλοιό… Λες και έκαναν χώρο στο Ρουπακιά για να τον μαχαιρώσει. Πιστεύω ότι τον περίμεναν τον Ρουπακιά».

Πρόεδρος: Γιατί έγινε η επίθεση;

Μάρτυρας: Η μουσική που κάνουμε είναι αντιφασιστική και αντιρατσιστική. Κάποια άτομα μας γνωρίζουν. Εγώ είδα δύο κινήσεις, το αγκάλιασμα του Ρουπακιά και τις μαχαιριές στον Παύλο. Ήρθε να τον μαχαιρώσει. Μετά ξαφνικά εξαφανίστηκαν όλοι.

Εισαγγελέας: Τι έκανε ο Φύσσας;

Μάρτυρας: Αμυνόταν.

Είδα να έρχεται ανάποδα. Βγήκε από το αμάξι. Και κατευθύνθηκε απευθείας στον Παύλο.

Πρόεδρος: Γιατί κατευθύνθηκε στον Παύλο και όχι σε εσάς;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω. Ο Ρουπακιας μόλις τον μαχαίρωσε πήγε να φύγει…

Πρόεδρος: Πώς τον συνέλαβαν;

Μάρτυρας: Πιθανότατα τον είδαν οι αστυνομικοί. Δεν μπορούσε να φύγει γιατί είχε έρθει το περιπολικό. (…) Ήρθε μια αστυνομικός και άκουσα να λέει “παιδιά όχι και μαχαίρια”. Το έλεγε γενικώς, δεν κατάλαβα να το έλεγε σε κάποιον συγκεκριμένα. Οι αστυνομικοί είδαν όλο το σκηνικό και δεν έκαναν τίποτα.

Στο Κοράλλι δεν είδα κάτι συγκεκριμένο δύο άτομα που φορούσαν μαύρη μπλούζα ανάποδα και παντελόνι παραλλαγής. Δεν τους ήξερα αυτούς, είπε.

Πρόεδρος: Καταλάβατε ότι ήταν της Χρυσής Αυγής;

Μάρτυρας: Εκείνη την ώρα δεν το κατάλαβα. Το κατάλαβα από την εμφάνιση τους. Μας κοιτούσαν έντονα και περίεργα είναι η αλήθεια. Μας κοιτούσαν επιθετικά.

Η κατάθεση συνεχίζεται με ερωτήσεις υπεράσπισης.

Ένταση στη δίκη – Οργή της Μάγδας Φύσσα

Ένταση προκλήθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Την οργή της Μάγδας Φύσσα προκάλεσαν οι ερωτήσεις του συνηγόρου του Αρτέμη Ματθαιόπουλου στο μάρτυρα, αναφορικά με το περιεχόμενο των στίχων των τραγουδιών του Παύλου Φύσσα.

Μ. Φύσσα: Για τους στίχους του τελικά τον σκοτώσατε; Για τους στίχους; Θα κάνετε καμία ερώτηση; Ποιον δικάζετε τον μάρτυρα; Πόσο γελοίος μπορεί να είσαι; Άντε κλείσου σε κάνα άσυλο που θες να σαι και δικηγόρος….

Πρόεδρος: Θα πρέπει να περάσετε έξω.

Μ. Φύσσα: Θα περάσω έξω γιατί δεν μπορώ να τον ακούω.