δίκη-χρυσής-αυγής-αγωνία-με-απόφαση-το-716032
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.10.2020 | 09:13

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αγωνία με απόφαση του δικαστηρίου για τις αναστολές

Σήμερα στις 10 το πρωί συνεχίζονται οι αγορεύσεις των δικηγόρων της Χρυσής Αυγής για τις αναστολές ποινών, προκειμένου ο λόγος να δοθεί στο δικαστήριο και να αποφασίσει αν και ποιοι, θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Οι συνήγοροι του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και των καταδικασμένων πρώην βουλευτών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση θα τοποθετηθούν σήμερα επί της πρότασης της εισαγγελέως της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου για χορήγηση αναστολής στην έκτιση των ποινών σε όλους τους καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, πλην του Γιώργου Ρουπακιά.

Η εισαγγελική πρόταση περί χορήγησης ανασταλτικού χαρακτήρα στην έφεση, ακολουθεί την αθωωτική πρόταση, τον Δεκέμβριο του 2019, περί απαλλαγής όλων των κατηγορουμένων για τις κατηγορίες της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, εκτιμώντας ότι δεν αποδείχθηκε κεντρικός σχεδιασμός για κανένας αδίκημα, ύστερα από εντολή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής.

Πρόταση την οποία υπεραμύνθηκε μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου της 7ης Οκτωβρίου, στο στάδιο των ελαφρυντικών, λέγοντας:

«Δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου».

Τη Δευτέρα, αναλύοντας το σκεπτικό της πρότασής της ότι οι καταδικασθέντες δεν θεωρούνται ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων ανέφερε:

«Ουδείς κίνδυνος υπάρχει αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία, έκλεισε η εφημερίδα και ο πολιτικός της λόγος».

Το ζήτησα κλεισίματος της εφημερίδας της Χρυσής Αυγής αποτέλεσε επιχείρημα του συνηγόρου υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, Δημήτρη Παπαδέλη, την Παρασκευή κατά το αίτημα του αρχηγού της Χρυσής Αυγής για αναστολή ποινής.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδέλης είχε ισχυριστεί:

«Έκλεισε η εφημερίδα, το κομματικό όργανο. Αυτό δεν είναι ανεπανόρθωτη βλάβη; Το κατάφεραν. Έχει ερημώσει το κόμμα, η οργάνωση. Δεν υπάρχει η φωνή αυτού του κόμματος και συγχαρητήρια στο think tank που το σκέφτηκε».

Ο Κώστας Παπαδάκης, Δικηγόρος, Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, σχολίασε στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την πρόταση της εισαγγελέως επί των αναστoλών στις ποινές των καταδικασθέντων.

«Η πρόταση της εισαγγελέως δεν μας εκπλήσσει, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μας εξοργίζει κιόλας, γιατί είναι συνεπής σε όλη της την στάση, πρότεινε να αθωωθούν όλοι, πρότεινε να πάρουν ελαφρυντικά όλοι, στη συνέχεια απολογήθηκε και είπε ότι επιμένει στην πρότασή της για αθώωση, σήμερα ζητά να δοθούν αναστολές σε όλους.

» Χαρακτηριστικό του πόση βαρύτητα έχει αυτό που είπε στο δικαστήριο είναι ότι οι συνήγοροι δευτερολογούν πολύ πιο αναλυτικά από ότι την προηγούμενη φορά, γιατί καταλαβαίνουν ότι η επιρροή της συγκεκριμένης εισαγγελέως στο συγκεκριμένο δικαστήριο δικαίως είναι ελάχιστη. Η έκπληξη θα είναι αν το δικαστήριο αποφασίσει σύμφωνα με όσα πρότεινε η εισαγγελέας» σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.